Náměstek primátorky Petr Dolínek ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje připravil návrh dalšího postupu. Kompletní architektonické soutěže by se měly dočkat pouze dvě stanice metra, které se budou budovat v pozdějších fázích projektu Náměstí Bratří Synků a Náměstí Míru. Vzhled interiérů zbylých osmi stanic se podle vedení města nemůže příliš měnit kvůli vydanému územnímu rozhodnutí. Dolínek tak podle dřívějších vyjádření počítá pouze s uspořádáním soutěže na jejich výtvarné řešení.
Petici, která požaduje uspořádání mezinárodní architektonické soutěže na podobu všech stanic, by mělo projednat zastupitelstvo příští čtvrtek.

Rodiče v Praze se víc zajímají o problém kyberšikanyProblematice rizik, které číhají na děti ve virtuálním světě, se rodiče v Praze věnují více než v jiných krajích. Podle průzkumu společnosti Vodafone mluví o možných hrozbách kyberšikany a dalších rizik na internetu se svými dětmi 58 procent rodičů z Prahy a středních Čech. V ostatních částech republiky je to kolem 47 procent. O kyberšikaně slyšelo a obává se jí více než polovina rodičů, což je rovněž více než ve zbytku země.

Gastro trip po brazilskuBrazilskými regiony od severu až na jih, od oceánu až do vnitrozemí vedou toulky cestovatele Pavla Šembery. Pojítkem jeho cest jsou gastronomické speciality jednotlivých oblastí a zvyky i kultura spojené se stolováním. V jeho přednášce navštívíte japonskou čtvrť Liberdade v srdci São Paula, budete péct maso s gaúchos a v Salvadoru se zakousnete do čerstvě upečeného acarajé s krevetami. Před přednáškou bude v kině k zakoupení brazilské občerstvení a míchané drinky.

Kreativita jako fenoménJaká je jedna z nejdůležitějších ingrediencí úspěšného marketingu a obsahu jako takového? Kreativní zpracování. Dobrý nápad je čím dál tím důležitější a žádanější komoditou. Umět prodat tvůrčí zpracování však není jen doménou reklamy, ale i hudby, literatury či gastronomie. Přednáškový večer v rámci festivalu Kavárny naživo pojme kreativitu jako všudypřítomný a stále podstatnější předpoklad úspěšnosti.

Konec na české scéně. Damková už nebude pomáhat rozhodčímKdysi patřila mezi uznávané arbitry, poté jim dokonce šéfovala z kanceláře. Teď už to neplatí. Dagmar Damková ukončila své působení v komisi rozhodčích Fotbalové asociace ČR. Zdůvodnila to vytížením v orgánech FIFA a UEFA, kde figuruje ve stejné roli. V dohledné době ji čekají perné týdny: evropská unie musí dosadit ženu do rady světového fotbalu a spekulovalo se o tom, že právě Damková by mohla být jednou z kandidátek. Bývalá ligová rozhodčí, jež v roce 2008 rozhodovala i olympijské finále žen, zůstává v tuzemské asociaci jen v komisi ženského fotbalu.

Kam za kulturou

Havel očima fotografůNedožité 80. narozeniny Václava Havla připomíná a v nadcházejících dnech ještě připomínat bude několik velkých výstav. Jednu z těch nejrozsáhlejších chystá Centrum současného umění DOX. Od 28. října zde bude k vidění přehlídka děl dvou předních českých fotografů Tomkiho Němce a Bohdana Holomíčka, kteří řadu let zaznamenávali zásadní okamžiky i obyčejné chvíle v životě Václava Havla.

Zucchero ve Foru KarlínZucchero jeden z nejrespektovanějších italských zpěváků, který dosud prodal přes 50 miliónů hudebních nosičů a na svém kontě má takové hity jako Senza Una Donna, Baila Morena, Diamante nebo Everytime You Go Away, se po pěti letech vrací do Prahy. Ve středu 12. října rozezní pražské Forum Karlín jak jeho nejslavnější písně, tak ukázky z letošní novinky Black Cat, která sklízí úspěch po celém světě.

Čtěte také: Barrandovské terasy snad nespadnou