Předmětem soutěže je navrhnout úpravu celého prostoru s vyústěním výdechu městského okruhu, jeho zapojení do městského parteru přilehlých ulic, navrhnout výtvarné řešení a dokomponovat prostor městským mobiliářem a zelení, popřípadě drobnou architekturou.

Nafukovací srdce varuje před mrtvicíV pátek mohou lidé v budově pražského hlavního nádraží vidět nadměrný nafukovací model srdce. V rámci Dne prevence si tu budou moci zdarma zjistit své riziko ohrožení mrtvicí a poradit se se specialisty o možnostech prevence. Měření se uskuteční až do 20. hodiny.

Náplavku naplní pivní pěnaNa osmapadesát malých pivovarů přivítá festival Pivo na náplavce, který se koná v pátek a v sobotu na Rašínově nábřeží v Praze. Jde už o třetí ročník, na němž bude mít akce už tradičně hořký mok vyrobený vítězem hlasování návštěvníků o nejoblíbenější pivovar předchozího ročníku a pojmenované po jednom z plaveckých stylů. Tentokrát půjde o světlou 11 s názvem Vltavská prsa, byla vyrobena minipivovarem Slepý krtek v Ujkovicích a bude jí připraveno 250 litrů. Vstupné se neplatí, avšak je třeba si koupit sklenici, do níž budou čepovány nápoje.

Studenti představí svou podobu městaVe spolupráci s fakultou architektury a stavební ČVUT pořádá druhá městská část dvě výstavy studentských prací. Díla budoucích architektů se zabývají změnou některých částí městské části. Díla si může kdokoli prohlédnout v prostorách radnice. Od čtvrtečního zahájení výstavy bude možné si návrhy studentů prohlédnout až do konce srpna.

Žižkov čeká kulturní sobotaNa Žižkově začne v sobotu ve 14 hodin už třetí festival Žižkovské mezidvorky. V prostorách dolnožižkovských dvorků se návštěvníci mohou těšit na program zahrnující desítky hudebních vystoupení, výstav, divadelních představení, diskuzí či přednášek. Festival proběhne na dvanácti místech na Praze 3. Vystoupí například anglický alternativní hudebník Phil Shoenfelt, brazilská kapela Iansamba či v Praze žijící britský písničkář Justin Lavash. Vstup na všechny akce je zdarma.

Čtyřka losovala byty pro mladé lidiPět mladých rodin si na radnici čtvrté městské části vylosovalo svůj startovací byt. Celkem bylo ve hře pět bytů, tři dvoupokojové a dva jednopokojové. Zájem o startovací byty s nájmem výrazně nižším, než je tržní nájemné, byl velký, na výzvu radnice se přihlásilo 34 zájemců a 33 z nich splnilo vyhlášené podmínky. Ti šťastnější si vytáhli doklad o nájmu, další aspoň doklad potvrzující, že jsou prvními nebo druhými náhradníky. Jednou z klíčových podmínek byl věk aspoň jednoho z manželů do 35 let. V prvním roce zaplatí nájemníci 50 korun, v druhém 60 korun, ve třetím 70 korun a ve čtvrtém 80 korun za metr čtvereční za měsíc.

Děti si vyzkouší neobvyklé sportyV prostorách základní školy Gutova na Praze 10 se v neděli od 12 do 19 hodin odehraje akce s názvem Hurá na prázdniny. První část programu bude zaměřena na menší děti, druhá na mládež, která si bude moci vyzkoušet neobvyklé sporty. K dispozici budou školy lukostřelby a longboardu, návštěvníci se mohou těšit i na exhibici extrémních sportů. Od 18 zahraje ska kapela Fast Food Orchestra.

Lávka v Hostivaři se na léto uzavřeStejně jako školáky čeká během letních prázdnin oddech, odpočine si od lidí i lávka přes trať nedaleko hostivařského nádraží. Ta se prvním červencovým dnem zavře a bude tomu tak až do konce srpna. Lávka patří mezi frekventované cesty, kterou často využívají chodci i cyklisté. Jelikož však nepůsobí příjemným dojmem, neboť při přechodu se i občas chvěje. Proto stávající ocelovou lávku čeká oprava, která jí vrátí zašlý lesk. Po dobu uzavření bude možné využívat trasu pod mostem na Průmyslové ulici.

Kvůli závodům bude v Radotíně uzavírkaZ důvodu pořádání sportovní akce Závod automobilů do vrchu dojde dne 20. června od 8 do 18 hodin k úplné uzavírce ulic Na Cikánce a K Zadní Kopanině. Objížďka je vedena obousměrně po trase K Zadní Kopanině - K Austisu - Ke Smíchovu - K Lochkovu - Ke Slivenci - Cementářská - K Cementárně a Na Cikánce. Provoz autobusů městské hromadné dopravy zůstane na dotčených komunikacích zachován. Pořadatelem závodu je Sdružení českého autosportu.

Začíná třináctý ročník QuadriennaleNa mnoha místech české metropole se od pátku 19. června uskuteční třináctý ročník mezinárodní přehlídky scénografie a divadelního prostoru Pražské Quadriennale 2015. Jedním z nich bude i Náprstkovo muzeum asijských, afrických a amerických kultur, kde budou pro návštěvníky připraveny dvě nové výstavy - projekt Národního muzea Recyklované divadlo a instalace umělecké skupiny Handa Gote. Muzeum se stane také výchozím bodem pro maskované bytosti živé kostýmované výstavy Kmeny, které se pokusí splynout s realitou všedního dne. Více čtěte ZDE.

Dobrá zpráva pro PražanyRybník v Třebonicích by se měl během léta dočkat odbahnění. Místo je v současné době po rekonstrukci a odbahnění by mělo pomoci ke zlepšení rozmnožování mnoha druhů živočichů, zejména obojživelníků a ptáků. Nedaleká obec Chrášťany svou retenční nádrž už nečistot zbavila, a proto by chtěla i Praha 13 provést tento krok, aby při nepříznivém počasí nedošlo ke znečištění vodní plochy souseda.

Číslo dne: 1156Tolik autobusů s průměrným stářím devět let má v současné době v rámci pražské městské hromadné dopravy k dispozici Dopravní podnik hlavního města Prahy. Nejdelší trasu mají ze všech linek autobusy s číslem 177, kteří musí ujet bezmála 29 kilometrů.