Do roku 2018 chce ministerstvo zavést také centrální registry provozovatelů, přestupků a také zapojit sběrny do elektronické evidence tržeb.

Radní čtyř městských částí spojili sílyParkování a městský okruh. To jsou hlavní dvě témata, kvůli kterým chtějí radní pro dopravu Prahy 1, 2, 3 a 9 vyvíjet tlak na magistrát. Politici včera podepsali společné memorandum, zavazující je ke spolupráci při řešení dopravy v širším centru. „Všichni jsme zástupci ODS a máme jednotnou strategii," uvedla místostarostka trojky Lucie Vítkovská. Více se dočtete ZDE.

Centrum obohatí moderní zastávkyDobít si telefon či připojit se na internet nabízí zastávky nové generace, které se brzy mohou objevit v centru metropole. Zkušebně by mohly být umístěny na Mariánském a Petrském náměstí v Praze.

Seznam ukáže, jak naložit s památkamiUdělat aktuální seznam stavu všech památek na svém území má v plánu radnice Prahy 5. Mělo by jít o památky nejen ve vlastnictví městské části a města, ale i o ty, které jsou v soukromém vlastnictví. Jejich soupis už sice Praha 5 má, ale už je několik let starý. Po vytvoření nového seznamu by se měl vytvořit akční plán, jenž by určil, jak s památkami naložit.

Koně Převalského se podívají i do ČínyŘeditel trojské zoologické zahrady Miroslav Bobek podepsal v čínském Urumči dohodu s institucí, která vypouští vzácné koně Převalského na západě Číny do přírody. Zoo již dlouhodobě organizuje vypouštění koní v mongolském národním parku Gobi. V tom bude podle Bobka pokračovat. Více se dočtete ZDE.

Lekce jógy zdarma na LetnéVe čtvrtek 5. května startuje další sezona lekcí jógy zdarma. Cvičí se v Letenských sadech, sraz je pokaždé v 19 hodin vedle tramvajové zastávky Sparta. Cvičení je vhodné pro úplné začátečníky i mírně pokročilé, cvičí se jednoduchá jóga pro všechny a lekce vede Alef, učitel jógy s pěti lety praxe. S sebou si vezměte jogamatku, karimatku nebo deku, vodu, svoje přátele, domácí mazlíčky a spoustu dobré nálady, lákají zájemce pořadatelé této akce.

Hmyzí hotel byl po týdnu vypálenCílem vandalů se stal hmyzí hotel, který stál u Základní školy Mazurská v Bohnicích. Na místo byl umístěn teprve před týdnem, během víkendu pak byl vypálen. Lidé hned začali nabízet pomoc při stavbě nového hmyzího hotelu. Hmyzí hotel tvoří dřevěná konstrukce vyplněná různými druhy přírodních materiálů, které svou strukturou připomínají přirozený úkryt. Slouží především samotářským druhům hmyzu, které jej využívají pro zazimování, jako úkryt, případně pro vajíčka nebo kukly. Obyvateli hmyzího hotelu jsou třeba včely a vosy samotářky a hmyz užitečný k hubením škůdců. Mohou mezi nimi být i chráněné či ohrožené druhy. Cena jednoho hotelu činí necelých 18 tisíc korun.

Jižní Město slaví 40. narozeninyLetos uplynulo 40 let od doby, kdy se do domů Jižního Města v Praze nastěhovali první nájemníci, a 45 let, kdy se začalo s jeho výstavbou. Výročí si městská část připomene interaktivní výstavou fotografií z dob jeho výstavby. Snímky budou pocházet nejen z Archivu hl. města Prahy, ale i od místních obyvatel. Městská část totiž vyzývá obyvatele městské části k zasílání vlastních dobových fotografií.

Po 15 letech se zastávka dočkala obnovyV obou směrech se dočkala obnovy zastávka Na Jelenách. „Podle mých zpráv se přístřešky opravovaly naposledy před 15 lety," říká Šárka Zdeňková, radní Prahy 11, na jejímž území je zastávka. „Jejich dlouholetý vysklený vzhled nebyl hodný civilizované části města," doplňuje. Cesta k obnově přístřešku byla zdlouhavá. Rok trvalo, než byly vyslyšeny prosby o zlepšení vzhledu. Pak se zase zdálo, že dopravní podnik přetře tyče, jež jsou součástí budky. Nakonec však došlo i na zasklení. Praha 11 nyní doufá, že nový vzhled přístřešků vydrží u zastávky co nejdéle, přestože ty jsou oblíbenými cíli vandalů.

Výtvarná soutěž na téma Karel IV. zná vítězeKdyž se řekne otec vlasti…, tak se jmenovala výtvarná soutěž, která odstartovala oslavy 700. výročí Karla IV. v městské části. V soutěži určené pro žáky základních škol se hodnotilo ve dvou kategoriích celkem 54 prací ze všech 9 základních škol Prahy 12. Vítězové budou odměněni věcnými cenami a jejich výtvory budou k vidění na výstavě v galerii Viničního domku od poloviny května.

Školáci opravili mostekMostek pro pěší nacházející se v cestě přes les ke klánovickému nádraží nově opravily děti z Masarykovy základní školy z Újezdu nad Lesy. Žáci malý mostek vybudovali v rámci svých volnočasových aktivit a ve spolupráci se školníkem. Během opravy si žáci vyzkoušeli práci se dřevem a zatloukání hřebíků. Díky dětem tak pocestní už nemusí překonávat příkop cestou na nádraží.

Kam za kulturou

Začíná festival Májový svět
Kulturní festival Májový svět startuje ve středu 4. května od 19 hodin v hospůdce FC Dragoun v Břevnově. Zpříjemnit večer si tam lze díky povídání o historii této pražské čtvrti, o zdejších lidech nebo poslechem hudby. Během večera se bude vzpomínat na básníky spjaté s Břevnovem - Jaroslava Seiferta, Ivana Diviše a Jana Badalce. O břevnovské historii promluví předseda Sdružení Tejnka Marek Šalek, na akci zazní saxofon a songy Boba Dylana. Číst se budou verše z řad veřejnosti a návštěvníci uslyší také haiku překladatele a publicisty Jakuba Zemana. K hospůdce FC Dragoun se lze dostat autobusem č. 191, zastávka Televizní věž. Více se dočtete ZDE.

Magie Kaie TeichertaMuseum Montanelli v Praze zve na výstavu Substantia Nigra expozici, která je vším, z čeho je stvořen univerzální svět. Představuje díla německého sochaře a malíře Kaie Teicherta, který se zabývá podvědomím jako pramenem tvořivé inspirace. V obrazech se mu daří vdechnout život anorganickému materiálu a dokazuje, že věří svému uměleckému výrazu, jímž diváka magicky vtahuje do děje. Expozice v muzeu v Nerudově ulici je otevřena od úterý do pátku od 14 do 18 hodin, v sobotu a v neděli od 13 do 18 hodin.

Poesiomat jedeAutomat, z něhož se linou verše. To je Poesiomat kavárníka Ondřeje Kobzy, o který projevili zájem v Británii. Jeho ostrovní verze se představí v úterý 3. května před Britskou knihovnou v Praze, kde pokřtí svůj Básnický periskop anglický básník Ian McMillan. Následuje poetický večer, který zahájí putování Poesiomatu po zemi.

Chantal Poullain bude tančit i létatHerečka a sansoniérka Chantal Poullain posílila řady prestižního tanečního souboru 420People pro představení Mirage, které bude mít českou premiéru v neděli 8. května na Nové scéně Národního divadla v Praze. Když ji skupina oslovila, chtěla herečka účinkování v Mirage přenechat svému synovi Vladimírovi. Ovšem krátce na to absolvovala prvnízkoušku s tanečníky, při které doslova létala ve vzduchu, a pak se šarmantním úsměvem prohodila: „Tak teď už to Vladimírovi nenechám".

Toyen a VirginieDivadlo Ponec v Praze bude v pondělí 9. května svědkem premiéry představení Den a Noc a Noc a Den, dvou tanečních sól, která vytvořily kmenové tanečnice a choreografky souboru Nanohach Lea Švejdová a Marta Trpišovská. Inspirací jim byly osudy výtvarnice Marie Čermínové, zvané Toyen, a spisovatelky Virginie Woolfové dvou obdivuhodných žen, které se dokázaly prosadit v dobách, kdy byl svět umělecké kreativity doménou mužů. V rámci večera zazní fiktivní dialog umělkyň, který pro inscenaci napsala Radka Denemarková.

Gott a Čas růžíMuzikál Čas růží postavený na motivech písní Karla Gotta bude mít na jaře příštího roku premiéru v Hudebním divadle Karlín. Autorem scénáře je herec, zpěvák a producent Sagvan Tofi, podle něhož nepůjde o Gottův životopis. „Chtěl jsem vytvořit zcela nový příběh, který zatím zůstane veřejnosti uta- jen. Myslím si ale, že si v něm diváci a posluchači určité paralely s životem naší pěvecké legendy najdou," uvedl Tofi.