„Chodil jsem kolem pozemku na Smíchově, který 14 let ležel ladem a chtěl jsem tam vnést nějakou novou energii. Aby to nebylo jen místo, kde se scházejí feťáci a lidi bez domova," popisuje Lukáš Otevřel, který druhým rokem na Smíchově provozuje letní kino nazvané Výletní.

Díky jeho aktivitě se zanedbaný prostor na Hořejším nábřeží proměnil 
v místo, kde se v noci nebojíte projít. A místo, které rychle zaujalo prostor po letos nefunkčním letním kině na Střeleckém ostrově.

„Loni nám do toho přišly povodně, takže sezóna byla ještě trochu omezená a investice, které jsme do úprav prostoru vložili, se nám vrátily až letos. Ale už loni byl o kino velký zájem a velmi dobře to fungovalo,“ vypráví Otevřel.

Více než deset letních kin

Kino na Smíchově je jedním z víc jak desítky letních biografů, do kterých Pražané letos mohou vyrazit. A zažít tak úplně jinou atmosféru než v kamenných kinech.

Přestože desítka není na milionovou metropoli příliš, což nepřímo potvrzuje i Otevřel, když říká, že „míst, kde můžete v noci promítat a nerušit lidi, v Praze zase tak moc není,“ skoro každé se vedle samotných filmů může pochlubit i zajímavým prostorem.

Filmy na vodě

Vedle kina na nábřeží lze v Praze sledovat filmy na lodi. Jedna kotví u Libeňského mostu a láká i na vysokou technickou kvalitu projekcí. Ta totiž v letních kinech zatím není samozřejmostí.

Konkrétně na lodi u Libeňského mostu se nachází letní kino splňující takzvaný standard DCI, který přesně stanovuje, jak má vypadat digitální kino odpovídající ekvivalentu klasické 35mm projekci. 

V Praze jsou podobně vybavená letní kina pouze tři, vedle zmíněného kina na lodi a Výletního kina na Smíchově je to ještě tradiční Karlínské filmové léto na zahradě Českého rozhlasu Regina v Karlíně. Atmosféru ale samozřejmě mají i kina, kde se promítá z menšího, 16milimetrového filmového pásu či jiných technologií.

Třeba druhé letní kino na lodi, hausbótu v centru Prahy pod Štefánikovým mostem nazvaném Bukanýr, nabízí vedle filmů i občasné hudební koncerty. A nebo v Troji, kde se promítá u Vltavy v Galerii Trojský kůň. Kousek od I.P.Pavlova, na terase Šenkovny, lze zase filmovou projekci spojit s degustací vína.

Atmosféra parkoviště

Lidé toužící po atmosféře takzvaných drive-inů, kin na parkovištích známých ze starších amerických filmů, pak zase mohou navštívit každou středu biograf na dvoře smíchovského MeetFactory.

Atmosféra industriálního kulturního centra vedle vás a silničního tahu nad vámi s barem a nejrůznějšími relikviemi z dílny Davida Černého a spol. vytváří docela jiný zážitek než v kamenném kině. Třebaže to vypadá, že letním kinům se v Praze daří, jejich dlouhodobé provozování je často boj. S počasím i hledáním partnerů.

„Kdyby nás nepodporovala AV media, radnice Prahy 8 a sponzoři tak jako dosud, byli bychom nuceni kino zavřít," přiznal před časem Pražskému deníku Karel Poláček, který na dvoře Českého rozhlasu v Hybešově ulici v Karlíně provozuje vůbec nejdéle fungující letní kino v Praze.

Žádné z letních kin v Praze si například nemůže dovolit velké panoramatické plátno. Jediné, které jím disponovalo, bylo na holešovickém Výstavišti, zaniklo ale už v 90. letech a krátce po povodních v roce 2002 bylo zbouráno.

Levnější než kamenné kino

Vedle letních kin samozřejmě v Praze přes léto fungují dál i kina kamenná. Až do konce srpna tak lze například jít na vybrané projekce v kinech Aero a Světozor, kde se v rámci Pražského filmového léta promítá za pouhých 40 korun.

Ostatně, i návštěva letních biografů je zpravidla mnohem levnější než v případě multikin. Řada z nich promítá i zcela zdarma.

Letní kina se vstupem zdarma:- Café Neustadt
Každou neděli na nádvoří restaurace, která se nachází přímo v areálu Novoměstské radnice (Karlovo náměstí 1/23), promítá filmový fanoušek Martin Plitz 16mm snímky ze svého pozoruhodného čtyřtisícového archivu. K tomu hrají pianisté z publika. V případě špatného počasí se projekce konají v kavárně.
Nejbližší projekce: 10. srpna, 21.30 - Elvis Presley (životopisné drama, USA, 1979)
- Filmové a hudební léto na Bukanýru
Hausbót v centru Prahy na nábřeží Ludvíka Svobody (pod Štefánikovým mostem) zve každou středu a sobotu na filmy, ale i živou muziku. Dnes například na domácí reggae kapelu Ext Band. Ve středu pak muziku opět vystřídá film. Promítá se vždy od 20 hodin, není-li uvedeno jinak.
Nejbližší projekce:
13. srpna - …a bude hůř (drama, ČR, 2007)
- Kinobus
Až do 12. září Prahou projíždí tradiční - už sedmý - kinobus. Na nafukovacím plátně promítá vždy od pondělí do čtvrtka na rozličných místech metropole. V nejbližším týdnu zavítá na Opatov. Do 21. srpna se promítá vždy od 21 hodin, od 25. srpna pak od 20.30.
Nejbližší projekce: 11. srpna (Opatov), 21.00 - Nickyho rodina (dokumentární, drama, životopisný, historický, Slovensko, ČR, USA, VB…, 2011)
- Šenkovna
Specializovaná restaurace s vínem a domácími pochutinami se nachází na strategickém místě kousek od I. P. Pavlova (Sokolská 60). Přes léto zde lze každou středu vyrazit na letní terasu, kde se promítají vybrané filmy. V restauraci doporučují rezervaci míst na telefonním čísle 607 888 836.
Nejbližší projekce: 13. srpna, 21.00 - Pelíšky (komedie, ČR)
- Trojské filmové léto
Letní filmové projekce v nádherné lokalitě u Vltavy na klasickém filmu 16mm, v inspirativním prostoru Galerie Trojský kůň. Promítá se každé úterý po setmění, od 20.30, končí se dle nálady. V programu jsou filmové klasiky různých žánrů: Machatého Extase, svěrákovští Tři veteráni či Jasného Všichni dobří rodáci.
Nejbližší projekce: 12. srpna, 20.30 - Stín kapradiny (drama, ČSSR, 1984)
- Žluté lázně
Plážové kino ve Žlutých lázních promítá každé úterý to nejlepší z italské kinematografie.
Nejbližší projekce: 12. srpna, 20.00 - Ginger a Fred (komedie, poetický, drama, Itálie, Francie, Západní Německo, 1986)

Letní kina se vstupným:- Karlín - vstupné - 50 Kč
Sezona letního kina na zahradě Českého rozhlasu Regina (Hybešova 14/10) trvá až do září a promítá se každý den, kromě pondělí. V srpnu zde na domácí i zahraniční filmy vyrazit vždy od 20.30, v září pak od 20.00.
Nejbližší projekce: 9. srpna, 20.30 - Love Song (Begin a Gain) (komedie, drama, romantický, hudební, USA, 2013)
- Letní kino Kamínka - vstupné - 60 - 80 Kč
Filmové a hudební léto na Zbraslavi (Nad Kamínkou 1523) promítá do konce srpna každou středu a pátek od 21.30. Vedle několika zahraničních filmů nechybí ani oblíbené domácí tituly jako Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka nebo Revival.
Nejbližší projekce: 13. srpna, 21.30 - Vlhká místa (drama, komedie, Německo, 2013)
- Letní scéna na Harfě - vstupné - 100 Kč
Nové filmy, které jdou právě do kin, promítají na střeše vysočanského nákupního centra každé pondělí, úterý, středu a čtvrtek. Děti do 10 let mají vstup zdarma.
Nejbližší projekce: 11. srpna, 20.00 - Hledám milence, zn. Spěchá! (komedie, činohra, ČR)
- Letní kino na lodi - vstupné - 120 Kč
Každý den promítá letní kino na palubě lodi u Libeňského mostu (adresa: U Libeňského mostu 1) převážně nové, ale i pár z klasických snímků. Na poměry letních kin ve výjimečné technické kvalitě.
Nejbližší projekce: 9. srpna, 21.15 - Sviňák (komedie, krimi, drama, thriller, Velká Británie, 2013)
- Meetfactory - vstupné 80 Kč, pro místní 40 Kč
Druhým rokem na dvorku MeetFactory funguje dost možná nejoriginálnější letní kino u nás: z jedné strany industriální kulturní prostor, z druhé silniční obchvat. Atmosféra trochu jako v amerických drive-inech. Promítá se každou středu a diváci mají na výběr vždy ze tří filmů. Díky spolupráci s Prahou 5 navíc domácí platí o polovinu méně.
Nejbližší projekce: 13. srpna, 20.30 - jeden ze tří filmů (lidé hlasují na internetu): Bůh masakru, Antikrist nebo Bonnie a Clyde
- Výletní kino Smíchov - vstupné - 100 Kč
Naproti Náplavce lze vyrazit do příjemného prostředí výletního kina s barem každý den kromě úterý.
Tento víkend je s Woodym Allenem, ale nechybějí ani Stanley Kubrick, Richard Linklater nebo filmový debut Miroslava Krobota. Nejbližší projekce: 9. srpna, 21.00 - Jasmíniny slzy (drama, komedie, USA, 2013, Woody Allen)