Akce Karta pro příštího prezidenta, pořádaná spolkem Podhradí, začala minutou ticha za oběti pátečních teroristických útoků v Paříži, ale také nedávného sebevražedného útoku v Bejrútu nebo bojů na Ukrajině. Následně mohli lidé napsat na červené karty jméno jejich kandidáta na příštího českého prezidenta.

„My v České republice jsme zvyklí vnímat prezidenta jako zásadní osobnost. Ve chvíli, kdy máme na Hradě Miloše Zemana, není laťka příliš vysoko. Přeskočí ji skoro každý, komu bylo 40 a chová se slušně," řekl pořadatel akce Martin Přikryl ze spolku Podhradí.

Průvod lidí z akce na Národní třídě dorazil Vodičkovou ulicí na Václavské náměstí na Setkání lidí dobré vůle, ale k samotnému místu setkání, tedy soše svatého Václava, se posouval jen velmi pomalu. Zástup musel čekat, protože „u koně" ještě neskončila akce odpůrců migrace. Při průvodu lidé v okolí křičeli na účastníky happeningu v průvodu sprosté nadávky.

Několik demonstrancí

V Praze se uskutečnilo kromě Karty pro příštího prezidenta shromáždění Tahle země patří všem - Refugees welcome, které pořádala iniciativa Proti projevům nenávisti. Účastníci shromáždění se následně vydali na Albertov, kde měl akci Blok proti islámu, který se na adresu migrantů naopak vyjadřuje velmi tvrdě.

Další akce namířená proti islámu a uprchlíkům se konala u Národního muzea pod názvem Za naši kulturu a bezpečnou zem. S projevem vystoupil například předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura, dva až tři tisíce přítomných požadovali demisi vlády.