Právě tehdy jsem se začal hlouběji zajímat o elektronickou muziku 
a to mi vydrželo dodnes,“ vzpomněl své mladistvé zážitky z Ladronky rodák 
z Břevnova - sedmatřicetiletý David Havránek.

Ještě před tím, než sem s partou začal pravidelně docházet, chátrající usedlost obsadili squatteři ze všech koutů Evropy a zřídili tu tak zvané Autonomní kulturně sociální centrum. Pořádaly se tu koncerty a výstavy, hrálo se tu divadlo, vycházel časopis Autonomie. Až do podzimu roku 2000, kdy magistrát nařídil násilné vyklizení squattu.

„Přišli městští policajti a nějací rváči z bezpečnostní agentury a byla z toho mela. Ani já, ani moji známi, nebyli žádní anarchisti, ale Ladronku jsme přesto chtěli bránit. Jenže to byl definitivní konec. Čekali jsme, že se všeho chopí nějaký zloděj tunelář, Ladronku oplotí a postaví si tam nějaké podnikatelské pseudobaroko. Byli jsme právem naštvaní,“ loví z paměti David.

Tehdy by ho prý ani ve snu nenapadlo, jak se v dohledné nejen statek, ale celá Ladronka promění. „Kdyby mi ještě na squattu kdosi pošeptal do ucha, že sem za deset, patnáct let budu chodit s rodinou sportovat, považoval bych ho za blázna,“ zasmál se.

Masová zábava

Do Ladronky se ale začaly sypat peníze. Miliony. Desítky milionů. Pláň, táhnoucí se od Strahova až k Vypichu zůstala nejen přístupná veřejnosti, ale stal se z ní doslova ráj příležitostných i sportovních in-line bruslařů. A David je jedním z nich.

„Trochu paradox. Někdo by řekl, že jsem od alternativní kultury zběhl k masové zábavě. Ale mně je to jedno. I když tu na můj vkus jezdí až příliš mnoho lidí, neodpustíme si s manželkou a s dětmi takřka každodenní projížďku po Ladronce. Na bruslích, na kolech. Nezarostla, nezpustla, statek nespadl. Je to fajn posun, místo pro lidi,“ myslí si teď David.

Byť tak trochu euroskeptik uznává, že tentokrát peníze z evropských fondů tekly správným směrem.

Jak připomněl mluvčí Prahy 6 Adam Halmoši, celková revitalizace Ladronky v uplynulých letech vyšla na více než 60 milionů korun. Z toho přibližně dvě třetiny hradila právě Evropská unie.

Nejvyužívanější areál

„V areálu leží přes čtyři kilometry dlouhá in-line dráha. Její prodloužení bylo v letech 2009 a 2010 financováno právě z Evropských fondů. Po prodloužení má nejdelší okruh délku, která se rovná jedné desetině délky maratónského běhu, tedy 4 220 metrů. K dispozici jsou ještě dva menší okruhy. V prostoru nově vznikly i cesty pro pěší. V rámci parkových úprav předmětného území byly po jeho obvodu vysázeny dřeviny, jejichž posláním je omezení hlukové zátěže. Dnes je to jeden z nejvyužívanějších areálů v rámci celé Prahy. Slouží malým i velkým sportovním i kulturním akcím,“ přiblížil pro Pražský deník Halmoši. Zmínil například hudební Ladronkafest, dnes už tradičně největší pálení čarodějnic v Praze, nebo každoroční světové mistrovství hráčů Woodkopfu.

Další atrakcí by mohla být také rozhledna s vyhlídkovou plošinou ve výšce až třicet metrů nad zdejším terénem, mimochodem v jednom z nejvýše položených míst Prahy s přístupem zrekonstruovanou poutní cestou z Lorety do Hájku.

Ne pouze kola a brusleMěstská část Praha 6 v pondělí 12. května otevřela další sportoviště na Ladronce. Je tu první discgolfové hřiště v Praze 6, největší v Praze a druhé největší v České republice. Hřiště má 9 košů a jeho délka je 868 metrů.

Discgolf je sport, který vznikl v 70. letech v USA a je stále populárnější. A to napříč generacemi. Vychází se z pravidel klasického golfu s tím rozdílem, že místo holí a míčků hráč hází létající talíř, který se snaží umístit do discgolfového koše. Ten je místo golfové jamky. Hráč, který projde celé hřiště s nejnižším počtem hodů, v případě Ladronky 9 košů s celkovou délkou 868 metrů, se stává vítězem. Koše jsou dle radního Prahy 6 Ondřeje Balatky rozmístěny na místa, kde je minimální riziko, že by se hráči střetli s bruslaři nebo cyklisty a nejsou tak ohroženy již zavedené aktivity.

„Nové hřiště se řadí k nejnáročnějším u nás, jak délkou, tak obtížností. Jeden z velkých turnajů discgolfové ligy Czech Open se na Ladronce koná od roku 2003. Dosud probíhaly turnaje pouze na dočasně instalovaných koších. To svědčí o dlouhodobé tradici discgolfu na břevnovské pláni," říká designér parku Přemek Novák. Hřiště je zdarma přístupné každému. Disky jsou k zapůjčení v usedlosti Ladronka.

Čtěte také: Novou in-line dráhu vyzkoušely sportovní hvězdy

10 let členství České republiky v Evropské unii.