Při operaci se lékaři dostali pomocí endoskopu až k žaludku, kde nařízli sval, a povolili tím svěrač žaludku. Pacientka Stanislava Výšková popsala svůj stav před operací jako „ochrnutý žaludek". „Nemohla jsem přijímat potravu v takovém množství, abych nehubla," vysvětlila. Musela být dokrmovaná sondou zavedenou skrze nos do tenkého střeva.

Lékaři ji operovali 9. listopadu, zákrok trval 90 minut. Nyní se cítí dobře a jí, na co má chuť. Jako první jídlo po operaci si dala svíčkovou s knedlíky. Takzvanou gastroparézou neboli poruchou vyprazdňování žaludku trpí v nějaké formě v Česku asi čtyři až pět procent populace. Obvykle pacienti berou léky a musí upravit své stravování. Jednou z příčin nemoci je cukrovka, další komplikace vznikají po operaci žaludku.

„Byla jsem na operaci, při které mi lékař musel odebrat část žaludku. Ta zbylá pak přestala fungovat," řekla Výšková. Podle lékaře Martínka asi u třetiny pacientů není příčina poruchy jasná. Onemocnění se dá operovat i klasickým chirurgickým zákrokem, endoskopická varianta je ale levnější a pro pacienty méně náročná. „Přestože endoskop není sterilní nástroj, nebyly zatím nikde infekční komplikace," dodal Martínek.

Zdokonalování endoskopických technik

Metoda se původně používala pro pacienty, kteří nemohli polykat. Těm lékaři nařízli sval jícnu a zajistili jeho průchodnost. Před třemi lety, kdy ji v Praze poprvé použili, byla metoda ještě experimentální, do dneška jí bylo operováno v IKEM 115 pacientů. „Jak se zdokonalují endoskopické techniky, dá se jimi řešit čím dál víc onemocnění," vysvětlil přednosta kliniky Špičák. Poprvé byla tato technika použita v roce 2008 v Japonsku.

Žaludek touto metodou v IKEM operovali jako sedmnáctí na světě. Z předchozích šestnácti bylo deset ve Francii a zbylé v USA. Martínek očekává, že ročně by tuto metodu mohlo potřebovat asi pět až deset pacientů. Metodu ale jako experimentální musí povolovat ministerstvo zdravotnictví.