Bezdomovci si mohou přijít vyzvednout třeba balíček obsahující chléb se sekanou a sušenku nebo jablko. V pracovních dnech je mezi polednem a 14. hodinou připravena stovka porcí – a zpravidla se podaří uspokojit všechny zájemce, konstatoval ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján. „Pokud se na někoho nedostane, musí do jiného denního centra,“ poznamenal. S dodatkem, že začátkem července začínal jeho tým s padesáti nachystanými balíčky humanitární pomoci a pak se jejich počet zdvojnásobil – což je pro danou lokalitu maximum.

v Praze spontánně vznikají záhonky okolo stromů.
Vídeň pouliční zahradničení podporuje. Praha zatím málo

Jen třicet procent odběratelů jsou klienti z lodi Hermes

Jen třicet procent odběratelů představují noční klienti z lodi Hermes; většina jsou bezdomovci pobývající v okolí, připomněl radní pro sociální oblast Daniel Hodek (ČSSD). Výdej jídla na lodi je podle jeho slov dán snahou odlehčit přetíženým nízkoprahovým centrům U Bulhara a v Praze 7.

„To se podle našich zjištění zčásti daří,“ zhodnotil Hodek zkušenosti z prvního měsíce fungování služby. „Další výdejní místo připravujeme v Michli – a pokud vše dobře půjde, mohlo by zahájit provoz už v průběhu září,“ plánuje radní.

Triatlon na Střeleckém ostrově.
Triatlon uzavře centrum