Za nové bydlení pražských squaterů v Truhlářské ulici bude možná muset zaplatit sám ministr Kocáb. Na něj se v posledních dnech snesla velká vlna kritiky právě za to, že pro squatery vystěhované z vily Milada, našel nové místo v soukromém domě poblíž Náměstí Republiky, kde žijí také platící nájemníci.

Ministr pro lidská práva a podporu menšin bude muset čelit hlavně tlaku magistrátu hlavního města. Někteří radní jsou totiž jeho kroky pobouřeni. Jeden z nich, Jiří Janeček (ODS), který má na starosti sociální oblast, se už do celé věci aktivně vložil.

„Jsem připraven nájemníkům pomoci. Pokud mě kontaktují a požádají o pomoc písemnou formou, poskytnu jim na nějakou dobu náhradní bydlení. Když budou ve svízelné situaci, jsem připraven jim pomoci,“ uvedl Janeček.

S jednáním Michaela Kocába je nespokojen také 1. náměstek primátora Rudolf Blažek. „Squating je a bude, ale aby jeho vyznavačům stát, respektive jeden ministr napomáhal vyhledávat bydlení, s tím nesouhlasím,“ prohlásil pro Lidové noviny. Kocába dále kritizuje mimo jiné i za to, že se několika squaterům věnoval v době, kdy tisíce lidí v České republice bojovaly s povodněmi.

Za nájem zaplatí ministr

Pokud někteří z platících nájemníků v Truhlářské ulici využijí nabídky Jiřího Janečka a dostanou náhradní ubytování, bude následně radní požadovat finanční kompenzace po samotném ministrovi.

„Pokud náhradní bydlení poskytneme, budu požadovat po ministrovi finanční kompenzace, i kdyby to mělo znamenat soudní žalobu. Bylo to nezodpovědné rozhodnutí od Michaela Kocába, takže všechny náklady, které by to město stálo, budu chtít po něm,“ řekl rozhodně Janeček.

Ministr mimo jiné minulý týden žádal o pomoc pro squatery většinu radnic městských částí, ale nesetkal se s úspěchem. I proto se nakonec dohodl s majitelem domu v Truhlářské ulici, který je jeho známý.

Squateři i nadále požadují adekvátní náhradní prostory za vilu Milada. Nájemníkům v Truhlářské ulici nechtějí nijak narušovat jejich život a v domě prý budou pobývat jen občas. Podle samotného ministra Kocába jsou i proto reakce magistrátu nepřiměřené a vyvolávají zbytečné negativní reakce.