Nejhůře je na tom kapr obecný. Plošná léčba antibiotiky není podle pražských Lesů, které mají rybníky na starosti, možná. Lesníci tak alespoň provádí sběr uhynulých zvířat.

Obora Hvězda nově rozkveteTento týden začínají pracovníci pražských Lesů před letohrádkem v oboře Hvězda budovat dva velké záhony, do kterých nasadí 52 druhů trvalek a 6 druhů cibulovin. Květiny postupně pokvetou takřka po celý rok a na záhonech se tak vystřídají nejrůznější barevné variace. Během května pracovníci vysadí 2790 trvalek a letos na podzim je doplní o 8093 cibulovin, tak aby už příští rok na jaře návštěvníky parku přivítaly první sněženky následované tulipány a narcisy.

Olympionici budou předcvičovat u RokytkyPražané budou mít v pondělí 16. května jedinečnou možnost zacvičit si přímo se slavnými českými sportovci. Na Prahu 9 za nimi dorazí olympijský vítěz v moderním pětiboji David Svoboda společně s vodní slalomářkou a mistryní světa Kateřinou Kudějovou. Oba se připravují na letošní olympijské hry v brazilském Riu. Cvičení začne v 18 hodin na Fitness stezce Rokytka. Ta se lidem otevřela koncem minulého měsíce. Od té doby zde probíhají cvičební kurzy zdarma, které pořádá sdružení Devítka v pohybu.

Podnikatelé představí firmu v knizeNa podzim tohoto roku vyjde kniha 'Praha 12 křížem krážem' připravovaná za pomoci radnice a občanů. Podnikatelům sídlícím v městské části se nabízí aktuálně možnost, prezentovat příběh své firmy na stránkách publikace. Čtivý text a velkoformátové archivní fotografie v knize přiblíží čtenáři tamější stavební i přírodní památky, historii místa, zaniklé továrny, vodstvo, faunu a floru. Kniha umožní nahlédnout do půvabných míst a koutů Prahy 12 a seznámí čtenáře s příběhy kolem současného dění v městské části.

V Počernicích přibydou cyklostojanyNedostatek cyklostojanů trápí obyvatele Horních Počernic. Zatímco kolo začíná v dopravě využívat čím dál víc lidí, stojany na bicykly přibývají pomalu. Místní radnice proto získala od magistrátu desítky nových stojanů. Nyní zjišťuje, kam je nejlépe umístit. Vyjádřit se mohou i sami občané. Dotazník, který k tomuto účelu pracovníci radnice připravili, je k nalezení buď na internetové stránce městské části, nebo v recepci budovy úřadu. Vyjádřit se k cyklostojanům mohou hornopočerničtí až do konce května.

Městský kalendář získal oceněníOriginální říčanský kalendář získal v obrovské konkurenci 150 soutěžících hned tři ocenění. Porotu soutěže Kalendář 2016 zaujala zejména tematikou říčanského sportu a tělovýchovy první poloviny 20. století a netradičním zpracováním v podobě vyměnitelné gramofonové desky.

Obnova parku začala výsadbouObyvatelé Úval se už brzy mohou těšit na zelenější prostředí ve svém městě. Začala zde totiž revitalizace parku v ulici Škvorecká. Podle návrhu inženýra Štefla bude v místním parku u železniční trati vysazeno patnáct nových stromů. Z toho bude sedm javorů babyka a osm hlohů slivoňolistých.

Kam z kulturou

Zářit ve tměHerečky, zpěvačky i moderátorky. Ty můžete občas potkat v netradiční roli modelek na přehlídkách Ivany Follové. Jednu novou, Světlo ve tmě, teď známá návrhářka připravila na pondělí 16. května. Neobvyklá podívaná se koná v elegantních prostorách dejvické Villy Pellé a barevné hedvábné kreace předvedou mj. herečka Anna Šišková, moderátorka Lejla Abbasová a režisérka Olga Dabrowská. Přehlídku zpestří jako modelky i nevidomé dívky s vodicími psy, jejichž podpora je hlavní náplní nadačního fondu Mathilda.

Svět ve vitríněNový edukační program s názvem Svět ve vitríně představí zajímavé předměty a sbírky z rozsáhlých a unikátních fondů Náprstkova muzea v Praze a zpřístupní tak unikátní sbírkové předměty, které mnohdy nebyly doposud vystaveny. První právě otevřená výstavka je věnována významnému českému vlastenci, bojovníku za pokrok a zakladateli muzea, Vojtěchu Náprstkovi. Připomíná jeho studentská léta i jiné aktivity.

Učíme děti myslet a mluvitPřehlídku básní, písní a her pro děti, jejich rodiče, učitele, starší sourozence a vedoucí kroužků z nové knihy Jiřího Weinbergera a ilustrátorky Pavly Hovorkové Učíme děti myslet a mluvit přináší výstava v Paláci YMCA Na Poříčí 12, Praha 1. Potrvá do středy 13. července denně od 8 do 21 hod. Vstup je volný.

VyšehraníLetní scéna Vyšehradu je po Křivoklátě, tvrzi Vlksice, zámku Libochovice a jiných místech v rámci Divadelních slavností další atraktivní a nyní i pražská zastávka při pouti po historických objektech. Soubor TY-JÁ-TR K. O. tam v úterý 17. května od 19 hodin uvede komedii Karla Poláčka Hostinec u Kamenného stolu a ve středu 18. května od 19 hodin Shakespearovu komedii Zkrocení zlé ženy, patrně naposledy v Praze. Více ZDE.

Rodokmen Bedřicha SmetanyV Muzeu Bedřicha Smetany v Praze je nyní otevřena nová výstava s názvem Putování za rodokmenem Bedřicha Smetany. Nahlíží do historie dvou manželství významného hudebního skladatele a ilustrovaný rodokmen objasní rodinné vztahy a ukáže i fotografie. Výstavu doplňuje několik kuriózních předmětů, například jezdecký bič a šavle majora Miloše Heyduška, Smetanova vnuka, či tenisová raketa Radima Schwarze, Smetanova pravnuka.

Noc v RoztokáchCelostátní akce Noc muzeí letos začne v pátek 20. května v Roztokách u Prahy. Středočeské muzeum ukáže i jindy nepřístupné sklepení zámku. Připojí se také další středočeská muzea, například mladoboleslavské Škoda muzeum nebo Muzeum T. G. M. Rakovník. Roztocké muzeum získalo několik ocenění za expozice i publikace. I proto bylo vybráno pro zahájení.