Lidé si tak mohou třeba prohlédnout filmový vůz s kinosálem, ve kterém se promítají dobové záběry, nebo velitelský vůz, ve kterém legionářské velení plánovalo operace. K vidění je i improvizovaná krejčovská dílna, obrněný vůz s kulomety, ubytovací vůz neboli těpluška nebo kovářský vagon.

Vlak připomene legie 

Legiovlak byl postaven v rámci projektu Legie 100, který připomíná 100 let od vzniku československých legií a dalších událostí spjatých s legiemi. Představuje vlakové soupravy, kterými se českoslovenští legionáři pohybovali po ruské železnici během první světové války a po jejím skončení.

Vagony jsou zrekonstruovány po vzoru vozů, které skutečně legionáři používali. Cílem projektu je lidem představit život a boj československých vojáků na Transsibiřské magistrále.

Legiovlak na koleje vyjel loni v květnu a měl by na nich zůstat až do roku 2020. Postupně navštěvuje města po celé České republice. Letos si jej lidé mohli prohlédnout třeba v Plzni, Karlových Varech nebo v Teplicích. Po prázdninách vyrazí na sever Moravy.

Čtěte také: Legiovlak na srpen zastaví na pražském Masarykově nádraží