Zatímco Trojkoalice sestávající ze Strany zelených, KDU-ČSL a Starostů a nezávislých na Stropnického setrvání ve funkci bazíruje a on sám rezignovat nehodlá, sociální demokraté a členové ANO své odmítavé pozice vůči kontroverznímu náměstkovi nemění. Krize může vygradovat už v únoru, kdy o případné Stropnického rezignaci může hlasovat městské zastupitelstvo.

Pokud by byl odvolán, může koaliční vláda opírající se dosud oficiálně pouze o většinu jediného hlasu padnout. Ovšem ani jednota Trojkoalice není úplnou samozřejmostí. Její část, reprezentovaná Starosty a nezávislými Stropnického do funkce vloni na podzim nechtěla ani nominovat s odkazem na jeho „přílišnou levicovost."

„Únorová schůze zastupitelů tedy nemusí přinést pouze rozkol magistrátní koalice, ale i samotné Trojkoalice," myslí si politolog David Černý.

Rozpory mezi koaličními partnery se naplno projevily na lednové schůzi zastupitelstva hlavního města, konkrétně po hlasování o zadání tendru na svoz komunálního odpadu v hodnotě třináct miliard korun. Stropnický tehdy nehlasoval s koalicí, a tudíž prakticky „podpořil" opozici. Většinu jediného hlasu koalici musela zajistit přeběhlice z klubu TOP 09 Monika Krobová Hášová. Posléze zaznívala ostrá slova na adresu Stropnického ve smyslu porušení koaliční smlouvy.

Další schůzka zástupců ANO, ČSSD a Trojkoalice je svolána na pátek.

Protichůdné názory dvou person

Vedení Prahy mluví dvěma odlišnými hlasy. Jeho nejvýraznější persony - primátorka Adriana Krnáčová (ANO) a její náměstek za Trojkoalici Matěj Stropnický mají protichůdné názory například na kontroverzní Pražské stavební předpisy (PSP), za jejichž zachování i definitivní zrušení bojují silné lobbistické skupiny.

Stropnický se rovněž „provinil" porušením koaliční smlouvy svým odmítavým postojem v rámci hlasování o koaličním návrhu na vypsání tendru na svoz komunálního odpadu za 13 miliard korun. Odklání se také od dopravní koncepce prosazované na magistrátu koaliční ČSSD.

„Stropnický se jednoduše stal nepohodlným, respektive byl nepohodlným od samého začátku a to i některým členům Trojkoalice (Starostům a nezávislým  pozn. red.). Problém je, že s jeho případnou rezignací se může rozpadnout koalice i Trojkoalice v rámci zastupitelstva hlavního města, případně se tato koalice bude muset spolehnout na přeběhlíky, nebo se přeskupit," hodnotí čerstvou výzvu ANO a ČSSD ke Stropnického rezignaci na funkci náměstka primátorky politolog David Černý.

Pocit podpory Strany zelených

Sám Stropnický onu výzvu potvrzenou členy všech zúčastněných stran v úterý blíže nekomentoval. Po pondělním jednání zástupců koaličních stran v rámci takzvaného smírčího řízení ale vzkázal, že rezignovat nehodlá a že cítí podporu Strany zelených, která je součástí Trojkoalice.

O jeho dalším setrvání ve funkci se bude jednat v pátek a zřejmě definitivně se rozhodne na únorovém jednání zastupitelstva hlavního města. Šéf klubu zastupitelů za ČSSD Karel Březina trvá na tom, že Trojkoalice musí předložit záruky, že bude nadále jednotně dodržovat koaliční smlouvu. Stanovisko sociálních demokratů a ANO ale prý trvá. Stropnický by měl odejít.

Předseda zastupitelského klubu ANO Michal Hašek v úterý vzkázal, že Trojkoalice má čas, aby se s věcí vypořádala sama. Jenže Trojkoalice si na klubu odhlasovala podporu náměstka Stropnického. To potvrdil její člen, lidovec a radní pro kulturu Jan Wolf. Zároveň potvrdil, že se hraje o osud celé koalice. „Byla by škoda ji shodit. Máme programovou shodu," konstatoval Wolf.

Trojkoalice ale v uplynulých týdnech a měsících zdaleka nebyla jednotná. Samotná nominace na funkci náměstka primátorky byla provázena roztržkou a neochotou ze strany Starostů a nezávislých.

Případná rezignace náměstka primátorky Matěje Stropnického (SZ, ŽnS, Trojkoalice) by pro magistrátní koalici znamenala velké problémy. Oficiálně se totiž opírá o 33 hlasů v 65členném zastupitelstvu. Nejde jen o hlas samotného Stropnického, ale minimálně o hlasy členů Trojkoalice za Stranu zelených.

V takovém případě by situaci nezachránila ani zastupitelka Monika Krobová Hášová, která před časem opustila klub TOP 09 a hlasovala s koalicí na místo Stropnického v otázce vypsání tendru na svoz komunálního odpadu.

Stabilitou magistrátní koalice ale potenciálně otřásají i vyostřené vztahy primátorky Krnáčové a šéfky pražské buňky ANO, starostky Prahy 10 Radmily Kleslové, která je blízkou spolupracovnicí lídra hnutí Andreje Babiše.

Čtěte také: Pražské ANO a ČSSD žádají odchod náměstka z Trojkoalice