„Společně s organizací Ropid chystáme v rámci informování cestujících vyslat stovku informátorů, to číslo ale zřejmě ještě není definitivní," řekl Štábl. Informace mají poskytovat v tzv. uzlových bodech, tedy například v přestupních stanicích. „Také budou v místech, kterých se změny přímo dotýkají," dodal.

Změny v tramvajových linkách 

Informátoři se v ulicích a u stanic MHD objeví poprvé 28. srpna, kdy změny začnou platit. Na veřejných prostranstvích mají být podle Štábla rovněž 29. srpna a 1. a 5. září.

Nachystané změny se dotknou například linek 4, 5, 6 nebo linky 18. Ta nově nebude jezdit na Petřiny, ale do Podbaby – v opačném směru bude však nadále končit ve vozovně na Pankráci. Na nové číslo linky si budou muset zvyknout lidé na Spořilově, kam pojede jako dosud tramvaj číslo 11, ale rovněž linka 14, která bude mít proti současnému stavu změněnou trasu.

Vznikne nová linka 

Obnoveno bude spojení mezi nádražím ve Vršovicích a I.P.Pavlova, a to linkou číslo 6. Spojení se dočkají také Holešovice a Vysočany linkou 14. Na Barrandovské sídliště pojedou nově linky 4 a 5.

Nově vznikne linka číslo 2, která pojede ze stanice Sídliště Petřiny přes Malostranskou, kolem Národního divadla po nábřeží na Výtoň a dále až k branickému nádraží, kde bude končit.

Novinky v tramvajové dopravě 

Novinkou bude i linka 15 jedoucí z Kotlářky přes Anděl, Újezd, Masarykovo a Hlavní nádraží do zastávky Olšanské hřbitovy. Poslední novou linkou bude 21, která vyjede z Modřan a přes Palackého náměstí a Anděl pojede na Kotlářku.

Změny se naopak nedotknou například linek 9, 17 a 22, které budou stejně jako dosud rovněž jezdit v kratších intervalech než ostatní linky.

Kolik to bude stát? 

Náklady na provoz tramvají po zavedení změn vzrostou o 130 milionů korun ročně. Roční náklady na provoz tramvají se pohybují okolo 3,4 miliardy korun.

Změny se mají dotknout rovněž autobusů MHD. Změny nyní zpracovává organizace Ropid, která plánuje jejich zveřejnění na konci srpna. Podle informací by se změny měly týkat především východní části Prahy.

Čtěte také: Jízdní řády autobusů i tramvají se změní na konci srpna