V Praze mohou jít uživatelé aplikace po stopách atentátu na Reinharda Heydricha, v severozápadních Čechách poznat souostroví svobody, které v časech normalizace tvořily baráky členů undergroundu, na Šumavě projít stezkou převaděčů přes železnou oponu, na Táborsku objevit následky násilné kolektivizace venkova nebo na Vysočině navštívit místa spojená s životem a tragickou smrtí faráře Josefa Toufara.

Za Zídkem, Padevětem či Doležalem

Na milovníky turistiky i cyklistiky a historie čeká celkem 11 tras v devíti krajích České republiky, které mapují nejzajímavější historické fenomény nebo události daného regionu. Trasy připravili renomovaní historici, novináři a spisovatelé Miloš Doležal, Jiří Padevět, Petr Zídek, Petr Mallota či Pavel Šmejkal.

Pokud se uživatelé mobilní aplikace zároveň registrují na stránce www.mistapametinaroda.cz, mohou se zúčastnit letní soutěže Cesty pamětí. Mobilní aplikace za navštívení každého bodu na trase udělí bod, za absolvování celé trasy pak virtuální Pečeť národa.

Jsou připraveny kvízové otázky, zájemci možnost každou trasu ohodnotit nebo sdílet vyprávěné příběhy na sociálních sítích.

Přes tisíc příběhů 

V aplikaci je uloženo více než 1000 příběhů na téměř 850 místech, lidé se tedy při letním cestování mohou kdykoliv v aplikaci podívat, jaké události se odehrály v jejich okolí. K lokalitám se váží nejen psané příběhy, ale také audionahrávky autentických výpovědí pamětníků a historické fotografie.

Společnost Post Bellum od roku 2001 hledá a zaznamenává příběhy pamětníků zlomových momentů minulého století, kterými chce inspirovat ostatní.

Spolu s Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů vybudovala veřejně přístupnou pamětnickou sbírku, kde jsou zaznamenány nahrávky vzpomínek 3000 pamětníků.

Sdružení také každoročně udílí Ceny Paměti národa těm, „kteří ve svém životě prokázali, že čest, svoboda a lidská důstojnost nejsou prázdná slova". Kandidáty na ocenění vybírají historici a badatelé z příběhů pamětníků uložených právě v internetové sbírce Paměť národa.

Čtěte také: Nymburk má nové webové stránky. Jsou přehledné a dostupné z mobilů