Univerzita obnoví Cenu Karla IV.Po více než deseti letech se bude v příštím roce opět udělovat Mezinárodní Cena Karla IV. Cena se předává osobnostem, které svým kulturním, vědeckým či politickým dílem dosáhly evropského či univerzálního významu a přispěly jím k pozitivnímu směřování současné civilizace a k jejímu přiblížení se principu všelidské světové harmonie. Cenu předávají společně primátor hlavního města Prahy a rektor Univerzity Karlovy. Součástí ocenění je bronzová plaketa ceny, diplom a peněžní částka ve výši 200 tisíc korun. Cena byla udělena už pětkrát.

Památkáři souhlasí se stavbou u ApolinářeNárodní památkový ústav souhlasí s jednou z variant návrhů nové výstavby v areálu pražské porodnice u Apolináře. Nový objekt musí být přízemní a zachovávat symetrii areálu. Stavba s plochou střechou, se kterou by památkáři souhlasili, by měla stát na volné ploše jižně od centrální kuchyně. Více čtěte ZDE.

Dvě hudební akce rozezní ParukářkuPraha 3 Ve středu a ve čtvrtek se v žižkovském parku Parukářka uskuteční pod záštitou festivalu Žižkov sobě dvě hudební akce. Středeční Parukářka Ska fest proběhne od 17 hodin a přivítá kapely Fast Food Orchestra a The Chancers. Čtvrteční open air koncert ze série vystoupení EuroConnections začne v 16.30 hodin a návštěvníci se mohou těšit na české kapely Voila! a Never Sol, tureckou elektronickou hudebnici Ah! Kosmos a španělskou kapelu Chotokoeu. Vstup na obě akce je bezplatný.

Ve Žlutých lázní kotví tělocvičnaNeobvyklé fitness studio kotví v těchto dnech ve Žlutých lázních. Jedná se původně o nákladní loď, která se do nového přístaviště přesunula z náplavky na Výtoni. Netradiční tréninkový klub bude otevřen minimálně do konce července. Celá stavba se skládá ze čtyř obytných a dvou sanitárních modulů. V obytných částech se nachází recepce a šatny, z nichž se vchází přímo do tělocvičny vytvořené v nákladovém prostoru lodi. Sanitární moduly obsahují kompletní vybavení pro potřeby fitness studia. Více čtěte ZDE.

Na radnici na koleSoutěž Do práce na kole pátým rokem organizuje iniciativa Auto*Mat a letos se do ní zapojilo 24 měst a 7 258 soutěžících. A zúčastnil se také tým Městské části Praha 5. Ten byl složen ze čtyř členů, kteří na kole ze svých domovů do práce dohromady ujeli 1 101 kilometrů a umístili se na 110. místě. V týmu byli i radní, kteří tak dojížděli na radnici na kole: Pavel Richter a Viktor Čahoj.

Nové hřiště už čeká jen na dokončeníNové piknikové místo v dolní části Thomayerových sadech už brzy budou moci navštívit první lidé. Odpočinkový prostor s dětským hřištěm už čekají jenom dokončovací práce na novém prameništi, zprovoznění záchodů a kultivace louky včetně svahů. Musí se tak počkat, až tráva vzejde a prokoření. Poté se uskuteční slavnostní otevření.

V Bubnech zmizela černá skládkaV uplynulých dnech došlo k odstranění rozsáhlé černé skládky v areálu Bubny. Městská část byla na skládku v blízkosti železniční zastávky Praha - Holešovice upozorněna koncem dubna prostřednictvím mobilní aplikace Lepší místo. „Ihned jsme začali jednat s vlastníkem pozemků o jejím odstranění. Jsem rád, že se do měsíce podařilo pozemky vyčistit," uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Vlastník pozemků společnost Bubny Development pak slíbil, že v nejbližší době provede opravu plotu pozemku.

U kolovratského rybníka zahraje jazzV Kolovratech u rybníku pod hasičárnou proběhne v sobotu 13. června jedenáctý ročník setkání Kolovratský parník. Na akci, pořádané městskou částí a místními hasiči, si návštěvníci budou moci mezi jednou hodinou odpolední a jedenáctou večerní poslechnout například dixielandovou kapelu Steamboat Stompers nebo se podívat na ukázky techniky a další atrakce, připravené hasiči a policejními pyrotechniky.

Stodůlecký park může změnit podobuTři klidová zákoutí k relaxaci, nové lípy a cesty by mohly vzniknout v parku navazujícími na Šostakovičovo náměstí v pražských Stodůlkách. Dále se plánuje odstranění tunelu, zatravnění plochy a vybudování centrálního odpočívadla na vyvýšeném místě s výhledem na kostel svatého Jakuba Staršího. Než však dojde k úpravě vzhledu, mohou se k záměru vyjádřit i obyvatelé. Ve čtvrtek 11. června se od 17 hodin koná veřejné projednání na radnici Prahy 13, na nějž může kdokoli dorazit.

Kyje na čtyři dny ovládne pivoBujará zábava okolo, hořká chuť na jazyku. Přes třiadvacet značek piva budou moci ochutnat lidé od čtvrtka 11. června až do konce týdne v Kyjích ve čtrnácté městské části. V okolí Kulturního domu Kyje se koná už čtvrtý ročník Kyjského pivního festivalu. Kromě oblíbeného nápoje čeká na návštěvníky i hudební doprovod, tombola a grilování. První den akce startuje v 16 hodin, v pátek ve 14 hodin, zbylé dny pak hodinu před polednem. Vstupné je zdarma.

Seniorům zahrají o králi Václavu II.Pro radotínské seniory opět přichystán takzvaný Čaj o třetí, který se bude konat v Kulturním středisku U Koruny ve středu 17. června od 15 hodin. Tentokrát bude na programu divadelní představení Poslední soud, jenž je inspirované životem českého a polského krále Václava II., ztvárnění hry se ujala Divadelní společnost Františka Kreuzmanna. Během inscenace bude k dispozici také občerstvení.

Pražský přebor čeká napínavé fináleAž na čtrnáctý jarní pokus si fotbalisté Radotína připsali v přeboru vítězství. Odnesla to Libuš, která poslednímu celku tabulky podlehla na svém hřišti 0:2 a namočila se tak do sestupových vod. Z těch už se nevyhrabou Kolovraty, které padly v Třeboradicích 0:5 a po roce v přeboru sestupují zpět do 1. A třídy.

Dobrá zpráva pro PražanyMíra nezaměstnanosti v Praze je v porovnání s ostatními kraji České republiky stále nejnižší. Dokládají to aktuální údaje Českého statistického úřadu. Nezaměstnanost klesla v květnu o 0,2 procentního bodu na 4,6 procenta. Lidí bez práce v květnu ubylo o 1359 na 40.679, počet volných míst se zvýšil o 361 na 10.954. Meziročně se v květnu míra nezaměstnanosti v metropoli snížila o 0,7 procentního bodu.

Číslo dne: 231V roce 1784, tedy před 231 lety, byla čtyři samostatná města pražská spojena v město Prahu. Bylo to za dobu vlády Josefa II. Konkrétně šlo o Staré Město, Malou Stranu, Nové Město a Hradčany. Další části se připojily až o sedmdesát let později, což byl Josefov nebo Vyšehrad.