„Praha 2 nám neprodloužila smlouvu. Hledáme nový pozemek, ale jistého zatím nic nemáme," vysvětluje Kateřina Jechová z týmu komunity. Zahradu Na Smetance nahradí multifunkční sportovní hala. Novou zahradu měl spolek městských zahradníků přislíbený na rohu ulic Kunětická a Španělská, jednání ale na poslední chvíli padla. „Peníze jsme sice sehnali, místo stále nemáme. Tato sezona je v ohrožení," zoufá si Jechová. Poslední rozloučení s prostorem zahrady Na Smetance proběhne tento pátek.

Developer postaví rezidenci na brownfieldu v HloubětíněNejvětší česká rezidenční developerská společnost Central Group tento týden získala další velký brownfield v Praze. Od společnosti Tesla koupila areál Tesly Hloubětín, kde na téměř sedmihektarovém pozemku plánuje v budoucnu rezidenční čtvrť s obchody a restauracemi. Svému účelu bude areál sloužit ještě několik let, během kterých firma připraví projekt a získá potřebná povolení. „Městská část povede diskusi o konečné podobě projektu," uvedl starosta Prahy 9 Jan Jarolím. Areál Tesly je třetím velkým pozemkem, který Central Group v poslední době koupil. Začátkem února společnost získala pozemek naproti Thomayerovy nemocnice. Začátkem března pak developer koupil sídlo společnosti Cetin na dohled od Nákladového nádraží Žižkov, kde rovněž plánuje velký projekt.

Zelenina. Ilustrační foto.
V komunitních zahradách lidé pěstují zeleninu i vztahy

Návštěvníci veletrhu mohou vidět ManhattanPlatinový kubistický prsten Manhattan zdobený drahými kameny v hodnotě 700 tisíc korun mohou až do neděle vidět návštěvníci veletrhu Antique na Novoměstské radnici. Jedná se o výjimečný šperk s originálním designem vyrobený ve dvacátých letech minulého století. Ve šperkové tvorbě se totiž kubismus uplatňoval jen ojediněle.

V Karlíně vyrostou nové stromyOd ledna obyvatelé Karlína vytipovávali prázdná místa po zaniklých stromech, nyní se akce 200 stromů pro Karlín dostává do fáze výsadby. První strom bude za účasti zástupců magistrátu a radnice Prahy 8 vysazen dnes před domem v Šaldově ulici. Postupně přibudou další. V červnu slaví čtvrť 200 let od svého založení a místní obyvatelé si od magistrátu jako dárek vyžádali právě nové stromy.

Dráha by měla spojit sedmičkuDráha vedoucí na letiště a do Kladna by měla vhodně zapadnout do podoby Prahy 7, proto se radnice městské části obrátila na Správu železniční dopravní cesty s požadavkem, aby na zásadní části železničního spojení do Kladna a na letiště, byly vyhlášeny architektonické soutěže. V současnosti dráha území sedmičky rozděluje, tudíž chce městská část, aby budoucí podoba železnice okolí propojila, k čemuž mají pomoci právě architektonické soutěže.

Kam za kulturou

Švanďák vsadí na mládíPředstavení Srdce patří za mříže ve Švandově divadle bude mít premiéru 29. dubna. Nabízí výpověď nejmladších divadelníků o násilí a sebelásce v globálním světě. V inscenaci, která vznikla v režii Alžběty Burianové, si zahrají Martina Krátká, Jacob Erftemei-jer, Tomáš Červinek, Petr Buchta, Marek Pospíchal a Klára Cibulková.

Evidence se vrací do PrahyJeden z unikátních hlasů na současné hip-hopové scéně, rapper Evidence, znovu vystoupí v české metropoli. Konkrétně již 12. června v pražském Futurum Music Baru. Evidence, vlastním jménem Michael Taylor Perretta, by mohl představit skladby z chystaného nového alba.

Honza Homola pomáháZpěvák a kytarista kapely Wohnout Honza Homola už od jara minulého roku připravuje charitativní projekt Kytara pro Maxima. Nechával podepisovat svou starou kytaru od významných osobností hudební i nehudební scény (cestovatel Miloslav Stingl, herec Pavel Liška či kytarista Radim Hladík). Již zítra odstartuje internetová dražba, jejíž výtěžek půjde na pomoc nemocného Maxima.

Ilustrační foto.
Pro sousedské pěstování nabízí radnice pozemky i hlínu