To byl zároveň název akce pořádané českou pobočkou humanitární organizace Amnesty International.

„Chtěli jsme dát lidem možnost projevit nějakou účast na tom, co se na Ukrajině děje. Projevit zejména úctu lidem, kteří byli zabiti, zraněni nebo jinak poškozeni a vyjádřit nějakou solidaritu a naději," řekla Gabriela Bártová z Amnesty International.

Její organizace požaduje důsledné a nestranné prošetření násilnosti, které byly v uplynulých dnech spáchány na kyjevském náměstí Nezávislosti, zvaném Majdan. „Dále platí požadavek na zastavení neoprávněného použití síly, zejména ze strany ozbrojených složek," uvedla Bártová.

Množství Ukrajinců vítá dohodu, která vedla k uzavření příměří mezi vzbouřenými obyvateli a vládou. Řada z nich ale i nadále požaduje, aby prezident Viktor Janukovyč odstoupil okamžitě. „I my tady také nechceme, aby ten člověk byl ve funkci do prosince," řekla Ukrajinka žijící v České republice Galina Andrejcevová. Podle ní by měl Janukovyč nejen ihned odstoupit, ale měl by být souzen mezinárodním tribunálem.

Sesazení a nové volby

Česká diplomacie v sobotu oficiálním prohlášením uvítala dohodu mezi znesvářenými stranami na Ukrajině. „Ministerstvo zahraničních věci považuje tuto dohodu za cestu správným směrem, která umožňuje mírové řešení krize," uvedl Černínský palác. Podle ministerstva nelze dopustit další násilí v ulicích Kyjeva i dalších ukrajinských měst.

Ukrajinský parlament v sobotu prezidenta Janukovyče fakticky sesadil a na 25. května vyhlásil nové prezidentské volby. Prezident už předtím ale všechna rozhodnutí kyjevského parlamentu označil za nezákonná a odmítl rezignovat. Nynější vývoj událostí na Ukrajině přitom označil za státní převrat.

Z vězení byla také propuštěna bývalá premiérka země Julija Tymošenková. Vzápětí oznámila zájem kandidovat na prezidentku. Její propuštění přivítal předseda Evropské komise José Barroso. Zdůraznil také, že pro budoucnost Ukrajiny je zásadní nezávislé soudnictví.

Od listopadu především v Kyjevě pokračovaly protesty, které vedly k nynější komplikované situaci v zemi a v týdnu také k tvrdým střetům mezi pořádkovými silami a demonstranty s desítkami obětí. Násilí ukončila dohoda, kterou zprostředkovali ministři zahraničí Polska, Francie a Německa a která fakticky znamenala Janukovyčovu prohru.