Petice a protesty provází fungování betonárny v Holešovicích. Lidé z blízké Varhulíkovy ulice v areálu Českých přístavů si už dříve stěžovali, že kvůli hluku a prachu není možné v bytech, které směřují do ulice s betonárnou, otevírat okna nebo využívat terasy.

Radnice se obrátila na magistrát

Na jejich stranu se postavila i Praha 7. „Provoz betonárky odporuje územnímu plánu a do centra města nepatří," uvedl starosta městské části Jan Čižinský.

Radnice sedmičky se společně s protestujícími obyvateli obrátila na magistrát. Chtěli zabránit prodloužení provozu, které betonárce vydal stavební úřad Prahy 7. Magistrát však odvolání zamítl. Zároveň stavebnímu úřadu vrátil rozhodnutí k doplnění a upřesnění nesrovnalostí. Betonárna je nyní už půl roku mimo provoz. Obnovení jejího chodu čeká na definitivní rozhodnutí úřadu. Pokračovat tu však chce.

Betonárna v centru Prahy má prý smysl 

„Využíváme lodní přepravu. Není tak potřeba vozit všechny směsi na výrobu kamiony přes celé město. Mixy, které zásobují stavby v centru našimi výrobky, se tak pohybují jen na krátké vzdálenosti a nezatěžují dopravu a prostředí," uvedl Marek Pšeničný za společnost Skanska, která betonárnu provozuje.

Za zvýšenou prašnost v okolí Varhulíkovy ulice pak podle firmy mohou i další společnosti, které působí v zóně. Průmyslová činnost v areálu přístavu by měla pokračovat minimálně do roku 2018, kdy je takto lokalita vedena v územním plánu.

Betonárna slibuje úpravy

Jelikož se betonárna nechce vzdát své výroby v Holešovicích, je ochotná přijmout opatření, aby snížila svůj vliv na zdejší obyvatele. „Uklízíme dvakrát měsíčně ulici kropicím autem, materiál do betonárny vozíme v zaplachtovaných vozech a o víkendech je provoz přerušen," řekl Pšeničný k současným omezením. Zároveň prý společnost zvažuje technickou úpravu betonárny. Vše bude záležet na diskusi s obyvateli a radnicí.

V Praze je betonárna kromě Holešovic ještě v Řeporyjích, Letňanech, Uhříněvsi, Ruzyni a na Chodově. 

Čtěte také: ČEZ postaví pro Pražskou teplárenskou plynový horkovodní zdroj