Projet s kočárkem či na kole přes křižovatku Dukelských hrdinů s nábřežím Kapitána Jaroše je nadlidské úsilí. Je nutné čekat dlouhé minuty na celkem třech semaforech, překonat osm jízdních pruhů a překonat pět vysokých obrubníků.

Na nebezpečnou dopravní situaci upozorňuje smutné memento smrti. V roce 2006 na následky zranění při jejím přejezdu zemřel Jan Bouchal, propagátor cyklistiky v Praze.

„Je smutné, když se křižovatce začne říkat podle člověka, který se zde stal obětí smrtelné nehody. Prostor velmi dobře znám, bydlel jsem na Letné,“ reagoval primátor Bohuslav Svoboda (ODS) na to, že se křižovatce říká Bouchalova.

Její rekonstrukci v současnosti provádí dopravní podnik.

„Před týdnem jsem o této křižovatce jednal s Technickou správou komunikací a ukázalo se, že máme prostředky, za které je možné křižovatku upravit.

Čekáme ještě na souhlas policie,“ slíbil primátor Bohuslav Svoboda opravu nebezpečného místa.

Na křižovatce budou vyměněny koleje a položen bude nový povrch. Členové sdružení Auto*Mat usilovali o to, aby s opravou tramvajového pásu byla křižovatka upravena tak, aby byla pro chodce i cyklisty bezpečnější.

„O úpravu křižovatky jsme usilovali šest let, z toho dva roky intenzivně. Mělo by dojít ke zklidnění dopravy, přechody budou upraveny tak, aby byly bezbariérové, rozšířeny budou ostrůvky na přechodech a provoz bude zúžen o jeden jízdní pruh. Zřízeny také budou přejezdy pro cyklisty, “ vyjmenoval Vít Masare ze sdružení Auto*Mat úpravy, které by měly umožnit chodcům i cyklistům bezpečný přechod respektive přejezd křižovatky.

Další nebezpečná místa pro cyklisty

Křižovatka ulic Myslíkova a Na Rejdišti cyklisté vyjíždí z náplavky, na silnici ale není naznačeno, kudy vede trasa dál.

Křižovatka U Bulhara problematické je zejména napojení při přejezdu ze Žižkova.

Šeříkova ulice při výjezdu z Kampy cyklisté se ve směru na Plaskou ulici dostávají do protisměru v jednosměrce.

Průjezd od náměstí Jana Palacha k Národnímu divadlu konfliktní místo, kudy vede páteřní cyklotrasa, je plné bariér a zúžení, zvláště u Karlova mostu.