Nejvíce pěších turistů startovalo na 30 kilometrů dlouhou trasu z táborského autobusového nádraží, nejvíce cyklistů z pražského Chodova.

Lidé pohovoří s Tondou BlaníkemDalší díl debatního cyklu Dejvická Live se uskuteční v pondělí 23. května od 19 hodin v divadle Semafor. Pozvání přijal divadelní a filmový herec Marek Daniel známý z po- pulárního seriálu Kancelář Blaník a bývalý politik, diplomat a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. O hudební doprovod se postará skupina XXLive. Vstupenky za 60 korun jsou k dostání na pokladně Semaforu. 

Májový svět spěje v Praze do fináleCelostátní festival, který se z Prahy přestěhuje do Buštěhradu, nabízí v metropoli poslední dvě akce. V pondělí 23. května od 19 hodin je v Jindřišské věži připraveno autorské čtení povídek, koncert a přednáška cestovatelky. Druhou akcí bude čtvrteční beseda o Karlu Hynku Máchovi v žižkovském Winetikvariátu. V Máchových stopách se od 19 hodin vydá Martina Bittnerová, autorka knih o českých spisovatelích. Více se dočtete ZDE.

Senioři se utkají na turnaji v pétanqueObčané z Prahy 7 a 8 poměří ve středu 25. května od 10 hodin svoje síly v oblíbeném pétanque. Souboj městských částí se uskuteční na sportovním hřišti v areálu Základní školy Glowackého v Praze 8. Soutěžit budou tříčlenná družstva, počet míst je ale omezen. Registrace je proto nutná.

Trojka ocenila mladé literátyFestival Literáti z naší čtvrti, pořádaný Prahou 3, vyvrcholil vyhlášením vítězů soutěže o nejlepší črtu na téma „Svoboda jako dokonalost člověka". Sarah Tomšů, Ondřej Zíka a Lenka Fejtová převzali za svoje literární práce ceny. O první místo se společně dělí Sarah Tomšů s Ondřejem Zíkou. Druhému ročníku festivalu předcházela setkání se spisovateli, besedy a přednášky o autorech, jako jsou Jaroslav Foglar, S. K. Neumann, Jaroslav Seifert nebo Vítězslav Nezval, kteří se ve své tvorbě věnovali území Prahy 3. 

Na Barrandově mají třídu pro dvou a tříleté dětiMŠ a ZŠ Barrandov otevře třídu pro dvou až tříleté děti, reaguje tak na poptávku rodičů. Nutná bude úprava stávající třídy v objektu Renoirova. Záměr školy už schválila radnice Prahy 5, zároveň uvolnila 200 tisíc korun na přestavbu. Termín budoucích zápisů zatím není znám, zveřejněn bude na webu Prahy 5. 

Zoologické zahradě ulehčí záchytné parkovištěZoologická zahrada získá další parkoviště. Na svém facebookovém profilu to v sobotu 28. května po konzultaci s náměstkem primátorky pro dopravu Petrem Dolínkem sdělil ředitel zoo Miroslav Bobek. Parkoviště vyroste u tunelu Blanka a se zahradou ho spojí speciální linka dopravního podniku. Situaci je nutné řešit, zoo má s dopravou a parkováním dlouhodobě problémy. Stávající parkoviště pojmou jen 850 aut. Přitom ve víkendových dnech nebo při otevření pavilonu návštěvnost dosahuje i 10 tisíc návštěvníků. Více se dočtete ZDE.

Venkovní koupaliště už zahájila letní sezonuVysoké sobotní teploty vylákaly do areálů venkovních koupališť první odvážlivce. Pražané mohou využít již plovárnu na Petynce a na Stírce, přírodní koupaliště Džbán a biotop Radotín. V sobotu by měl své brány otevřít plavecký stadion Slavie a 4. června bazén v Hloubětíně. Ostatní se zařídí podle počasí. Například Aqadream na Barrandově otevře venkovní bazén, pokud teplota překročí 25 stupňů Celsia. Více se dočtete ZDE.

Zvířecí záchranáři shání na sezonu posilyPracovníkům jinonické záchranné stanice pro zvířata začíná nejvytíženější část roku, protože nastává období, kdy přicházejí na svět mláďata. Pražské lesy, které stanici provozují, proto shánějí brigádníky na výpomoc. Více se dočtete ZDE.

Nejlevnější alkohol je v PrazePokud si turisté chtějí dopřát drink, nejlevnější volbou je pro ně Praha. Naopak nejdráž alkohol vyjde ve španělském letovisku Marbella. Vyplývá to z žebříčku britské pošty. Ta letos srovnala celkem 16 evropských měst podle průměrné ceny 12 vybraných alkoholických nápojů. V Praze turista zaplatí v přepočtu 29 liber, o libru více v Budapešti. Naopak v Londýně za stejné opojení zaplatí 61 liber, v Marbelle dokonce 72 liber. Více se dočtete ZDE.

Tropický den zasáhl ČeskoPrvní letošní tropický den zažili lidé na několika místech v Česku. Padaly teploty nad 30 stupňů Celsia. Tak vysoké údaje zaznamenali meteorologové na sedmi stanicích, nejtepleji bylo v Řeži u Prahy s 31,5 stupně Celsia. Teplotní rekordy z minulých let ale na většině stanic překonány nebyly. 

Slavnost otevře studánkuV sobotu 28. května se uskuteční u kaple sv. Anny ve Strančicích slavnost otvírání studánky. V rámci akce, která začne v 15 hodin, vystoupí děti z místní mateřské a základní školy, dětský folklorní soubor Mikeš a ženský pěvecký sbor Sirény z Říčan. Slavnost pořádá zapsaný spolek Přátelé studánky u kaple ve Strančicích. 

Kam za kulturou

Zpívající uliceOriginální Zpěvomat Ridiny Ahmedové opět vnese hudbu a zpěv do pražských ulic. V pondělí 6. června se v odpoledních hodinách na pěti frekventovaných místech metropole (náměstí Míru, Karlovo Náměstí, Anděl, Jungmannovo náměstí a Vítězné náměstí) rozezní „kouzelný hudební nástroj znějící na přání kolemjdoucích". 

Do světa s MikrobemDo kin vstupuje Mikrob a Gasoil, novinka Michela Gondryho, režiséra filmu Věčný svit neposkvrněné mysli. Letní road-trip dvou teenagerů v neobvyklém vozidle sklízí úspěch: The Hollywood Reporter jej označil za "jeden z nejhravějších Gondryho filmů poslední doby". Předpremiéra se koná ve středu 25. května v Bio Oko, s přednáškou Aleše Stuchlého a Víta Schmarce na téma Demolice perspektivy hudební klipy Michela Gondryho.

Hra na stolekPolská skupina Karbido odehraje ve středu 25. května v pražském Divadle pod Palmovkou unikátní audio představení Stolek. Jde o osobitý koncert hraný na originální elektroakustický stůl. Premiéru měl v roce 2006 a do roku 2010 se pozoruhodné spojení „dělníků umění a dělníků dřeva", hrajících známé melodie netradičním a přitom virtuózním způsobem, dočkalo 200 repríz po celém světě.

Tanec Praha osvěží flamencoLetošnímu Tanci Praha, který se koná od pondělí 23. května do čtvrtka 23. června, dominuje král flamenca, free stylový mistr Israel Galván. Vystoupí v Hudebním divadle Karlín ve středu 22. června a také o den později s představením La Curva (Křivka). Program zdobí i další osobnosti a soubory současné mezinárodní scény: Jozef Fruček a Linda Kapetanea, Karine Ponties, Anne Van den Broek, Anton Lachky Company.

Film od klokanůOrganizátoři přehlídky australského filmu Aussie Film Fest se rozhodli uspořádat v rámci příprav 3. ročníku (uskuteční se v listopadu) jarní setkání příznivců australské kinematografie. Koná se v pondělí 30. května v Lucerně a jeho součástí je projekce filmu Švadlena s Kate Winsletovou.