V prvním pololetí do metropole přijelo o 68 procent více Korejců a o 34 procent víc Číňanů. Čechů se v metropoli ubytovalo přes čtyři sta tisíc.

Trojka zve na přednáškuNezisková organizace Mamma Help pořádá příští středu od pěti hodin odpoledne v informačním centru třetí městské části přednášku na téma rakoviny prsu. Přednáškový projekt Využijte svého práva na preventivní prohlídky má za cíl zlepšovat informovanost veřejnosti o výskytu, prevenci a možnostech léčby rakoviny prsu. Posluchači se budou moci také na modelu naučit samovyšetření prsů.

Město sloučí školyObchodní akademie ve Svatoslavově ulici na Praze 4 a v Kubelíkově na Praze 3 se sloučí, od října budou sídlit v Kubelíkově. Rozhodli o tom pražští zastupitelé, neboť v obou institucích je málo studentů. O volné prostory má už zájem jedna soukromá škola. V budoucnu by měl magistrát slučovat i další střední školy. Zatím však není známé, o jaké by mělo jít.

Matky chtějí pomoc s návratem do prácePo rodičovské dovolené zpátky do práce. Se splněním tohoto cíle pomáhá rodičům projekt Zpátky do práce, který zahájila třináctá městská část v červnu. Projekt umožňuje rodičům na rodičovské nebo po rodičovské dovolené s trvalým bydlištěm nebo pobytem minimálně šest měsíců na území hlavního města absolvovat zcela zdarma kariérní a právní poradenství a e-learningové vzdělávací kurzy. Do konce srpna se o tuto podporu přihlásilo 99 účastnic. Prvních 18 absolventek pak přebralo ve čtvrtek certifikáty o absolvování kurzů.

Městské byty budou lidem dostupnějšíPodle první magistrátní analýzy bytového fondu budou moci pražští pracovníci poskytovat volné byty podle nového způsobu. Využijí tak lepší systém k pronájmu malometrážních bytů, které jsou určené lidem ve svízelné situaci a nejsou schopni své bytové problémy vyřešit bez pomoci obce. Byty budou určeny pro občany s trvalým pobytem v Praze a pro občany, kteří v Praze pracují či studují. Zatím se o ně zajímají ti, kterým se rozpadlo manželství, jsou mladí nebo tu studují a hledají bydlení za dostupný nájem. Byty budou navíc výhradně v domech, které nejsou schváleny k prodeji.

Satalice spustily nové webové stránkyObyvatelé městské části Praha-Satalice mohou od včerejšího dne těšit z nového designu informačních webových stránek své čtvrti. Vedení radnice přistoupilo k tvorbě nového webu za základě požadavků místních občanů na modernější stránky. „Změnili jsme je, aby byly přehlednější a více přizpůsobené chytrým telefonům a tabletům," oznámila starostka Prahy-Satalice Milada Voborská. O vzniku nových stránek informovalo vedení městské části už minulý týden.

Seminář vysvětlí, jak žádat o grantPoskytování grantů vlastníkům památkově významných objektů doznalo změn, a proto magistrát uspořádá dva semináře, na kterých se zájemcům vysvětlí, jak o grant požádat. „Impulsem pro konání seminářů se stala reflexe zkušeností z minulých let, kdy docházelo k faktickým chybám v žádostech, opožděným podáním a dalším nedostatkům," vysvětlil pražský radní pro kulturu Jan Wolf. Součástí seminářů plánovaných na 15. září a 5. října bude i praktická ukázka.

V Hostivaři bude sportovní denV Hostivařském areálu Na Šancích se zítra koná Olympijský den pro rodinné týmy. Akce začíná v jednu odpoledne a rodiny budou soutěžit v běhu na šedesát metrů, shybech, skákání přes švihadlo, trojskoku, klicích, hodu míčkem a driblingu. Součástí akce bude také exhibice ve footbagu, kterou zajistí sedminásobný mistr světa v této disciplíně Jan Weber.

Patnáctka chce volnost pro psyS ohledem na rozvolněnost obytné zástavby se vedení Prahy 15 rozhodlo, že bude volný pohyb psů na městské ploše povolen všude tam, kde není zakázán nebo omezen. Tímto způsobem chce patnáctá městská část zejména respektovat dosavadní zvyklosti svých obyvatel, hlavně seniorů, kteří své psy venčí v blízkosti svých domovů. Zároveň si patnáctka myslí, že označovat plochy, kde je pohyb psů zakázán, by mohlo být zbytečně nákladné. Praha 15 tak nevyužije možnosti připravované vyhlášky o volném pohybů psů, v rámci které mohla určit, která místa se pro psy zakážou. Vyhláška, kterou připravuje magistrát, rovněž počítá s tím, že by měli lidé vodit své mazlíčky povinně na vodítku, pokud s nimi nebudou na místech, kde bude pohyb psa bez vodítka povolen.

Dobrá zpráva pro PražanyTřídenní program pro rodiče s dětmi připravilo Národní technické muzeum v rámci výstavy Parní stroje v českých zemích. Od 11. do 13. září chce připomenout 200. výročí ukázkové jízdy parovozu Josefa Božka. Ve venkovním areálu muzea bude předvedena replika Božkova parovozu, na které se budou moci zájemci svézt. Na modelech pak vysvětlí pracovníci muzea fungování parních strojů.

Číslo dne 1,26Hlavní město Praha čítala na konci června 1,26 milionu obyvatel. Za pololetí jich přibylo víc než 3 500 hlavně kvůli stěhování cizinců do metropole. K tomu se narodilo o 740 dětí víc, než lidí zemřelo. Vyplývá to z nově zveřejněných údajů Českého statistického úřadu. Více čtěte ZDE.