Nejmenší pražskou nemocnici čekají velké změny. Magistrát plánuje vytvořit příspěvkovou organizaci, která ji od příštího roku převezme. Společnost vznikne v červnu a povede ji radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha sobě).

„Jedná se o logický krok, Na Františku je celopražská nemocnice, má mnohem širší spádovou oblast než jen Prahu 1,“ vysvětlila Johnová a dodala, že zařízení dostane také nový název. Bude se jmenovat Metropolitní nemocnice Na Františku.

Nemocnice Na Františku.
Krok ke špičkové kvalitě? Nemocnici Na Františku převezme magistrát

Zařízení by se podle představ radních mělo stát stavebním kamenem vznikajícího metropolitního sdružení zdravotních služeb. Do nemocnice tak v budoucnu budou proudit investice a dojde i na rozšíření péče. Vedení Prahy si od kroku rovněž slibuje lepší koordinaci s ostatními zdravotnickými zařízeními v metropoli. Podle Johnové bude efektivněji probíhat například přebírání pacientů od záchranek či předávání nemocných.

„Pro občany Prahy 1 se však nic nezmění,“ dodal starosta první městské části Pavel Čižinský (Praha sobě). Nemovitý majetek by si pravděpodobně měla ponechat radnice. 

Koncepce zdravotnictví

Praha na rozdíl od jiných krajů dosud žádnou nemocnici neprovozovala. Obyvatelé metropole totiž využívají péče zajišťované fakultními zařízeními, které řídí stát. Před rokem to přitom vypadalo, že Nemocnice Na Františku skončí v soukromých rukou. Tehdejší vedení radnice Prahy 1 ale nakonec od záměru ustoupilo.

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) si na pondělní tiskové konferenci postěžoval, že na jednáních s premiérem Andrejem Babišem (ANO) bylo Praze vytýkáno, že do zdravotnictví neinvestuje. „To ale není pravda. Dáváme peníze do Bulovky, v minulosti tady také byly například dotační programy na zdravotnické přístroje. Praha se ale zdravotnictví nevěnovala koncepčně,“ řekl Hřib. Na absenci jasného a srozumitelného plánu si postěžovala i Johnová. „Když jsme přebírali agendu, Praha žádnou koncepci zdravotnictví neměla. Analýzu zdravotnictví jsme museli dopracovat,“ dodala.

Nemocnice Na Bulovce.
Nemocnice Na Františku a Bulovka dostanou peníze. Praha přidá i učitelům