Na Džbánu v Praze 6 je voda méně průhledná už od začátku sezony. V Hostivaři ukázaly zhoršenou kvalitu výsledky posledního měření.

Náplavku oživí každý týden pohádka
Celé léto, každou sobotu, si lze vychutnat pohádkový příběh za šplíchání Vltavy. Na náplavce před podnikem Bajkazyl u Rašínova nábřeží začíná vždy v 11 hodin loutkové představení pro děti a interaktivní hudební představení. Tento a příští víkend lze narazit na divadelní automat. Akce už měla úspěch v minulém roce. Vstupné je dobrovolné, při nepříznivém počasí se produkce ruší.

Zastupitelé neuznávají Pražské stavební předpisyVedení čtvrté městské části vyjádřilo nesouhlas s takzvanými Pražskými stavebními předpisy. „Chceme jasné stanovení výškové hladiny, stanovení uliční čáry a definici proluky, aby měl stavební úřad proces územního rozhodování po celou dobu pod kontrolou," řekl starosta Petr Štěpánek. Podle něj nejsou předpisy kompatibilní s platným územním plánem a stavebním zákonem. Praze 4 se také nelíbí, že není naplánováno projednání předpisů s veřejností. Nesouhlasí také s převedením části pražské zeleně z nezastavitelného území do zastavitelného.

Radnice „šestky" podpoří ekologické aktivityPůl milionu korun rozdělí radnice Prahy 6 na ekologické aktivity v období od září letošního roku do konce roku 2016. Maximální výše jedné dotace činí 50 tisíc korun. „Dotace jsou určeny pro ekologickou výchovu a vzdělávání, na osvětu, na péči o veřejnou zeleň a úklid, na ochranu přírody, přírodovědecký průzkum flóry a fauny a pro volné téma procházky, na zapojení veřejnosti do ochrany a údržby životního prostředí," říká radní pro životní prostředí Antonín Nechvátal. Žádosti se přijímají do 9. července.

Muzeum hl. m. Prahy představí kulturu Tchaj-wanuMuzeum hlavního města Prahy ve spolupráci s tchajwanskou Národní univerzitou Cheng Kung pořádá výstavu Vidím Tchaj-wan. Cílem je představit tuto východní zemi z hlediska historického, kulturního a akademického rozvoje. Výstava začíná dnes a potrvá do konce srpna.

Polští výtvarníci vystavují v Galerii 9Do prostor Galerie 9 v Sokolovské ulici si mohou návštěvníci až do konce července přijít prohlédnout výstavu čtyř polských výtvarníků pod souhrnným názvem Dotyk pohledů. Umělce spojuje působení v Institutu krásných umění Akademie Jana Dlugoše v polské Čenstochové. Vystavovanými autory jsou fotograf Jerzy Piwowarski, sochař Marek Mielczarek a fotografové a grafici Dariusz Pleśniak a Marcin Wieczorek. Galerie, kterou zřizuje devátá městská část, je otevřena od pondělí do čtvrtka od 10 do 19 hodin.

Prosecký park rozezní klasikaNa Proseku si mohou fanoušci vážné hudby od poloviny července do poloviny října přijít poslechnout sérii komorních koncertů pod titulem Prosecká dostaveníčka. Celkem 14 koncertů se odehraje každý týden v úterý od šesti hodin odpoledne v parku Přátelství. Jako první vystoupí 14. července Trio Boema, které zahraje skladby od Vincence Václava Maška, Václava Pichla a Josepha Haydna. O týden později zahraje Pražské hornové kvarteto se skladbami Karla Stamice či Leopolda Koželuha. Sérii koncertů zakončí 13. října Emauzský sbor a orchestr koncertem k výročí Jana Jakuba Ryby.

Jihoměstští se dohodli o restituciKvůli neoprávněnému využívání veřejného prostranství, které bylo vráceno v restituci, hrozilo Jižnímu Městu pokuta ve výši 10,5 milionu korun. K úhradě jej vyzval soud, protože vedení města od loňského roku nereagovalo na výzvu k dohodě. Současné vedení radnice začalo jednat s právními zástupci i restituentem a došlo ke vzájemné dohodě. Rada tento týden schválila první smlouvy o užívání a údržbě pozemků. Protože se na místě nachází parkoviště, ze kterého jdou městské části peníze, bude restituentovi vydáno. Stejně tak mu připadne nájem za letošní rok.

Závod do vrchu omezí dopravuV sobotu se koná tradiční „Závod automobilů do vrchu Zbraslav - Točná". Od 8 do 18 hodin bude kvůli tomu omezen provoz na cestách Komořanská a Branišovská. Objížďka za uzavřené úseky uvedených komunikací povede z centra po ulicích Komořanská, Generála Šišky, Meteorologická, Libušská. Do centra pak přes most Závodu míru, K přehradám, Strakonická, Barrandovský most, Komořanská.

U Berounky se uzavře část cyklostezkyPáteřní cyklistická stezka A 1 v úseku K Přívozu pod hřbitov, v Radotíně bude během letních prázdnin do konce srpna zcela uzavřena. Důvodem k tomu je pohyb pracovních strojů v rámci revitalizace břehu Berounky v Radotíně. Stezka je odkloněna po trase K Přívozu Výpadová Horymírovo náměstí Václava Balého náměstí Svatého Petra a Pavla Nad Berounkou. Investorem stavby je Městská část Praha 16.

Dobrá zpráva pro PražanyŠkoláci už sice mají prázdniny, avšak farmářské trhy na Slunečním náměstí si pauzu nedávají. Kromě 6. července, který je státním svátkem, si mohou lidé každé pondělí od 8 do 18 hodin vybrat na Slunečním náměstí z široké nabídky čerstvé zeleniny, ovoce, mléčných a masných výrobků, uzenin, nebo pečiva. Tento sortiment doplňují různé druhy medu, koření, květiny a další produkty.

Číslo dne: 8V 8 hodin ráno začne v sobotu plánovaná uzavírka Strahovského tunelu. Původně měl být tunel uzavřen až v poledne. Objížďky a dočasné změny v provozu, které potrvají deset dnů, se dotknou především Smíchova a přilehlých ulic. Uzavírka skončí v úterý 14. července v 5 hodin. Více čtěte ZDE.