„Budeme se snažit se s nájemníky dohodnout takovým způsobem, aby pro ně byly podmínky odkupu přijatelné. Pokud budou chtít lidé byty odkoupit, budeme hledat s nějakou bankou produkt, aby se jim to podařilo profinancovat. V případě, že by nájemníci neměli zájem o odkup, budeme pokračovat v nájemních smlouvách za takových podmínek, které nám stanovuje smlouva a zákon," řekl ve středu Krúpa.

Iniciativa považuje výběrové řízení za nelegitimní

Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci.

Zástupce nájemníků Ondřej Václavík v pondělí uvedl, že iniciativa Moje Písnice považuje celé výběrové řízení za nelegitimní, a to včetně jeho výsledku. Zástupci nájemníků podle něj mají připravené podklady pro několik druhů právních kroků. ČEZ jejich argumenty odmítá.

Praha nabídla městské části bezúročnou půjčku 

O nákupu bytů uvažovalo i hlavní město, nakonec ale nabídlo bezúročnou půjčku Praze-Libuši, pod kterou Písnice spadá. Městská část ji ale podat nestihla.

Starosta městské části Jiří Koubek (TOP 09) uvedl, že magistrát fakticky neposkytl městské části žádnou součinnost. Odpovědnost podle něj nesou především politici z ČSSD a hnutí ANO, kteří jak na vládní i magistrátní úrovni kromě obecných deklarací nic neudělali.

Starostu zajímá jak bude nový vlastník postupovat

Krúpa řekl, že v pondělí vedl s Koubkem krátký telefonický rozhovor. „Což jsem uvítal, jelikož je pro nás velmi důležité, abychom odkomunikovali náš záměr. Dohodli jsme se, že uskutečníme v průběhu následujících deseti dnů osobní schůzku, kde náš záměr představíme a budeme diskutovat o podmínkách odprodeje bytů nájemníkům," dodal.

Koubek v pondělí řekl, že ho zajímá, jak hodlá nový vlastník postupovat s veřejným prostranstvím, které se na sídlišti nachází, a také jeho představa, jak s rozsáhlým bytovým fondem naložit.

Celková plocha bytů je 54 tisíc metrů čtverečních 

Podle jednatele portálu CenovaMapa.org Milana Ročka jde o výhodnou investici. „Samozřejmě je potřeba vzít v potaz, jaký je výnos z pronájmu na metr čtvereční a v jakém stavu je bytový fond.

Ale ČEZ se o svůj majetek spíše staral dobře," uvedl. Celková plocha všech bytů, které Kennial koupil, je 54 tisíc metrů čtverečních. Při kupní ceně 1,305 miliardy korun tak vychází cena metru čtverečního na 24 tisíc korun.

Krúpa se angažuje i v kauze OKD

„V posledním období už překračovaly ceny v panelových bytech ve všech městských částech 50 tisíc korun. Tedy zhruba dvakrát tolik. V Praze 4 se za poslední tři roky zvýšily téměř o třetinu," doplnil Roček.

Podnikatel Krúpa, který je statutárním ředitelem firmy Kennial, se angažuje také například v kauze OKD, dříve nabídl, že firmu koupí. V Česku vlastní jeho firma Arca Capital Bohemia například výrobce minerálních vod Karlovarská Korunní a Ondrášovka.

Čtěte také: Obyvatelé sídliště Písnice: Pro nás se nic nemění, prodej dáme k soudu