Závodu se mlže účastnit kdokoli, jeho umění na pak posoudí pětičlenná porota. Osoby, které zvítězí v mužské a ženské kategorii postoupí na mistrovství světa, jež se koná v srpnu v ruském hlavním městě.

Sobota nabídne jedenáct autobusových linekDopravní podnik vypraví na Pražskou muzejní noc, jež se koná ze soboty na neděli, jedenáct speciálních autobusových linek. U stanice metra Staroměstská bude stavět deset z nich, zbylá bude čekat na pasažéry na Smíchovském nádraží. Na těchto linkách budou lidé jezdit zdarma. Zároveň bude prodloužen provoz metra. Z konečné vyjede poslední souprava až hodinu po půlnoci.

Překážející zahrádka je pryčNa místě, kde byli v listopadu roku 1989 surově zbiti demonstranti, překážela minulý týden zahrádka. Ta bránila, stejně jako před čtvrt stoletím bezpečnostní složky lidem v pokojném průchodu po Národní ulici. Majitel nepovolené zahrádky nebyl znám, a proto se Praha 1 rozhodla, že objekt odstraní na vlastní náklady. O svém úmyslu dala první městská část veřejně vědět, až se nakonec neznámý majitel sám rozhodl, že zahrádku odstraní.

Zastupitelský klub ODS se rozpadlZ klubu zastupitelů ODS v Praze 5 nečekaně vystoupila Lucie Vávrová a Viktor Najmon. Na jednání zastupitelstva to oznámil předseda zastupitelského klubu ODS Martin Frélich. Vávrová i Najmon vystoupili rovněž z Občanské demokratické strany. Svůj krok nevysvětlili a na dotaz Pražského deníku neodpověděli. „Klub ODS bere na vědomí odchod dvou členů a vyzývá je, aby vrátili mandáty ODS, za kterou byli zvoleni. Klub je tak nyní čtyřčlenný," řekl Frélich. Občanští demokraté zůstali po loňských volbách v opozici. Více čtěte ZDE.

Pětka má přebytek přes 158 milionůHospodaření radnice Prahy 5 skončilo za rok 2014 přebytkem asi 158,6 milionu korun. V rámci investic utratila pouze polovinu z plánovaných 430 milionů. Výdaje dosáhly úrovně asi 748 milionů korun, příjmy pak byly 906,5 milionu. Vyplývá to z účetní závěrky, kterou dnes projednali a schválili zastupitelé městské části. Původně schválila Praha 5 na rok 2014 rozpočet s výdaji 918 milionů korun a příjmy ve výši 691 milionů.

Metro C se v létě na dva týdny zastavíPraha Na začátku letních prázdnin nebude od 4. do 16. července jezdit metro mezi stanicemi Kačerov a Háje na lince C. Důvodem výluky je oprava výhybek. Cestující budou vozit náhradní autobusy. Náhradní autobusy XC budou jezdit obousměrně v trase Jižní Město Kačerov, vybrané spoje pouze v trase Háje - Kačerov. Linka bude posílena ve směru Kačerov vloženými spoji označenými jako XC1, které nebudou zajíždět do zastávky Roztyly, a v ranních špičkách pracovních dnů i vloženými spoji označenými jako XC2, které budou v provozu pouze ve směru Háje Budějovická a nebudou zajíždět do zastávek Roztyly a Kačerov.

Začala výstava o Petru NovákoviJá budu chodit po špičkách, Náhrobní kámen či Povídej byly hity zpěváka a skladatele Petra Nováka. U Příležitosti jeho nedožitých sedmdesátin se otevřela v pražském Popmuseu výstava s názvem 52 let na kolotoči svět. Expozice bude otevřena do 31. října.

Ministr odhalil památník RilkemuPomník pražského rodáka a jednoho z nejvýznamnějších německy píšících básníků Rainera Maria Rilkeho byl ve středu 10. června odhalen na Řezáčově náměstí za účasti ministra kultury Daniela Hermana a starosty Prahy 7 Jana Čižinského. Vytvoření památníku realizovala Nadace R. M. Rilkeho. Žulový blok byl součástí Řezáčova náměstí a jeho dotvoření pro účely pomníku odsouhlasili radní městské části i autor úprav tohoto prostoru.

Osmička hospodařila loni s přebytkemS přebytkem necelých 79 milionů hospodařilo vedení osmé městské části v loňském roce. Úhrn příjmů byl zhruba 1,588 miliardy korun, výdaje pak dosáhly asi 1,509 miliardy korun. „V kladných číslech jsme skončili díky úsporám ve výdajích a vyšší částce vybrané na daních. V závěru roku, kdy jsme nastoupili, jsme se snažili snížit běžné výdaje, v čemž budeme pokračovat i letos," řekl místostarosta Matěj Fichtner (ANO). Letos hospodaří radnice s výdaji zhruba 1,5 miliardy korun a příjmy 1,4 miliardy. Schodek dorovná z úspor z minulých let. Více čtěte ZDE.

V Počernicích plánují lesní školkuV září se otevře nová Lesní komunitní škola V mechu a kapradí v prostředí Xaverovského háje na rozhraní Horních a Dolních Počernic. Dětem tu nabídnou základní vzdělání, tedy od šesti let. Menší kolektiv ve smíšené skupině do dvanácti dětí povedou dva pedagogové po celou dobu výuky. Projektové vyučování je založeno na propojení teorie a praxe a vede žáky k vlastní činnosti.

Velká Ohrada má opravené hřištěUž to zase sviští na klouzačce. Nedaleko polikliniky a pošty ve vnitrobloku mezi ulicemi Janského, Přecechtělova a Kurzova na sídlišti Velká Ohrada bylo uvedeno do provozu zrekonstruované dětské hřiště. Původní hřiště bylo postaveno před více než deseti lety a jeho stav už neodpovídal současným požadavkům a potřebám dětí ze sídliště. Obnova probíhala v několika etapách. Začala v roce 2013, kdy byly vyměněny herní prvky - na hřiště byly instalovány houpačky, kolotoč a hrádek se skluzavkou. V roce 2014 byl přidán nový domeček pro nejmenší děti. Letos na jaře pak byly obnoveny lavičky u pískoviště a položila se část nové dlažby. Za celou rekonstrukci zaplatila Praha 13 zhruba 450 tisíc korun.

V Blance začala výměna kabelůPraha Blanka, jméno známe mnoha obyvatelům hlavního města. Tunel, jehož otevření se už několik let odkládá, se možná konečně dočká úspěšného konce. Včera začala v něm výměna kabelů poškozených vodou. Zprovoznění problematické stavby, které je po opakovaných odkladech naplánováno na polovinu září, je reálné. Alespoň podle ředitele magistrátního odboru stavebních investic Ondřeje Krutského. Na harmonogramu prací a zahájení zkušebního provozu se nedávno dohodli dodavatelé a Praha. Podepsali společné memorandum. „Naplnění memoranda je daleko těžší, než se zdálo. Podědili jsme dva dodavatele na jedné stavbě, a to je ložisko takřka nepřekonatelných problémů," řekl Krutský. I tak je podle něj „deklarovaný termín udržitelný a všemi stranami potvrzený". Více čtěte ZDE.

U mostu byl nalezen neznámý mrtvý mužU Štefánikova mostu v centru Prahy byl v pátek ráno nalezen mrtvý muž. Podle lékaře se zřejmě nejedná o oběť vraždy. Muž byl pravděpodobně bezdomovec. Řekla to mluvčí pražských policistů Iveta Martínková. „Lékař nezjistil u mrtvého muže nalezeného v mostní konstrukci cizí zavinění úmrtí. Příčinu smrti ale potvrdí až pitva," uvedla. Totožnost mrtvého je zatím neznámá.

Dobrá zpráva pro PražanyNáplavku na Smíchově oživí letní koni a galerie. Promítat se bude vždy po setmění od čtvrtka do neděle. Do konce června bude začátek představení ve 22 hodin. Návštěvníci tam budou sedět na pytlích, židličkách a lehátkách. Vstupné bude 100 korun.

Číslo dne: 175Před tolika lety se v Praze narodil novinář a spisovatel Jakub Arbes. Žák a později přítel Jana Nerudy obohatil českou literaturu o nový žánr romaneto.