Lásku k dětem nezapře okamžitě se rozněžní, když si všimne, že na rozhovor přišla redaktorka se sedmiměsíčním bříškem. „Ale to k vám neodložím," reaguji na jeho nebývale zkoumavý pohled. „To nikdy nemůžete vědět," odpoví poprvé s vážnou tváří.

Co jste tím myslel, když jste říkal, že nikdy nemůžu vědět, zda své dítě odložím?

Vycházel jsem z toho, co říká gynekolog, porodník z Apolinářské a můj přítel, který to formuluje asi takto: „Nikdo si nedokážeme představit, co se odehrává v hlavě matky před tím, než porodí a pak při tom porodu." Nikdy nevíte, co s vámi hormony udělají, nejste schopna je ovlivnit.

Existují i případy, kdy je dítě vytoužené a přesto se ho po porodu matka vzdá?

To bych netvrdil. Nesporné ale je, že každá žena má k dítěti vztah velmi zvláštní.

Kontaktují vás maminky, které uvažují o odložení svého dítěte do babyboxu?

Některé ano, ty ale většinou mlží a lžou.

Snažíte se jim to rozmluvit?

Jistě, proto jsem zřídil azylový dům babybox na Praze 10. Na všech babyboxech najdou informaci o této možnosti jestliže odkládají dítě z důvodu peněžní nouze, mohou jít se svým dítětem bydlet do tohoto domu.

Peníze jsou nejčastější příčinou, proč se matky dobrovolně vzdávají dětí?

Ano, sociální důvody, se kterými jdou ruku v ruce i psychický důvody. Každému odloženému dítěti však předchází jiný příběh. Chudoba je nejčastější příčinou, ale nemusí být jedinou. Znám maminku, která z důvodů nedostatku peněz určitě nemusela odkládat své dítě, nicméně mi tvrdila, že důvodem jsou peníze.

Stávají se i případy, že se maminka pro své dítě vrátí?

Ano, zmíněná maminka byla zrovna ta, která se vrátila. To se ale stává spíš výjimečně, víc než pět jich zatím nebylo.

Do kdy si může vzít dítě zpět?

Do chvíle, než je dítě pravomocně svěřené do náhradní rodičovské péče. Dnes je to, díky složitosti nového občanského zákoníku, řádově dva roky. Podle starého zákoníku byla adopce daleko rychlejší, v řádu několika měsíců.

Babyboxy umožňují matce anonymní odložení dítěte. Znamená to, že celé jejich těhotenství probíhá v tajnosti? Nejsou pod žádnou lékařskou kontrolou?

Většinou nejsou. I když i to se různí některé matky porodí tajně doma, jiné utajeně v porodnici (Její osobní doklady jsou zapečetěny v obálce a uloženy v trezoru nemocnice, poz. red.). Už se stalo, že se matka sama odhalila tím, že do schránky vložila dítě s jeho rodným listem. To je od ní samozřejmě korektní. Pak ale může očekávat, že ji navštíví pracovnice z Orgánu sociálně-právní ochrany dětí a budou ji přemlouvat, aby si dítě nechala. Někdy se jim podaří matku přemluvit, ne vždy je to ale ku prospěchu dítěte.

V jakém stavu se vlastně novorozenci do babyboxů dostávají?

Většinou jsou odloženi těsně po porodu, nazí, včetně placenty, neumytí, zabalení v kusu hadru, často s nepodvázaným pupečníkem. Marcelku, kterou jsem měl v ruce jako první, neměla podvázaný pupečník. Do babyboxu musela být vložena těsně po porodu. Když jsem ji držel v náruči, nebyl jsem si jistý, zda je živá nebo mrtvá. Byla kusem tělíčka zabaleným v krvavém hadru.

Na webových stránkách babyboxu vedete zajímavou statistiku, kdy je dítě do schránek nejčastěji vkládáno. Překvapilo mě, jak často odkládají novorozence za bílého dne.

Je to opravdu zvláštní. Všichni si představují, že děti se odkládají za temné noci a ono to tak není. Nejčastěji se děti odkládají odpoledne a k večeru. Lidé při odkládaní velmi často nemají zábrany, občas se dokonce stane, že jsou někým z nemocničního personálu viděni.

Opravdu?

Ano, uvedu příklad: lékař hloubětínského GynCentra stojící u okna a kouřící cigárko, náhle vidí, že k Hloubětínskému zámečku se blíží muž na kole a na zádech má naplněný ruksak. Poté mu zmizí ze zorného pole. Vzápětí se rozezní signalizace babyboxu, lékař típne cigaretu a vtom vidí muže odjíždět s prázdným baťohem z místa babyboxu. Znám je i případ, kdy mladé holky tlačící kočárek dojdou k babyboxu, dítě z kočárku strčí do schránky, kočárek tam nechají a odcházejí pryč na diskotéku. Tu maminku jsem měl tu čest poznat, to „čest" je však míněno s velkou nadsázkou.

Jak vás vlastně napadlo založit v České republice schránky, pro anonymní odkládání dětí? Vedl vás k tomu nějaký konkrétní impuls, kdy se například našlo opuštěné dítě.

Asi ano, už si to nepamatuji. Ale dodnes se mě dotýká, že se nachází odložené, nebo dokonce mrtvé, děti. Babyboxy jsou fenomény, téměř každé matky se dotkne, že bylo dosud v České republice odloženo 108 dětí. Nějak jim to nepasuje, to by přece nikdy neudělaly.

V cizině už takové schránky běžně fungovaly. Byla to tedy inspirace?

Ne, když jsem babyboxy zakládal, nevěděl jsem, že v cizině něco takového už funguje. Dodnes jsem dokonce neviděl na vlastní oči jiné babyboxy, než ty české. První schránka v novodobé historii fungovala v Německu. Celá předešlá historie společnosti je ale protkaná různými bedýnkami, které byly umístěné na vratech klášterů, kde a kam bylo možné dítě odložit. O tom, jsem věděl.

Název „babybox" pochází od vás, v cizině se ale docela ujal…

Ano, ačkoliv to mám patentované, tak to tímto názvem pojmenovávají pomalu už v celém světě. Nebráním se tomu. Vedle toho existují ještě další názvy: v Rusku tomu říkají schránky života, podobně v Polsku, na Slovenku je to hnízdo záchrany, v Itálii kolébka pro život. Lidé, kteří se problematikou schránek zabývají, ale velmi často používají označení babybox.

Do dnešního dne funguje v České republice 62 babyboxů. Některé z nich zůstávají „bezdětné" po několik let, co existují. Má i přesto smysl je udržovat?

Samozřejmě ano. Babybox je něco jako hasicí přístroj, když nastane požár. Nevadí mi, že jsou bezdětné. Naopak. V podstatě je to dobře. Jsem si ale takřka jist, že dřív nebo později budou využity.

Přemýšlel jste, že byste si nějaké dítě z babyboxu osvojil?

(úsměv) Ne, já mám dětí dost. A navíc už jsem na to poměrně starý.