Převzetí správy by mělo být podle pražské radní pro zdravotnictví Mileny Johnové (Praha sobě) hotovo do konce června. Hlavní město chce být podle radní ve zdravotnictví aktivnější. Nyní magistrát žádnou nemocnici nemá. Pražané využívají péče zajišťované fakultními nemocnicemi, které řídí stát. „Pryč jsou časy, kdy se hlavní město chtělo alibisticky spoléhat jen na fakultní nemocnice. Začínáme koordinovat spolupráci všech pražských zdravotnických zařízení. Nemocnice Na Františku může být základním kamenem fungujícího systému,“ uvedla facebooková stránka koaličního hnutí. 

Nemocnice Na Bulovce.
Nemocnice Na Františku a Bulovka dostanou peníze. Praha přidá i učitelům

„Hlavní město je připraveno být daleko aktivnější v oblasti zdravotnictví, chceme se chovat víc jako kraj. Je to krok směrem k poskytování zdravotních služeb Pražanům ve špičkové kvalitě,“ uvedla radní Johnová. Na převzetí nemocnice městem se předběžně dohodla už minulá vedení městské části a magistrátu. Předchozí rada Prahy 1 chtěla zařízení pronajmout soukromníkovi, po kritice opozice a občanských spolků od plánu ustoupila.

Ambice krajské zdravotnické politiky

Velkým kritikem plánu byl i nynější starosta Pavel Čižinský (Praha 1 sobě). „Nevidíme důvod, proč nedat nemocnici k dispozici tomu, kdo logicky má ambici dělat celopražskou, krajskou zdravotnickou politiku,“ uvedl Čižinský ve čtvrtek k převzetí zařízení magistrátem. Pověřený ředitel nemocnice David Erhart řekl, že je rád, že ho vedení města ujistilo o zachování stávajícího charakteru a rozsahu péče.

Nemocnice Na Františku.
Ředitel Nemocnice Na Františku končí, na svou funkci rezignoval

Podle radní Johnové je jako jeden z prvních kroků v plánu vypsání výběrového řízení na ředitele zařízení, město také vyhodnocuje, zda a jakým způsobem upravit nabídku služeb. Předchozí šéf Robert Zelenák musel kvůli policejní razii v létě minulého roku odstoupit z funkce. 

Poslední roky nemocnice přežívala

Nemocnice má v současnosti 175 lůžek a ročně hospitalizuje osm tisíc lidí a dalších více než 80 tisíc pacientů ošetří zdravotníci v ambulancích a specializovaných poradnách. Kromě občanů z historické části metropole do špitálu v ulici Na Františku míří i obyvatelé Prahy 7, kteří to mají přes řeku. Tamní zdravotnický personál často ošetřuje i zahraniční turisty. Mnoho lidí si však na kvalitu nemocnice v centru hlavního města stěžuje.

Nemocnice Na Bulovce.
Drop In: Praha 8 a Nemocnice Na Bulovce žádají rychlé řešení problémů

„Poslední roky nemocnice spíš přežívala a vloni se ji dokonce pokusila předchozí politická reprezentace podvodně zprivatizovat. My jsme od začátku našeho nástupu na radnici začali jednat o její záchraně, efektivním řízení a o rozvoji péče, kterou poskytuje Pražanům. Nemocnice má celopražský význam a je tak logické, aby ji řídilo samo město a ne jen městská část,“ citovala starostu Čižinského faceboková stránka Prahy 1.

Magistrátní rada v rámci půlročního plánu v únoru oznámila, že Nemocnici na Františku podobně jako Bulovku čeká modernizace. O vznik metropolitní nemocnice uvažoval už bývalý radní pro zdravotnictví Radek Lacko (ANO). Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) navíc podmiňuje směnu pozemků pro vládní čtvrť, kterou si v Letňanech přeje premiér Andrej Babiš (ANO), vybudování nového zařízení na severu Prahy. Nemocnice na Bulovce už podle Hřiba totiž nevyhovuje současným požadavkům.

Nemocnice Na Bulovce.
Nemocnice v Letňanech má nahradit Bulovku. Primátor chce peníze od státu