Hlavní město i letos podpoří výuku jazyků na středních školách, a to třiceti miliony korun.

Ve stanicích metra přibudou bezbariérové vstupyStanice Můstek, Anděl a I. P. Pavlova se letos dočkají nových bezbariérových výtahů. Celkem mají úpravy stanic stát asi 280 milionů korun. Hotovo by mělo být na konci léta. Můstek si počká na výtah až na konci roku, potom zmizí i omezení dole na Václavském náměstí. Z 57 stanic metra je nyní bezbariérových 34. Další výtahy se vybudují 
v roce 2017 na trase A na Staroměstské nebo na Náměstí Míru. O rok později přijde na řadu Jiřího z Poděbrad.

Malou Stranu čeká tradiční masopustNa svátek zamilovaných 14. února se uskuteční tradiční Malostranské masopustní veselí. Toho se má jako každý rok zúčastnit i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který podle svých slov už hledá vhodnou masku. Celá akce má začít ve 13 hodin před hostincem U černého vola na Loretánském náměstí a cílem průvodu bude ostrov Kampa. Tam bude až do večerních hodin probíhat veselice a bude možné si pochutnat na praseti. Během akce, na jejímž pořádání se podílí místní spolky, se bude rozlévat starostova meruňkovice.

Běžečtí instruktoři učí každý čtvrtekProjekt Běžecká škola je určená pro každého, kdo chce začít s běháním, zhubnout nebo posílit svoji kondici. Každý čtvrtek od půl osmé začíná škola u vchodu do Žlutých lázní v Podolí. Pro všechny zájemce je zdarma. Běžečtí odborníci nejprve příchozí rozdělí podle jejich výkonnosti, poté se všichni lehce protáhnout a pak už poběží podle fyzických možností jednotlivých skupin. Cílem projektu Prahy 4 je sdružit všechny příznivce běhání a umožnit jim zdravý pohyb.

Výstava ukáže karikatury i fotkyV Kulturním centru Zahrada na Chodově otevřou výstavu dvou výtvarníků Petra Brodeckého a Romana Jurkase. První část se bude věnovat fotografiím. Petr Brodecký ji pojmenoval Norsko stokrát jinak. Druhá část zase představuje kreslený humor a nese název Od všeho trochu. Vernisáž se uskuteční 10. února v 17 hodin v KC Zahrada na Praze 4. Otevřeno bude až do 10. března od desíti do šesti hodin.

Po Evropské opět nepojedou tramvajeLetos začne další etapa oprav tramvajové tratě na Evropské ulici. Práce vyjdou na 94 milionů korun bez DPH. Tramvaje nepojedou mezi Dejvickou a Červeným vrchem. Od dubna by už ale mělo jezdit metro, které můžou cestující využít místo tramvaje.

Dům nejen pro seniory se otevře na podzimVe výškovém bytovém domě v Malešicích, který dříve sloužil jako ubytovna pro zahraniční dělníky, vznikne 170 malometrážních bytů. Budou tam nejen startovací byty pro mladé. Bydlení zde najdou i senioři a handicapovaní. Kromě klasických bytů vznikne také deset bytových jednotek pro lidi po úrazu míchy. Výhodou pro handicapované bude i blízkost areálu Centra Paraple, které pomáhá lidem po úrazu míchy. Od bytového domu leží vzdušnou čarou zhruba 500 metrů.

Na Jižním Městě zastavili stavbyStavbu několika kancelářských a obytných budov zastavilo nové vedení radnice Prahy 11. Nelíbí se jim například plánovaná stavba kancelářského domu U Kunratického lesa a jedenáctipatrových budov v Gregorově a Bachově ulici. Proti této stavbě protestovali i někteří místní obyvatelé. „Rada města zdůvodňuje svůj nesouhlas nadměrným zatížením území, zejména v souvislosti s blížící se dostavbou obchodního centra Chodov," uvedl mluvčí městské části Miroslav Dvořák. Více čtěte ZDE.

Na 'dvanáctce' hledají provozovatele kinaKe konci února skončí nájemní smlouva se současným provozovatelem Modřanského biografu na Obchodním náměstí, který je od roku 2002 zrekonstruovaný. Majitelé hledají nového provozovatele, který by v kinematografické činnosti pokračoval. Kino nabízí kapacitu až 200 sedadel, pódium a 3D techniku. Pokud se nový majitel nenajde do konce února, kino neskončí. Majitelé mají připravený provizorní program v podobě kina, divadla malých forem a koncertů.

Čtrnáctka pomáhá s vyšetřením prsouČástkou až do 350 korun chce pomoci radnice čtrnácté městské části svým občanům. Peníze jsou určeny jako příspěvek na odborné vyšetření prsou v rámci programu prevence nádorového onemocnění. Suma bude poskytnuta lidem s trvalým bydliště v této části metropole, kteří se podrobili či podrobí mamografickému vyšetření prsou. A to v období od začátku roku do 16. února. O radniční příspěvek lze pak požádat až do 16. prosince tohoto roku. Finanční pomoc si lze říct každé pondělí středu, vždy od půl osmé ráno až do 18 hodin.

Tři pražské sestry soutěží ve fináleAž do konce února mohou lidé hlasovat v soutěži Sestra roku 2014. Mezi sedm finalistek postoupily také tři ženy z pražských zařízení. Alena Dudová z Ústavu pro péči 
o matku a dítě, Jindra Kracíková z Vysoké školy zdravotnické a Dana Pilátová z Interní kliniky Fakultní nemocnice Královské vinohrady.

Strážníky očkovali proti žloutenceV druhé polovině roku 2014 se nechalo proti žloutence naočkovat dalších 193 strážníků. Toto opatření má ochránit jejich zdraví. Očkování se uskutečnilo za přispění magistrátu hlavního města Prahy ve spolupráci 
s vedením Městské policie Praha. Strážníci, u kterých je předpoklad, že budou plnit úkoly se zvýšeným rizikem nákazy, dostali injekci proti žloutence typu A a B. „Strážníci například sbírají injekční stříkačky, kontrolují toxikomany a lidi bez domova. Také kontrolují opuštěné budovy, proto považuje dané opatření za důležité a zásadní," vysvětlil ředitel Městské policie Eduard Šuster. Doufá také, že se v letošním roce znovu podaří zorganizovat další vlnu preventivního očkování pro co největší počet nově zařazených strážníků.

Do Prahy se chystá nájezd seveřanůUž potřetí se do české metropole chystají dánští, norští a švédští studenti na prázdniny. Ti se před dvěma lety zapsali do paměti Pražanů svým řáděním, kdy policie řešila desítky přestupků, které mladí lidé na prázdninách spáchali. Loni se podle starosty Prahy 1 osvědčili spolupráce s dánskými policisty, kteří přijeli do Prahy pomoci českým kolegům. Zároveň studenti nosili barevné pásky, aby se předešlo prodávání alkoholu mladistvým. Stejným způsobem chtějí strážníci postupovat i letos. Kromě návštěvy seveřanů se počítá i se studenty z Nizozemska. Více čtěte ZDE.

Mladé fotbalisty budou více hlídatNový projekt spustil magistrát hlavního města spolu s Pražským fotbalovým svazem. Hraj zdravý má pomoci odhalit případné zdravotní komplikace u mladých fotbalistů ohrožující jejich život. Kluby dostanou dohromady 9,5 milionu korun na preventivní prohlídky pro hráče do 18 let. Patronem projektu je bývalý hráč Dukly Petr Malý, který kvůli srdeční vadě musel předčasně ukončit kariéru. Pražský fotbalový svaz částku určenou na úhradu nákladů na lékařské prohlídky rozdělil mezi pražské kluby disponující mládežnickými družstvy. Více čtěte ZDE.

Dobrá zpráva pro ModřanyVedení Prahy 12 zřídilo na svém zasedání deset komisí. Své obyvatele vyzývá, aby se do činnosti komisí zapojilo. Uvítá odborníky, kteří se budou moci pravidelně zúčastnit jednání. Komise se bude věnovat například bytům, dopravě, sociálně-patologické prevenci, rozvoji Komořan, Cholupic a Točné, životnímu prostředí, seniorům a rodinám s dětmi.

Číslo dne: 129Národní galerie v Praze slaví 
přesně dnes 5. února 219. výročí založení Společnosti vlasteneckých přátel. K této příležitosti bude do budov galerie o víkendu 7. a 8. února volný vstup. Společnost se stala zřizovatelem Obrazárny, předchůdkyně dnešní Národní galerie.