Předseda České otužilecké unie Vladimír Komárek ve stříbřité masce a barevných brýlích coby Andy Warhol pokřtil plavce v masce Ferdy Mravence, uklízečky či lékaře. Vltavská voda měla pět stupňů Celsia, vzduch o jeden stupeň víc.

„S počasím jsme nestačili nic udělat, je teplo letos snad v celém světě, takže jsme museli vyjít s tím, co máme," řekl Komárek. Ze skleněného džbánu nalil za krk každému z otužilců vltavskou vodu ochlazenou kousky ledu a každému popřál „Zlom vaz", dostalo se mu odpovědi „Čert tě vem". Otužilci, někteří i s výkřiky či smíchem, to vydrželi. Džbán ne, v půli rituálu se ho kus vylomil, takže zbytek otužilců dostal menší dávky vody.

„Budu sice poprvé křtěna, ale už se otužuji tři roky. Každý den celý rok se sprchuju studenou vodou a v zimě tak třikrát týdně plavu v rybníce, už několikrát jsme si museli i prosekat led," řekla ČTK krátce před slavnostním rituálem jedna ze dvou novopečených otužilkyň Jana Sedlačíková, která na křest přijela z Ostrova nad Ohří.

Zdravotní přínos otužilectví 

Vysvětlila, že otužilci při tréninku na volné vodě plavou, a to nejméně tolik minut, kolik stupňů má voda. K otužilectví ji přitáhla touha být zdravá. „Věřím studené vodě, že způsobuje optimismus a lepší náladu," řekla. Zapůsobilo na ni, když jako dítě viděla otužilce v televizi, kteří na Vánoce plavali v ledové vodě a byli usměvaví. Taková chtěla být také.

Také Komárek oceňuje zdravotní přínosy otužilectví. S otužováním začal před 42 lety, ve svých 19 letech, kdy ještě nebylo nutno zdravotní stav moc zlepšovat. „Ale pomáhá to samozřejmě jako prevence nemocí z nachlazení, posiluje psychiku, vyrovnanost, takže je to všestranně dobrá věc, můžu jen doporučit," shrnul.

Dnešní akce byla vzpomínkou na Jiřího Pokrovského, legendárního pražského otužilce, který by se letos dožil 110 let.