Po vlnách kritiky, které vzbudil několika desetimilionový projekt betonových kontejnerů na Praze 5, vedení nejdříve prostřednictvím prosincového čísla Radničních novin oslovilo občany a dalo jim prostor se k návrhu vyjádřit. „Představili jsme projekt a současně se zeptali lidí, zda si umístění betonových truhlíků na Olšanské ulici přejí. Ankety se zúčastnilo 116 lidí, z toho bylo 20 pro, zbytek respondentů se vyslovil proti," uvedl místostarosta Ondřej Rut.

Čtěte také: Praha 5 rozhodla: Kritizované květníky někde zcela zmizí

Praha 3 projekt neuskutečnila i navzdory možným dotacím z Evropské unie jeho přínos vyhodnotila jako sporný. Zamítnutí projektu navíc doporučila komise pro životní prostředí. „Vzhledem k blízkosti velkých ploch zeleně Olšanských hřbitovů a Parukářky označila dopady projektu na zlepšení stavu ovzduší za zanedbatelné. Upozornila také na budoucí náklady na odstraňování graffiti a černého výlepu plakátů z betonových ploch," uvedl mluvčí Prahy 3 Stanislav Kněnický. Tyto argumenty proti květníkům se názorně potvrzují aktuálním stavem betonových kontejnerů na Smíchově, kde jsou nádoby místo zeminy a zeleně plné odpadků.

Truhlíky jsou příliš nákladné

„Městská část hledá jiné cesty a způsoby výsadby a obnovy zeleně a stromořadí klasickou cestou, která je sice náročnější, ale z dlouhodobého hlediska je trvalejší a méně nákladná," vysvětlil Rut.

Praha 3 se rozhodla místo nákladných a veřejností nevítaných květníků obnovit stromořadí, které je v péči Technické správy pražských komunikací. Už v minulosti do něj investovala 17 milionů korun. V současnosti chystá na vlastní náklady dosadit stromy v pěti ulicích -Fibichova, Velehradská, Jeseniova, Hájkova a Zelenky-Hajského. Výsadba se plánuje na podzim letošního roku.

Olšanská se řadí mezi nejfrekventovanější ulice Prahy 3. Byla by sice dostatečně široká na to, aby umístění květníků nebránilo chodcům v pohodlném pohybu, nicméně proti betonovým kvádrům mluví řada dalších důvodů. V neposlední řadě i vysoké riziko, že zeleň v nádobě uschne nebo zmrzne. Její rozměry totiž neskýtají dostatečný prostor pro kořenový systém vzrostlých stromů.

„Byla jsem jednoznačně proti těm neforemným, obludným, šedivým nádobám," říká Marie Doležalová ze Žižkova. „Jezdím denně přes Lihovar do práce, a když se dívám na to, jak postavili betonové nádoby na trávník, kde zeleň je, zůstává mi rozum stát. A popravdě řečeno, kdybych byla z Prahy 5, tak mě to bude velmi vadit i z hlediska investovaných peněz a toho, že si radnice něco rozhodla bez svých občanů. Oceňuji, že se vedení naší Prahy 3 do drahého projektu nepustilo bez našeho názoru," dodává.

Ne truhlíkům potěšilo i odborníky

Rozhodnutí radních udělalo radost nejen obyvatelům městské části, ale i odborné veřejnosti. „Vždy mě potěší, když zvítězí zdravý rozum," vyjádřil se architekt Vít Podráský. Ten nejdříve společně se třemi studenty Českého vysokého učení technického v červenci upozornil na nesmyslnost smíchovských květníků koupacím manifestem v pěti z nich, následně se aktivně zasazoval o projednávání jejich odstranění. Iniciativu projevil i v prosinci, kdy oznámila právě Praha 3 záměr umístit obdobné kontejnery v ulici Olšanská. „Pokládám to za výsměch," napsal tehdy v otevřeném dopise určeném radním pražské trojky.

Teď je naopak radnici a jejímu závěrečnému verdiktu nakloněn: „V principu je to jistě krok správným směrem a při konzultaci s odborníky architekty a urbanisty může Olšanská třída obnovení původní aleje výrazně ožít. Jsem také potěšený, že se argumentace tohoto rozhodnutí neopírá jen o zcela zřejmý postoj veřejnosti, ale primárně stojí na významných informacích, což stále nebývá zvykem," říká.

Projekt 88 betonových kontejnerů na Praze 3 měl stát 8 754 396 korun. Radnice zažádala o dotaci z Operačního programu Životní prostředí, sama se měla na celkové částce podílet deseti procenty. Praha 5, kde se projekt uskutečnil, má nyní v ulicích 277 truhlíků.