Před dvěma týdny schválila radnice Prahy 6 přestavbu areálu Petynka za 170 milionů korun. Ten dosud fungoval pouze jako venkovní koupaliště. Nově by mělo vzniknout i kryté plavecké centrum.

„Petynka je vyhledávané místo, jeho největším handicapem je ale pouze provoz čtyři měsíce v roce. Proto dostavíme část areálu, která zaručí celoroční chod," vysvětluje Tomáš Jílek, předseda představenstva společnosti SNEO, která má na starosti investice a správu nemovitostí Prahy 6.

Návštěvníci se mohou těšit na surfovou vlnu

Vzniknout má 25 metrů dlouhý bazén se šesti drahami, který bude konstruován tak, aby byl využitelný i pro sportovní plavání handicapovaných. Nová stavba dále nabídne bazén pro relaxaci dospělých a brouzdaliště pro děti s malou skluzavkou a fontánkami. Nebude chybět ani velká třináctimetrová čtyřskluzavka, saunový svět a restaurace.

Největším lákadlem pro návštěvníky ale má být multifunkční bazén s umělou surfovou vlnou. „Jde o speciální technologii, která vytváří přes metr vysokou vlnu. Podobných bazénů je v Evropě jen několik," upozorňuje Jílek. Provoz by měl být spuštěn nejdříve v roce 2019, Praha 6 počítá s průměrnou návštěvností 700 osob denně.

V Řepích bude bazén součástí areálu 

Do budování nového aquacentra se pustí i Praha 17. To má být součástí sportovního areálu, který má vzniknout na dvou hektarech na jihovýchodním okraji Řep v bývalém areálu Vojenských staveb. Základ centra mají tvořit vzájemně propojené objekty sportovní haly, domu s ubytováním a restaurací a právě krytého bazénu, které ze tří stran uzavřou nově vzniklé náměstí. Z jihu pak na ně navážou venkovní sportoviště a ze severu parkoviště.

Podle místostarosty Prahy 17 Martina Marka (ODS) by celý areál mohl vzniknout na podzim roku 2018. Bazén bude mít celkem čtyři dráhy, délku 25 metrů a maximální hloubku 1,6 metru. Součástí má být i relaxační zóna a wellness.

Náklady na celé sportovní centrum byly vyčísleny na 300 milionů korun, čtvrtinu ceny přislíbil financovat magistrát. Jen bazén má vyjít na 120 milionů korun.

Areály opravovaly podlahy i skluzavky

Během letních měsíců využily i některé stávající kryté bazény menšího vytížení a pustily se do oprav. Od poloviny července až do začátku září byl například uzavřen bazén na Strahově, který je v majetku hlavního města.

Po letech byly kompletně obměněny podlahy ve sprchách a na toaletách, vyměněny byly šatní skříňky i dveře. Nutné bylo i nově vyspárovat celý bazén. V současnosti se ještě doplňují informační tabule a cedule v areálu.

V Praze si lze zaplavat na třech desítkách míst

Už od června až do září byl mimo provoz i plavecký bazén na Výstavišti v Praze 7. „V celé budově jsme vyměňovali přívod topného tělesa. Rekonstrukce se protáhla, proto jsme otevřeli až 9. září," prohlásil za provozovatele Ondřej Kadoch.

Návštěvníci Aquacentra Šutka musí vydržet ještě do 28. září, než se jim otevře celá spodní část, kde probíhají plánované opravy skluzavek a výměna popraskané dlažby.

V hlavním městě si mohou lidé i v sychravém počasí zaplavat téměř na třech desítkách míst. Některá veřejná plavecká centra jsou zaměřena především na sportovní plavání, jiná více rekreačně. V posledních letech roste zejména počet aquaparků, kterých je v současnosti v metropoli pět. Některé bazény jsou pak součástí hotelových komplexů.

Čtěte také: Praha 6 schválila přestavbu koupaliště Petynka