Kvůli tomu také dnes žijí obyvatelé desítky převážně bytových domů v ulicích Na Šmukýřce, Nad Turbovou a Kvapilova v nejistotě. Obávají se, že pod jejich okny vyroste nová zástavba.

Majitelem byl podnik v likvidaci 

Začátkem července byly totiž v Paláci Austria na Smíchově vydraženy zahrady kolem jejich domů. Majitelem byl až dosud stát, správcem pak Bytový podnik Prahy 5 v likvidaci.

Podle územního plánu se jedná o obytnou plochu, teoreticky by se tady tak mohlo v budoucnu stavět. Zaniknout by tak mohly zahrady, o které někteří zdejší obyvatelé pečují už téměř čtyřicet let.

„Lokalita má unikátní genius loci a je to zelený ostrov uprostřed Šmukýřky, kde žijí chráněné druhy živočichů, jako je otakárek ovocný nebo roháč. Rostou zde vzrostlé stromy a na jaře v místě kvetou v hojné míře petrklíče," vypráví jeden z místních obyvatel Martin Kopecký, který s prodejem pozemků zásadně nesouhlasí.

Obyvatelé o prodeji naměli ani tušení 

Po privatizaci zdejších bytů chtěli majitelé předejít nejistotě a měli zájem odkoupit kusy okolních pozemků. Prodej po částech ale tehdy nebyl ani přes usilovnou snahu místních obyvatel nikdy dotažen do konce. Letošní prodej je proto překvapil. Sami tvrdí, že o něm neměli tušení a o dražbě se dozvěděli, až když bylo pozdě.

Nevěří ale, že by vlastníci neměli se zahradou jasný záměr. „Podle prvotních informací má zde nový majitel zájem stavět. Otázkou je, co a jestli to bude reálné," říká Kopecký.

Co se v zahradách bude stavět? 

Jedním z kupců se stal Ladislav Mandík, zda tady chce začít stavět, ale říct příliš nechtěl. „V první řadě se to na nás s kolegou musí ještě převést na katastru a pak budeme teprve jednat s majiteli bytovek. Napíšeme jim dopisy, ale počítám, že s nimi budeme komunikovat minimálně do Vánoc. Uvidíme, co z toho vzejde," sdělil Mandík.

Radnice Prahy 5 však upozorňuje, že pokud by investor vše splnil a vyhověl podmínkám, stavět zde může. „Nemohu předjímat chování městské části, nicméně samospráva má v podobných případech velmi omezené možnosti," říká k tomu mluvčí pětky Helena Šmídová.

Vznik nového občanského sdružení 

Zdejší obyvatelé se nyní spojili a chystají společný postup. Brzy by mělo také vzniknout nové občanské sdružení a jeho hlavním cílem je právě záchrana zeleně v okolí. Podle nich by se po zastavění zahrad snížila atraktivita zdejšího bydlení a navíc by klesla hodnota nemovitostí. Zejména by pak mohl vzniknout problém s přístupovými cestami do bytových domů, protože i ty leží na inkriminovaných pozemcích.

Občanům Šmukýřky se nelíbí ani průběh samotné dražby. Zájemci totiž za 11 tisíc metrů čtverečních zaplatili přes 16 milionů korun a to jim připadá málo.

Změna zahrad na stavební pozemek 

„Když se podíváte, za kolik se prodávají pozemky v okolí, tak cena kolem 1500 korun za metr čtvereční je řádově nižší," dodává Martin Kopecký.

Nejde přitom o ojedinělý případ. Podobná situace nastala už dříve na nedalekých Malvazinkách. Zde se zakoupené zahrady v okolí ulice Jenišovská změnily na stavební pozemek a nyní už začala výstavba Viladomů Na Farkáně. Podle místních, kterým žádné protesty nepomohly, je výstavba nevhodná a zásadně zhorší bydlení v domech, na jejichž zahrádkách bytový dům vzniká.

Čtěte také: Na Žvahově vře spor o bezpečnost dětí