„Máme připraven program od 08.00 do pozdního večera a vlakový přejezd z Pekingu do Šanghaje. To je ta organizační stránka," řekla Krnáčová.

Jednat se bude nejen o pandě

V plánu má vedení radnice podle primátorky setkání se zástupci z oblasti kultury, oblasti tzv. smart cities, které řeší rozvoj měst, sejdou se s primátory Pekingu a Šanghaje nebo navštíví technologické parky a zoo. „Kromě toho tam jsou ještě další body programu. Samozřejmě se budeme bavit i o pandě, ale to není primární cíl této cesty," řekla Krnáčová.

Podle dřívějších informací měla být při návštěvě podepsána partnerská smlouva Prahy s Šanghají. Zatím se to ale nestane. „Mysleli jsme, že by tomu tak bylo, ale je to celé příliš narychlo, musíme smlouvu lépe připravit, což si vyžádá ještě další jednání," řekla primátorka.

Praha schválila sesterskou smlouvu s Pekingem

Vedení Prahy cestuje do Číny na pozvání zástupců tamních měst. Do Prahy se vrátí ve čtvrtek 1. září 2016.

Praha letos v únoru schválila sesterskou smlouvu s Pekingem. Její znění kritizovali zejména opoziční zastupitelé, ale též někteří členové spoluvládnoucí Trojkoalice (SZ, KDU-ČSL a STAN). Smlouva totiž obsahuje klauzuli, že Praha uznává jednotu Číny, tedy že Tchaj-wan je její součástí.

Čtěte také: Lidé v Praze apelovali na Čínu kvůli perzekucím hnutí Fa-lun-kung