V pátek v ranních hodinách oznámila paní z Černošic nález poraněné labutě u jezu v Mokropsech. Údajně se zde pohybovala s uvízlým rybářským vlascem v zobáku. Na místo proto ihned vyrazila Pražská zvířecí záchranka, která pomáhá handicapovaným zvířatům nejen v Praze, ale také na části Prahy – Západ. Najít labutí rodinku – pár s dvěma mláďaty - bylo poměrně snadné. Zdržovali se přímo pod jezem u železničního mostu. Samice skutečně měla zobák a krk zamotaný v rybářském vlasci.

"Záchranáři nalákali labuť na rohlík ke břehu a poté jí odchytili. Následovalo rychlé vyšetření. Naštěstí se nepotvrdily obavy, že na konci vlasce má labuť polknutý i rybářský háček. Rozmotání a vytažení vlasce se smotky trávy až hluboko z jícnu se podařilo na místě. Převoz k veterináři tak nebyl nutný," popsal David Zítek z pražské zvířecí záchranky s tím, že labutí mámu ještě záchranáři důkladně prohlédli a následně vypustili zpět ke své rodině. V příštích několika dnech jí budou raději ještě monitorovat, aby bylo jisté, že se jí daří dobře.

Pohozené rybářské vlasce jsou jednou z nejčastějších příčin zraňování vodních ptáků. Většinou tyto případy nekončí šťastně. Běžné jsou operace a někdy i amputace zaškrcených končetin.

Pražská zvířecí záchranka absolvuje během roku mnoho podobných zásahů. Jen za minulý týden zachránili její pracovníci 23 zvířat v nouzi. Mezi nimi byl například rorýs obecný, poštolka obecná, rehek zahradní či ořešník kropenatý. Občané hlavního města Prahy a Prahy - Západ, mohou kdykoli volat dispečink zvířecí záchranky na čísle 774 155 155, kde dostanou odborné rady, případně, pokud je to nutné, zajistí její pracovníci odchyt a odvoz zvířete do specializovaných zařízení. 

Záchranku podporují desítky občanů, některé obce i městské části. Více jak 50% jejích provozních nákladů hradí Český svaz ochránců přírody ze svých zdrojů.