V ostrém pondělním provozu se mnozí cestující poprvé seznámili se změnami v jízdních řádech pražské integrované dopravy.

Někteří byli na začátku ještě trochu zmatení, protože zapomněli sledovat informační tabulky.

Linkadočasně zůstala

Problémy některým cestujícím nadělala zejména příměstská autobusová linka 382, u níž byla na poslední chvíli ponechána původní trasa směrem k Depu Hostivař. Přitom podle informací zkonce minulého týdne měla směřovat na Háje.

Právě přesměrování příměstských linek 381, 383 a 387 z Depa Hostivař na Háje a zrušení linky 393 mělo způsobit největší potíže.

„Ponechání linky 382 si vyžádal přímo magistrát. Byly zde obavy z přesměrování všech linek najednou. Změna je to dočasná a na jaře by se mělo vše usadit do konečné podoby. Buď budou všechny čtyři linky směřovat na Háje, nebo Depo Hostivař, určitě je ale nechceme nechat tímto způsobem rozhozené,“ řekl Deníku Filip Drápal, mluvčí Ropidu, společnosti na organizování pražské integrované dopravy.

Na Hájích z důvodu přesměrování autobusů očekávali někteří cestující v metru jeho úplné přetížení. „Myslím, že veliký rozdíl to není. Noví cestující se rozmělnili mezi ostatní. Metro bylo plné už před změnami,“ řekl včera v 8 hodin ráno přímo na Hájích jeden z cestujících Karel Štambaský. Jeho slova potvrdil i Filip Drápal. „Ta změna byla zanedbatelná,“ doplnil.

Zkrácené intervaly vlaky zvládly

Příměstské vlakové S linky měnily jízdní řády doslova radikálně, intervaly se hodně zkracovaly. Potíže ale nastaly pouze u příměstského vlaku linky S7 do Radotína, ten jezdí ve špičce každých deset minut a při tak hustém provozu nabral menší zpoždění.

Naopak ostatní S linky, které také výrazně zkracovaly intervaly, například do Kladna, Benešova či Stránčic, jely bez potíží. „U všech změn je potřeba počkat několik týdnů, teprve potom můžeme dělat konkrétní závěry, jak byly změny úspěšné. První den ukázal, že by to mělo fungovat,“ pokračoval Filip Drápal.

Ropid v následujících dnech očekává jednotlivé připomínky od cestujících. Poté bude moci být konkrétnější a prosincové změny vyhodnotí. „Určitě očekáváme i negativní ohlasy, těm se nemůžeme vyhnout, nikdy není možné uspokojit všechny cestující,“ uzavřel.

Jaké jsou vaše dosavadní zkušenosti se změnami v příměstské dopravě? HLASUJTE v naší anketě, DISKUTUJTE pod článkem.