„Vytvořili jsme jednotlivé instalace, aby byly skutečně interaktivní. Například jsme vymysleli čidla, která reagují na konkrétní činnost diváka. Naším cílem je to, aby se každý návštěvník výstavy ocitl skutečně uvnitř knihy a prožil si její příběh na vlastní kůži," uvedl výtvarník a animátor Matyáš Trnka.

Dopravní podnik uspěl v soutěži transparentnostiPražský dopravní podnik se v žebříčku občanského sdružení Oživení, hodnotícím transparentnost, umístil na prvním místě mezi 35 městskými firmami z Visegrádské čtyrky, tedy České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska. „Obstál v hodnocení nejlépe, nicméně obdržel pouze 60 procent, tudíž zde vidíme ještě velký prostor pro zlepšení," poznamenala Andrea Kohoutková z Oživení.

Do Prahy z Říčan po dálnici bez známkyBez dálniční známky se nyní může jezdit po dálnici D1 z Říčan do Prahy. Vlastně se tudy od úterka jezdit i musí: cesta z Černokostelecké přes ulici Přátelství je neprůjezdná. Kvůli zahájení první etapy prací na celkové opravě byla frekventovaná spojnice Říčan a Uhříněvsi na příjezdu do hlavního města uzavřena.Objízdná trasa do metropole vede přes silnici 101 a právě dálnici D1. Na té byly kvůli možnosti objet uzavřený úsek dočasně zrušeny dálniční poplatky. Doprava v opačném směru, tedy od Uhříněvsi na Říčany, zatím zůstává bez omezení. Změny, které objížďka přináší, se dotýkají i autobusů městské hromadné dopravy.

Kam za kulturou

Knižní čtvrtek se blížíUž pojedenácté představí Velký knižní čtvrtek vybranou kolekci novinek. Již 16. března nabídne na pultech patnáct knih různých žánrů, od domácích i zahraničních autorů. Budou mezi nimi mj. Petra Dvořáková, Jozef Kollár, Mariusz Surosz či Erik Larson, pozornost budí i povídková antologie Ve světle nebo ve stínu, do níž přispěli renomovaní literáti jako Stephen King (na snímku), Lee Child a Joyce Carol Oatesová.

Dokumentární elita v PrazeV rámci festivalu Jeden svět se uskuteční tradiční velká akce East Doc Platform organizovaná Institutem dokumentárního filmu. Na šestý ročník zavítá do Prahy 400 filmových profesionálů i zástupců světových festivalů. Většina akcí proběhne od 6. do 12. března v Institutu Cervantes. Vstup je zdarma.

Čtěte také: Sídlištní zastávka musí ustoupit stavbě