Prohlídka se koná v úterý 19. ledna od 16.30 hodin a potrvá zhruba hodinu. Výklad bude mít na starost prorektor univerzity Jan Royt, jenž je odborníkem na výtvarné umění doby zmíněného vladaře.

Desítka hledá novou údržbu chodníkůVedení desítky chce připravit nové smlouvy na údržbu chodníků, hřišť a zeleně. Shodli se na tom místní zastupitelé. Změna by se měla vyhnout pouze údržbě Malešického parku. Vedení desítky si od nových smluv slibuje výhodnější podmínky pro městskou část. Údržba by ji během příštích čtyř let mohla vyjít na 320 milionů korun.

Na Jižním Městě přednáší Jan SokolV Komunitním centru Matky Terezy nedaleko stanice metra Háje se budou konat každý měsíc zastavení se zajímavými hosty. Prvním přednášejícím bude profesor, filozof, překladatel filozofických textů a publicista Jan Sokol, který bude vystupovat ve čtvrtek 21. ledna od 19 hodin v tamním sále. Tématem bude, jak máme dnes rozumět Ježíšovu slovu „Vy jste světlo světa"? Neboli o tom, co modernímu světu chybí a k čemu je třeba křesťanský „kvas". Vstupné je dobrovolné.

Radnici doplňuje kreslený humorTapíři na vlně humoru. Tak se jmenuje výstava asi stovky kreslených vtipů od členů Klubu kreslířů a humoristů, kteří přispívají do internetového humoristického magazínu Tapír. Pohlédnout si ji lze do konce ledna na radnici třinácté městské části. Zasmát se nad vtipy mlže člověk každý všední den, a to během úředních hodin na radnici.

Město chce pomoci Olivově léčebněJednorázovou finanční dotaci ve výši přes tři a půl milionu korun plánuje říčanské Olivově léčebně darovat vedení Prahy. Shodli se na tom zástupci magistrátního výboru pro zdravotnictví. Zda nakonec léčebně opravdu pomohou, není jisté. Situaci komplikuje trvající koaliční krize. Léčebna pro děti s plicními chorobami se pod vedením Olivovy nadace dostala do vleklých dluhů. Praha společně s městem Říčany situaci řeší už několik let. Nové vedení léčebny chce zařízení zmodernizovat. Více se dočtete ZDE.

Hokej na umělém ledě slaví 85 letPřed 85 lety, 17. ledna 1931, se stal stadion na Štvanici dějištěm historické sportovní události. Uskutečnilo se zde první hokejové utkání na umělé ledové ploše. Pražský klub LCT se tehdy utkal s hráči z kanadského týmu Manitoba University. Zápas tehdy navštívilo na sedm tisíc fanoušků. Ani jejich mohutná podpora ale nakonec nedovedla československé hráče k výhře a svému soupeři podlehli 0:2.

V kauze Rath bude nový státní zástupceOdvolací řízení v kauze exhejtmana Davida Ratha bude mít na starosti jiný státní zástupce než Petr Jirát. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová to v neděli uvedla v Otázkách Václava Moravce s tím, že to bude „ specialista na hospodářskou trestnou činnost". Podle ní by sice bylo možné krajského žalobce Jiráta, který kauzu dozoroval od počátku, dočasně přeložit na vrchní státní zastupitelství, nebylo by to ale vhodné vzhledem k tomu, že Rath na Jiráta podal civilní žalobu. Více se dočtete ZDE.

Dobrá zpráva pro PražanyV Praze vzniká nová sociální prádelna. Sloužit by měla hlavně sociálně slabým a lidem bez domova, kteří si nemají kde vyprat špinavé prádlo. Sídlit bude na Žižkově v Autonomním sociálním centru Klinika a zpočátku fungovat jednou týdně. Více se dočtete ZDE.

Číslo dne: 3000Přes tři tisíce zraněných živočichů loni ošetřila pražská zvířecí záchranka. Jedná se o rekordní počet, který o čtyři stovky předčil předchozí rok.