Samec lachtana jihoafrického Mamut je od svého narození miláčkem dětí i jejich rodičů, kteří zamíří do Zoo Praha. Popularitu s věkem neztrácí, ba naopak. Když se přiblíží čas cvičení, není u expozice lachtanů k hnutí. Sledovat vodní hrátky Mamuta a jeho otce Melouna je totiž velký zážitek.

Tajemství hmyzu můžete v neděli odhalit v zoo na vycházce s entomologem.
Vydejte se v pražské zoo po stopách hmyzu a oslavte Světový den želv

Oslavenec dostane v sobotu hned několik dárků 

„Mamut je velmi inteligentní, hodný a hravý. Naše cvičení ho baví a asi nejradši ze všeho má mávání, což bylo první, co se naučil," popisuje svého svěřence Jakub Mezei a doplňuje: „V poslední době se už u něho začínají objevovat typické znaky chování samce, když si dovoluje na svoji parťačku Ronju, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici."

Oslavenec se má na co těšit. V sobotu dostane od chovatelů hned několik dárků. Tím prvním bude hračka v podobě spletených provazů. Dojde také na pamlsky, které lachtani milují a těmi budou ledové zmrzliny ze zmrazených ryb. Oslava začne v sobotu v 13.30 a zúčastní se jí i herečka Petra Špalková.

Půlroční samička chápana středoamerického se ještě většinou drží své matky.
V Zoo Praha se konaly křtiny mláděte chápana. Samička dostala jméno Teila

Lachtan Mamut se narodil 27. května 2015 přímo na pláži lachtaní expozice a je vnukem legendárního Gastona, kterého rozvodněná Vltava odnesla v roce 2002 z Prahy až do Německa a jenž po odchytu zesláblý podlehl celkovému vyčerpání. Ve volné přírodě žijí lachtani jihoafričtí, jak už jejich jméno naznačuje, na jižním a jihozápadním pobřeží Afriky a pražská zoo je chová od roku 1991.