Metropole podle odborníků nezvládá hospodařit se svým městským fondem. „Neexistuje koordinace a vyváženost v sociální bytové politice napříč Prahou ani zacílený program prevence ztráty bydlení. Pravidla přidělování bytů potřebné spíše vylučují, s čestnou výjimkou pár městských částí," zhodnotil situaci ředitel Platformy pro sociální bydlení Vít Lesák.

Radnice budou jednou byty potřebovat 

Dlouhodobě v metropoli klesá počet městských bytů, které magistrát i radnice různých částí města privatizují. Což může být problém s blížícím se zákonem o sociálním bydlení.

„Za několik let budou radnice potřebovat byty pro zajištění bydlení těm, kteří si je na trhu nemohou dovolit," upozornil expert pro oblast bydlení Roman Matoušek z Agentury pro sociální začleňování.

Levnější bydlení by mělo být dostupné třeba i pro učitele 

Sociální byty by měly být kupříkladu pro osamělé seniory, matky samoživitelky, osoby se zdravotním postižením, mladé dospělé opouštějící dětské domovy nebo lidi, kteří se ocitli bez domova.

Levnější bydlení by mělo být dostupné i třeba pro učitele, zdravotní sestry nebo policisty. „Jejich platy jsou celostátně stejné, takže nestačí na pokrytí vysokých cen bydlení, které jsou v Praze," doplňuje Matoušek.

Město najde místa pro byty ještě letos 

Samotné hlavní město si je těchto skutečností vědomo, a proto nyní hledá pozemky, kde levné bydlení vybuduje. V současnosti je zatím známé jen jedno místo, kde by dům s takzvanými sociálními byty měl vzniknout Černý Most. Do konce roku má být hotový seznam všech vhodných míst pro výstavbu levného bydlení.

„Chceme si nechat udělat i přehled všech projektů, které má město z minulosti," uvedl člen magistrátní komise pro sociální bydlení Matěj Stropnický. Sám si však nemyslí, že by se třeba 10 let staré nápady realizovaly.

Podoba a funkčnost nového sociálního bydlení by měla být klíčová. Proto by na podobu každé budovy měla být vyhlášená architektonická soutěž. „Město nestavilo přes deset let žádný byt. Je proto důležité, aby se první realizovaný projekt povedl, abychom přesvědčili veřejnost o tom, že taková věc je potřeba," řekl pražský zastupitel.

Vídeňský způsob Praha odmítá 

Hlavní město už má pro výstavbu sociálního bydlení vytvořený fond. „Na něm máme nyní tři miliardy korun," uvedl magistrátní radní pro oblast bydlení Radek Lacko. Podle Stropnického by pak na něm mohly do roku 2018 být až čtyři miliardy. Do fondu jdou nejen příjmy z prodeje magistrátních bytů, ale také z pronájmu městských pozemků a nebytových prostorů.

Zatímco v rakouské Vídni vznikají celé čtvrti tvořené sociálními byty, Praha by se takovým směrem ubírat neměla. Domy se sociálním bydlením mají být rozptýlené po celém území metropole, aby nedošlo k vytvoření sociálního ghetta.

Sociální bydlení má přinést několik výhod 

Kromě toho, že budou mít lidé s nižším příjmem možnost bydlet a zároveň nedat většinu svého příjmu za nájem, má sociální bydlení podle Stropnického přinést ještě několik výhod. „Bydlení má mít nižší cenovou hladinu a to může mít pozitivní vliv na ceny bytů na trhu," míní.

Zároveň by architektonické soutěže na podobu budov měly nastavit vyšší laťku architektury novostaveb, což by se mohlo podle zastupitele odrazit i v soukromém developmentu.

Město nemá mnoho větších bytů jako 3+1

Hlavní město má nyní ve svém bytovém fondu devět tisíc jednotek. Dva tisíce se ještě podle radního Lacka prodají, neboť už to bylo dříve domluveno. Kolik by pak mělo město vybudovat dostupného bydlení, zatím není jasné. Radní pro oblast bydlení by však chtěl, aby vznikaly větší byty jako 3+1, kterých zatím město příliš nemá.

Levné bydlení. Infografika. Zdroj: Redakce

Čtěte také: Hodnota prodaných bytů v Praze letos vzroste o 36 procent, tvrdí developer