Zuzana je mladá, pracující žena. Hledala bydlení. Zůstala překvapená, když na inzertním portálu objevila krásný vybavený byt takřka za hubičku. Rychle odepsala na e-mail. Pronajímatel požadoval zaplatit kauci a tři nájmy dopředu. Prohlídka bytu nebyla možná, ale hned po uhrazení zálohy si Zuzana mohla vyzvednout klíče a nastěhovat se. Váhala, ale peníze nakonec poslala. Uplynul týden, měsíc a peníze ani klíče od bytu nikde.

Útočníci se nemusí zdržovat tvorbou inzerátu 

Mladá žena, jejíž plnou identitu redakce zná, se stala jednou z desítek obětí takzvaného phishingového útoku, tedy techniky používané na internetu, kdy podvodník získá citlivá data jako hesla nebo čísla kreditních karet.

Poté předstírá, že je důvěryhodným zdrojem. Třeba realitní kanceláří. Přínos pro útočníky je podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké jasný. Nemusí se zdržovat tvorbou inzerátů, namísto toho je zneužijí. K inzerátům se mohou dostat i přes e-mailové účty realitních kanceláří.

Podvodné inzeráty se dotýkají většiny inzertních portálů s realitami

„Funguje to podobně jako s krádeží identity na sociálních sítích. V okamžiku, kdy se napadenému podaří získat ukradený profil zpátky, změna hesla už nemusí stačit. Útočníci totiž mění i záchranné kontakty," říká Kopecká. Policie potvrdila, že se problém s podvodnými inzeráty dotýká většiny inzertních portálů s realitami.

„Občas takové inzeráty zaznamenáme. Většinou jsou to fiktivní inzeráty s lacinou nemovitostí na pronájem. Zájemcům útočník sdělí, že je majitel v zahraničí a chce poslat první splátku předem. Takové inzeráty máme maximálně tři za měsíc, objevují se nahodile. My pouštíme inzeráty jen za běžnou cenu nájmu. Máme tam filtr, že nemohou vystavit pronájem nemovitosti za korunu, ale musí to být od určité částky. Jinak se to ale poznat nedá, to až když je někdo poškozený," uvedl Jan Cempírek, obchodní ředitel společnosti Český Internet, pod který spadá MaxiRealityPraha.

Vše začíná inzerátem 

S útoky podvodníků se setkává i realitní portál Sreality, nejspíš proto, že je jednou z nejnavštěvovanějších online inzercí, zavítá na ni až 60 tisíc lidí denně. „Ano, bohužel se s problematikou podvodných inzerátů potýkáme. Fiktivní inzeráty průběžně mažeme. Netýká se to jen našich služeb, ale všech inzertních webů," potvrzuje manažer Sreality Michael Zadák.

Vojtěch Šrubař z týmu PražskéReality apeluje na důsledné zabezpečení. „Jinak se může útočník snadno dostat k datům," konstatoval. „U nás žádné podvodné inzeráty nemáme a nikdy jsme neměli," dodal. Vše prý začíná inzerátem na realitním portálu. Útočník vytvoří fiktivní inzerát a komunikuje se zájemcem anglicky e-mailem, nikdy ne osobně.

Útočník požaduje převod peněz přes zahraniční službu

Fotografie bytu jsou nepravé, až příliš profesionální. Po zájemci pak útočník požaduje převod peněz přes zahraniční službu MoneyGram. „Pro policisty je obtížné odchozí platbu do zahraničí dohledat a zablokovat," vysvětlila policejní mluvčí Marie Šafářová. Že jde o podvod by měla napovědět i podezřele nízká cena pronájmu vzhledem k dané lokalitě. Rozeznat fiktivní inzerát může být ale mnohem komplikovanější.

Realitky s podvodníky bojují 

Podvodníci, kteří Zuzanu napálili jsou tedy těžko dohledatelní. Co jim hrozí, pokud je policie přece jen dopadne? „V případě, že se někdo dopustí podvodného jednání a způsobí škodu vyšší než 5 000 korun, může se dopustit trestného činu podvodu, za který mu hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci," říká vrchní komisařka Policejního prezidia České republiky Ivana Nguyenová.

Realitky s podvodníky bojují. Podvodníci ale mají náskok. „Podvodným inzerátům se věnujeme velmi intenzivně. Když se s inzerátem lidé setkají, měli ihned kliknout na tlačítko 'nahlásit inzerát'," řekla Táňa Lálová z Sreality.cz. Přípouští ale, že fiktivní inzeráty se objevují na webu několikrát za týden. A než je někdo smaže, může útočník nalákat tisíce obětí.

Občas se podaří platbu do zahraničí včas blokovat

„Poškození se nám hlásí na různých odděleních v rámci celé republiky. Není vyloučeno, že jich bude přibývat. Nabádáme proto zájemce o byty, aby si inzeráty co nedůkladněji prověřili," upozorňuje policejní mluvčí. Pokud už podvodníkovi naletíte, neprodleně kontaktujte policii. Občas se podaří platbu do zahraničí včas blokovat.

Pozor na podvodné inzeráty. Infografika. Zdroj: Redakce