„Je to hlavně reakce na 1. červenec, kdy se tady objevily šibenice a nebylo to nakonec shledáno ani jako trestný čin," uvedla Červenková. Měla na mysli demonstraci proti migraci, na níž se objevily makety šibenic. Policie proti nim nezasáhla a posléze dospěla k závěru, že tím nepochybila.

Pořadatelé sobotní akce na podporu uprchlíků na sobě měli žlutozelené reflexní vesty s namalovanými sluníčky a rozdávali odznaky s anglickými nápisy Uprchlíci vítejte. Účastnici nesli cedule s nápisy „Nenávist v ČR nechceme", „Praotec Čech byl taky imigrant" nebo „Zakažte války, ne lidi." Byly vidět i české vlajky nebo vlajka EU.

1500 uprchlíků pro ČR vůbec nic neznamená

Červenková ve svém projevu ke shromážděným zdůraznila, že uprchlíci jsou lidské bytosti, které potřebují pomoc. „Měli bychom aspoň trochu snížit ze svého pohodlí a pomoci. Jenom tak na sebe můžeme být hrdí. Nehledě na to, že počet 1500 pro Čechy vůbec nic neznamená," dodala.

Vláda před nedávnem schválila plán, že by Česko mohlo do konce roku 2017 přijmout 1500 uprchlíků. S jejich výběrem pomohou církve. První potřební by do ČR mohli dorazit v září, do konce roku by jich mělo být 400. V dalších projevech pak zaznívaly výroky, že je třeba odmítnout heslo Čechy Čechům nebo že nenávist není řešením.

Po půl čtvrté se víc než stovka lidí vydala na pochod do parku na Karlovo náměstí, kde v 17 hodin začne hudební program uspořádaný iniciativou Stop nenávisti. Lidé v čele průvodu skandovali například „Čechy všem" nebo „Kdo se s tebou podělí, až sám budeš v prdeli?".

Další dvě sobotní akce na Václavském náměstí

V sobotu odpoledne a v podvečer se na Václavském náměstí konají další dvě akce, které jsou ale namířeny proti migrantům. Od 15 hodin se u sochy svatého Václava sešlo několik set demonstrantů, kteří imigranty v Česku nechtějí. Ti zhruba po hodině vyrazili na pochod k Hradu.

V 17 hodin začne na Můstku akce proti EU a imigraci, kterou svolala extremistická Národní demokracie. Následovat bude průvod k sídlu vlády. Poblíž Můstku by se měli sejít i další zastánci příjímání uprchlíků.

V centru Prahy se sešli odpůrci EU a migrace uprchlíků do EvropyV horní části Václavského náměstí v Praze se po 15. hodině sešlo na 400 odpůrců Evropské unie, islámu a současné migrace uprchlíků do Evropy. Řečník Jan Jiskra z Mladé Boleslavi vyzval vládu, aby nepřijímala nikoho ze současné migrační vlny, aby islám a právo šaría postavila mimo zákon, aby důkladněji střežila hranice před uprchlíky a aby Česko vystoupilo z Evropské unie.

Jiskra své prohlášení odůvodnil tím, že se nechce bát o svůj život a nechce se bát jen proto, že je ateista a uznává rovnost mužů a žen. „Nechci tady ani malinkou skupinu islamistů," uvedl Jiskra. Před 16. hodinou se demonstranti spolu s ním vydali na pochod centrem Prahy na Hradčanské náměstí.

Čtěte také: Kvůli akcím proti imigraci či na její podporu se omezí doprava