Včera naposledy totiž zaměstnanci vysoké školy odebírali vzorky alkoholu, které jim lidé donesli v rámci akce, zadarmo.

Ode dneška se budou přinesené vzorky totiž analyzovat standardně v Ústavu analýzy potravin, který je rovněž součástí Vysoké školy chemicko- technologické.

Ohrožená svatba, Vánoce bez vůně

Právě tak, jak rozmanití lidé čekali ve frontě, která mimochodem celkem „odsypávala", tak rozmanité druhy alkoholů lidé přinášeli a rozmanitý byl rovněž jejich původ a plánované využití.

Paní Marta si přinesla vyzkoušet hned dva vzorky. „Na jedné lahvi moc dobře nedržel kolek a druhým vzorkem je Fernet, který jsem sice zakoupila v kamenném obchodě. Mám ho už delší dobu, ale chci mít jistotu. Člověku to moc nechutná, když si není jistý," uvedla paní Marta. Její alkohol tedy pocházel ze soukromých zásob.

Čtěte také: Zákaz prodeje lihovin? Můžeme to tu rovnou zavřít, znělo v baru

Další ženou ve frontě byla paní Štěpánka. Ta si koupila ve slevě v Intersparu litrovou lahev rumu do vánočního pečiva. Pokud jí tedy rozbor dopadne dobře, může se pustit do pečení díky tomu, že se zásobila včas. Nikdo totiž neví, jak dlouho bude prohibiční opatření vlády v platnosti, takže hrozí nebezpečí, že se nad vánoční tabulí nebude z pečiva vznášet vůně tuzemského, ale ani jiného rumu.

A konečně muž a hned ženich! Pan Mirek má v pátek svatbu. Ve snaze se předzásobit ohnivou vodou, nakoupil už 30 lahví. „Když to nevyjde, tak budeme pít jen mošt," posmutněl. „Na lahvích sice nejsou etikety, před nimiž se varuje na internetu a v novinách, ale chci mít jistotu," uvedl.

Paní Marie se ve frontě ocitla ze stejného důvodu jako ostatní. Ta si přinesla rum, který dostala před třemi lety z Moravy. A ani ona si není jistá.

Pan Papučík si před třemi týdny koupil v Penny v Neratovicích 42procentní vodku. Vlastně hned dvě lahve. „Jednu jsem už dříve vypil, ale u druhé chci mít jistotu," prohlásil. A má jistě pravdu. To, že to jednou dopadlo dobře, vůbec neznamená, že by tomu tak mělo být i podruhé.

Pan Josef dostal od příbuzných z Moravy slivovici. Ani on nespoléhá na štěstí. „Je to dárek, nejspíše domácí, ale přesto," dodal. I pan Míra má slivovici z Moravy a také od známých. „Nerad bych vylil zbytečně dva litry určitě dobré slivovice do kanálu," doufá pan Josef v negativní výsledek.

Další, prosím

Odběry vzorků provádějí dvě zaměstnankyně fakulty. Jednou z nich je Tereza Žemlová, navíc studentka. Odebírá vzorky, které mají lidé připraveny v malých skleničkách, třeba od dětské výživy. Vyptává se na původ alkoholu, vzorek polepí kódem.

Zapíše si údaje z občanského průkazu. „Výsledky dostanete během sedmi pracovních dnů na mail nebo jiným způsobem," instruuje paní, která přinesla vzorky meruňkovice. Jiný právě obsluhovaný pán přinesl hned dvě půllitrovky rumu, z něhož si Tereza Žemlová odlila požadované množství.

„Potřebujeme zhruba sto mililitrů,,raději trochu víc. Pán u stolku se smutně loučí se svou slivovicí domácí výroby. Snad se brzy dozví, že se jí ještě bude moci někdy napít.

close fb-pd-podval zoom_in

V konečné zprávě, kterou klient obdrží, se dozví, zda poměr metanolu a etanolu je v normě, a není proto zdraví škodlivý, protože stopy metanolu jsou v tvrdém alkoholu většinou přítomny vždy.

„Za hodinu zvládneme až 40 vzorků," vysílá Žemlová dobrou zprávu čekajícím, kteří ještě včera nemuseli za rozbor nic platit.

Ode dneška stojí rozbor standardních 400 korun za vzorek. Zájemce ho však musí odnést do prvního patra budovy „A" Vysoké školy chemicko-technologické v Praze v Technické ulici číslo 3, kde se nalézá Ústav analýzy potravin.