Lidovci se na sjezdu sejdou poslední květnový víkend. Podle Bělobrádka je nepravděpodobné, že by strana přímo nominovala svého vlastního prezidentského kandidáta. KDU-ČSL se nechystá navrhovat ani Drahoše, který o nominaci od politiků nestojí. Nebrání se ale tomu, aby mu jednotlivé strany vyslovily podporu.

V pátek 31. března 2017 pokračoval soud výslechem bývalého primátora Jiřího Kittnera (ODS), který je mezi obžalovanými v kauze 23 městských zastupitelů Liberce.
V kauze 23 zastupitelů Liberce chce státní zástupkyně podmínky

Kandidáti na prezidenta musí sehnat buď podporu 20 poslanců či deseti senátorů, nebo získat podpisy 50.000 občanů. Bělobrádek řekl, že lidovci nejspíš počkají, kteří kandidáti podmínky registrace splní a pak vyberou osobnost, která jim bude nejbližší. Učinit by tak mohlo předsednictvo strany.

Někteří lidovci označují za blízkého kandidáta právě Drahoše. Například místopředseda strany Jiří Mihola ČTK řekl, že Drahoše poznal jako vynikajícího odborníka, vědce a považuje ho za velmi kvalitního kandidáta. Nepochybuje, že by byl skvěle schopen reprezentovat Českou republiku.

Tomáš Prouza
Tomáš Prouza odchází z Úřadu vlády do soukromé sféry

Favoritem lidovců by pravděpodobně byl bývalý předseda vlády a Senátu Petr Pithart. Jeho kandidatura se ale nezdá pravděpodobná.

Funkci prezidenta bude obhajovat Miloš Zeman. Jako protikandidáti se zatím přihlásili kromě Drahoše textař a podnikatel Michal Horáček, lékař a aktivista Marek Hilšer nebo podnikatel Igor Sládek. Zájem o účast ve volbách projevil také bývalý šéf kabinetu premiéra Jiřího Rusnoka Karel Štogl či aktivistka Jana Yngland Hrušková.

Kroměřížská výzva navrhuje také europoslance za TOP 09 Jiřího Pospíšila a bývalého velvyslance ve Francii Pavla Fischera. Jako o možném kandidátovi se mluví i o ministrovi obrany Martinu Stropnickém (ANO).

MITAS v Otrokovicích. Ilustrační foto
V Mitasu bude stávka. Odborář: Musí už být vidět, že lidé jsou naštvaní