Nejhorším obdobím zůstávají letní prázdniny, kdy loni zemřela téměř čtvrtina všech utonulých.

Právě o dovolených a prázdninách stoupá podle odborníků nejen počet utonutí, ale i úrazů po skocích do vody. Těchto případů by podle nich bylo méně, kdyby lidé dodržovali zásady bezpečného koupání a sportování. Varují například i před koupáním na opuštěných místech, pokud je tam člověk sám.

Mezi utonulými převažují muži. Vodní záchranáři to odůvodňují i tím, že muži jsou větší hazardéři. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) loni zemřelo ve vodě 143 mužů a jejich průměrný věk byl 52,6 let. Průměrný věk utopených žen, kterých bylo 38, byl o zhruba dva roky vyšší. Mezi utonulými byly i děti. "Sedmi utonulým bylo méně než 15 let. Pět z nich bylo dokonce mladších čtyř let. Počty utonulých dětí meziročně kolísají na nízkých hodnotách," uvedla Jana Křesťanová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Marie Javornická přežila největší tramvajové neštěstí v Čechách. Stalo se 13. července 1947 na Bukově v Ústí nad Labem.
Jela poprvé tramvají a hned prožila masakr. Dodnes se bojí jezdit MHD

Z krajů nejhůře vyšel Středočeský, kde ve vodě zahynulo 22 lidí. Naopak nejméně utopených, pět, měl Liberecký kraj.

Na celkovém počtu všech zemřelých v ČR se utonutí podílí velmi málo, loni bylo příčinou 0,17 procenta všech úmrtí. "Například rakovina průdušek a plic byla příčinou úmrtí u 4,9 procenta všech zemřelých a infarkt myokardu u 4,2 procenta," uvedla k tomu předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová. Dodala, že v porovnání s počtem utonulých téměř čtyřikrát více lidí zemřelo například v důsledku dopravní nehody a otravy si vyžádaly dvakrát více obětí než pobyt ve vodě.

Policie žádá o pomoc při pátrání po dvanáctileté Michaele Patricii Muzikářové z Ústí nad Labem.
Na ztracenou Míšu čeká ve škole vysvědčení. Policie pátrání asi odloží