První se týká poslušnosti. Zahrnuje obraty na místě nebo upadlý aport. Další disciplínou je takzvaná frekvence. V ní se jedná právě o pohyb v obvyklém městském prostředí.

Ve Valdštejnské zahradě hrál MišíkElektrické kytary v sobotu rozezněly Valdštejnskou zahradu v areálu Senátu. Zahrál zde muzikant Vladimír Mišík i populární kapela Mňága a Žďorp. Jejich hodinové koncerty byly součástí tradičního setkání senátorů s občany, které horní komora pořádá druhou zářijovou sobotu. Kromě hudebních produkcí bylo připraveno drobné občerstvení z české kuchyně. Setkání na rozdíl od uplynulých dvou let nebylo tematicky zaměřeno.

Ovocný trh přivítá občanské spolkySebe a svou činnost představí občanské spolky, které působí na území Prahy 1. Vše v rámci akce Spolkový den, která se uskuteční ve středu od 14 hodin na Ovocném trhu v centru města. Kromě prezentace občanských aktivit budou připraveny i ukázky sborového zpěvu či cvičení tai chi. Akci pořádá první městská část a celý den bude provázet Alexander Hemala.

Komise rozhodne o oboru na univerzitěAkreditační komise bude na zasedání, které začalo v pondělí, rozhodovat mimo jiné o prodloužení akreditace magisterského oboru speciální pedagogika na Univerzitě Jana Amose Komenského (UJAK). Současná akreditace totiž škole vyprší na konci září. Největší soukromá vysoká škola v Česku žádá, aby byla pro stávající studenty prodloužena do konce roku 2016. Proto ještě o prázdninách doplňovala materiály, které po ní žádala komise i odborný hodnotící panel, posuzující kvalitu studia speciální pedagogiky na UJAK.

Čistička se v sobotu otevřela veřejnostiStará čistírna odpadních vod v pražské Bubenči, která je národní kulturní památkou, se v sobotu v rámci Dne památek techniky a průmyslového dědictví otevřela veřejnosti. Při prohlídce areálu mohli zájemci na hodinové trase vidět, jak fungovala celá čistírna. Zpřístupněny byly prostory s pozůstatky původních technologických zařízení pro čištění odpadních vod, ale i parní strojovna a kotelna pro zajištění pohonu strojů. Návštěvníci si prohlédli i kopie původních plánů.

V Ďáblicích zateplí šatny sportovcůSportovci a sportovkyně z SK Ďáblice se mohou do budoucna těšit na nová okna a zateplení budovy šaten, která se v současnosti nachází ve špatném stavu. Rozhodli o tom zastupitelé Ďáblic. Po loňské neúspěšné žádosti letos ďáblickým vyhověl Státní fond životního prostředí a místní na opravy šaten získají grant. Vedení městské části plánuje požádat o finanční spoluúčast také magistrát. Opravy by měly podle informací ze zastupitelstva vyjít na necelý milion a půl korun.

Satalice zahajují rekonstrukci uliceObyvatelé Satalic musí od pondělí 14. září počítat s omezeními kvůli započetí plánované rekonstrukce ulice K Cihelně. Ta by měla trvat ode dneška až do konce června příštího roku. V první etapě, která potrvá do 9. listopadu dojde k opravám a uzavírce mezi křižovatkami s ulicemi Pod Garážemi a Sovákova. Městská hromadná doprava se přesune, linka autobusu 269 bude vedena obousměrně ulicí K Radonicům. Pro ostatní dopravní prostředky platí značená objízdná trasa.

Desítka zve na informační schůzkyDesátá městská část zve na sérii informačních setkání k projektu participativního rozpočtu Moje stopa, ve kterém mohou občané desítky navrhovat vlastní projekty pro vylepšení veřejného prostoru. První ze schůzek, na kterých zástupci radnice projekt představí a poradí, jak se do něj zapojit, se uskuteční ve středu 16. září od 17.30 hodin v základní škole U Roháčových kasáren. Následující bude o den později ve stejný čas v základní škole Brigádníků, další pak příští středu a čtvrtek v základkách Hostýnská a Švehlova. Pro účastníky bude připraveno občerstvení a malý dětský koutek.

V Dubči bude v sobotu pochodV sobotu 19. září se koná už 24. ročník každoročního pochodu z Dubče do Dubče. Účastníci si mohou vybrat z několika okružních tras v délce deseti až čtyřiceti kilometrů, vedoucích Hostivařským lesoparkem, Kunratickým lesem či Průhonicemi. Pro děti bude připravena dětská trasa v délce tří kilometrů s hrami, soutěžemi a pohádkovými postavami. Komu se nebude chtít šlapat pěšky, může využít jednu z cyklotras v délkách čtyřicet a šedesát kilometrů. Startovat se bude v Dubči v klubovně na křižovatce ulic Bezprašná a U Transformátoru, dospělí od 7.30 do 10 hodin, děti od 9 do 12 hodin.

Festival bude znovu proti poflakováníČerný Most ožije devátým ročníkem kulturního, hudebního a sportovního festivalu nazvaného Stop Zevling. Cílem akce je přinutit návštěvníky a především mládež k aktivnímu trávení volného času ať už sportem, kulturou nebo hudbou. Lidé se mohou těšit na sportovní turnaje, hudbu českých kapel a workshopy. Festival bude zahájen už v pátek 18. září příjezdem Kinobusu. Samotný venkovní festival začne až v sobotu od 10 hodin v okolí sídliště na Černém Mostě.

Dobrá zpráva pro PražanyStovku účinkujících nabídne během posledního zářijového víkendu festival Mezi ploty. Tradiční akce se uskuteční v areálu Psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích na čtrnácti scénách. Vystoupí třeba Ewa Farna, Dan Bárta nebo Tomáš Klus. Více čtěte ZDE.

Číslo dne: 10Před tolika lety zastřelil recidivista David Lubina střihače TV Nova Michala Velíška. Ten se na Karlově náměstí zastal dívky, kterou násilník ohrožoval.