Podnět na zapsání vily na seznam památek dali loni obyvatelé Prahy 6 a strana Zelených. Majitel vily následně obalil dům na protest do černé plachty. Rozhodnutí ministerstva vnímá Šalda podle svých slov jako zadostiučinění.

Urgentní oddělení v Motole získalo nové přístrojeSedm monitorovacích přístrojů za čtyři miliony korun nově získalo Oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Motole. Speciální vybavení motolská nemocnice pořídila díky dotaci od hlavního města. Jedná se například o dva přenosné dýchací přístroje, speciální monitory či endoskopickou sestavu. Oddělení specializované na urgentní medicínu tak zlepší poskytovanou péči. Jen v loňském roce tu zdravotníci akutně ošetřili více než 75 tisíc pacientů.

BabyBox.
KRÁTCE: Vinohradská radnice dostane nový babybox

Malešičtí dál bojují proti překladištiCelkem 1856 podpisů se sešlo pod peticí, která vznikla na začátku května jako nesouhlas s výstavbou železničního překladiště v Malešicích. Obyvatelé této čtvrti, která pomalu mění svůj charakter z průmyslové zóny na obytnou, se obávají dopravního přetížení, zvýšení hluku a nárůstu světelného smogu. Proti záměru se staví i radnice Prahy 10, nicméně územní plán výstavbu dovoluje. Autoři petice hodlají podpisy předat magistrátu a zastupitelům Prahy 10.

Karlín bude hostit dny zdravíNejen pro diabetiky je určena akce ke Dni zdraví diabetes, která se koná ve čtvrtek na Karlínském náměstí. Zájemci si tu od 9 do 17 hodin budou moci nechat zdarma změřit hladinu cukru v krvi, krevní tlak, tělesný tuk nebo BMI. Odnést si budou moci také radu od nutričního terapeuta, jak uzpůsobit svému zdraví jídelníček. Od 13 hodin si přijdou na své i děti, pro něž budou připraveny tematické hry.

Mazutka.
KRÁTCE: Spolek zachraňuje mazutovou výtopnu

Den otců oživí Březňák i JeleniSvátek na počest otců, který letos připadá na neděli 18. června, se dotkne i pivní značky Březňák. Právě k tomuto datu v pivovaru připravují pivo Březňák 11. Jedenáctka je světlý ležák zlatavé barvy s obsahem alkoholu 4,6 % objemu a plnější chuti. Pivo Březňák lze ochutnat 18. června třeba na pražském Střeleckém ostrově na koncertu, kde od 17 hodin vystoupí ke Dni otců například Debbi, David Stypka, Kateřina Marie Tichá a skupina Jelen. „Jeleni" ve spolupráci s Březňákem složili pro všechny otce písničku Domů, která na ostrově zazní ve své premiéře.

Kam za kulturou

Na piazzettě se zastaví časNa náměstí Václava Havla (piazzetta Národního divadla) se 22. června v 16 hodin na celých 30 hodin zastaví čas. Místo se promění v zabydlený pokoj s neviditelnými stěnami, v němž vše plyne pomaleji než ve skutečnosti. Performance Momentum, inspirovaná japonským tanečním uměním butó, nabídne zamyšlení nad každodenní uspěchaností života. Jde o jedinečné česko-německé setkání dvou významných performerek tanečního divadla Miřenky Čechové a Sabine Seume v extrémní fyzické výzvě. Na projektu se podílí také výtvarník Jakub Tauš a hudebníci Matouš Hekela a Martin Tvrdý.

Machine Gun Kelly je zpětAmerický raper Machine Gun Kelly se vrací do Prahy. Ve Foru Karlín představí 16. října novou desku. Upozornil na sebe ještě před vydáním debutu, kdy jako historicky první běloch vyhrál soutěž talentů v newyorském Apollo Theater. Zásadní bylo vydání jeho druhé desky General Admission, která se umístila na prvním místě žebříčku Billboard Top R&B/Hip-hop albums. Na dosavadní úspěch navázal letos, kdy se odebral na turné s Linkin Park. Na posledním albu Bloom se podíleli James Arthur, Ty Dolla Sign nebo Hailee Steinfeld.

Strahovský tunel
KRÁTCE: Strahovským tunelem v noci možná neprojedete

Plavci i ČochtanJiž tento čtvrtek se ve Ville Pellé (od 10 do 20 hodin) uskuteční další ročník Fresh senior festivalu. Jeho cílem je propojení generací společnými zájmy, aktivitami i kulturními zážitky. Program přinese koncerty skupin Jan Vančura a Plavci, Panelákoví fotři, Tata band či pěveckého sboru seniorů Cesmína. Těšit se lze i na hudebně-divadelní vystoupení Čochtan a vodníci. Přichystána je také nabídka širokého spektra volnočasových aktivit. Vstup je zdarma.