Polách společně s primátorkou Adrianou Krnáčovou a dalšími třemi členy ANO hlasoval v říjnu proti odvolání nyní už bývalého náměstka primátorky Matěje Stropnického (SZ), zbylí členové ANO byli pro odvolání. Více se dočtete ZDE.

Lidé po obrně vyzdobili radniciDíla fotografického kroužku, který organizuje Sdružení pro komplexní péči při dětské mozkové obrně, zdobí až do 11. prosince infocentrum radnice první městské části. Expozice obsahuje portréty i snímky přírody a pražských zákoutí. Jde už o třetí ročník výstavy, na které je letos jen část vytvořených fotografií, neboť všechny by se do místa nevešly. Prohlédnout si je může zdarma kdokoli, kdo přijde do informačního centra ve Vodičkově ulici.

Ministerstvo zrušilo povolení pro 'maršmeloun'Kontroverzní budova přezdívaná maršmeloun, která měla vzniknout v ulici U Milosrdných, přišla o dvě kladná stanoviska pražských památkářů. Zrušilo je ministerstvo kultury, které se stavbou zabývalo na popud památkářské asociace ASORKD. Proti záměru protestovali obyvatelé Prahy i Národní galerie, která sídlí v sousedícím Anežském klášteře. Pokud by investor i nadále chtěl bytový dům postavit, muselo by se konat nové stavební řízení a záměr by znovu museli schválit městští památkáři. Více se dočtete ZDE.

Na Žižkově otevřou nové kulturní centrum VozovnaPoslední listopadový den se na adrese Za Žižkovskou vozovnou 18 otevře nové kulturní centrum Vozovna, spojené s pobočkou knihovny. Ta je umístěna v bývalé prodejně potravin v přízemí a je s kulturním centrem propojena výtahem a schodištěm. Centrum má však vlastní vchod z ulice a může fungovat zcela nezávisle na otevírací době knihovny. Oba oddělitelné sály centra mají celkovou kapacitu až sto míst. Občerstvení návštěvníků bude zajišťovat kavárna. „Kulturní centrum Vozovna se stává místem, které nabízí kvalitní bohatý program koncipovaný s ohledem na různé žánry. První zajímavé akce proběhnou hned první den provozu. Děti zveme na pohádku od 11 hodin, dospělé k poslechu swingu v podání Avalon Swing Tria od 15.30 hodin nebo na recitál Vladimíra Merty od 19 hodin," uvedl zástupce starostky trojky Alexander Bellu.

Těšnovský tunel je do neděle uzavřenOd středečních 22 hodin do nedělní půlnoci je v platnosti úplná uzavírka Těšnovského tunelu, který spojuje nábřeží Ludvíka Svobody na Novém Městě s Rohanským nábřežím v Karlíně. Důvody jsou montáž nových technologií a následné bezpečnostní a požární zkoušky.

Občané se zapojí do výběru nové radniceDesátá městská část, která řeší problém nevyhovující budovy radnice, zapojí do rozhodování o dalším postupu obyvatele. Ke zjišťování názoru lidí vedení radnice přizvalo platformu Demokracie 2.1 Karla Janečka. Její metodika pomůže při zapojení veřejnosti do rozhodování o poloze a podobě sídla úřadu. Do 29. listopadu probíhá dotazníkové šetření. „V ulicích Prahy 10 se můžete setkat se zástupci mediální agentury, kteří vám položí několik otázek k danému tématu. Vše se odehrává moderní elektronickou formou," řekl radní desítky pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík.Výsledky šetření budou zohledněny v analýze variant nové radnice a úřad z nich bude vycházet také při veřejných setkáních, plánovaných na začátek příštího roku. V současnosti radnice připravuje podklady pro pět možných variant budoucí radnice ve dvou lokalitách ve Strašnicích a v upravené budově současné radnice ve Vršovicích.

Třináctka získala další oceněníNa začátku týdne se ve Španělském sále Pražského hradu předávala ocenění Národní ceny kvality. Titul „perspektivní organizace" si odnesla i radnice třinácté městské části, a to za úspěšnou realizaci projektů. „Úřad obdržel již devětkrát cenu za dobrou veřejnou službu, dvě ceny za inovace ve veřejné správě a je signatářem Charty kvality České republiky," uvedl starosta Prahy 13 David Vodrážka. Není to však jediné ocenění, kterého se letos na podzim městská část dočkala. Na konci září získala v soutěži Otevřeno x Zavřeno, která každoročně hodnotí činy vedoucí ke zlepšení či zhoršení otevřenosti státní správy, anticenu za vyřazování části rozhodovacích a kontrolních procesů na radnici.

Ojedinělá soutěž v potápění v sobotuSobota 28. listopadu bude v čestlickém aquaparku ve znamení netradičního soutěžení. Poprvé se v České republice uskuteční v disciplíně statická apnoe. Závody Apneman Static Challenge začnou 10 hodin. Statická apnoe je bazénová disciplína freedivingu. Potápěč se pokouší o co nejdelší zádrž dechu pod vodou v klidové poloze. Měří se maximální dosažený čas, který takto sportovec dosáhl. V čestlickém Aquaparku se ale nebude jen soutěžit, pořadatelé připravili program na celý den. Vše odstartují závody pro příchozí a děti ve statické apnoe (10 - 12 hodin). Vyhlášení vítězů doprovodných soutěží je naplánováno na 12.30 hodin. Následovat bude představení aquabely (14.45 hodin), ukázky freedivingu (15.00 - 15.30 hodin), od 14 do 15 hodin je na programu registrace závodníků. Start závodů je naplánován na 16.15 hodin, konec po 19. hodině a vyhlášení vítězů hlavní soutěže ve 20 hodin.

Dobrá zpráva pro PražanyVe Valdštejnské jízdárně začala výstava Bez hranic. Umění v Krušnohoří mezi gotikou a renesancí, kterou pořádá Národní galerie. Potrvá do 13. března. Expozice představí umělecké bohatství krušnohorského regionu z období mezi lety 1250 a 1550. Návštěvníci se tak mohou těšit například na deskové a knižní malířství, sochařství, architektonické skulptury či památky zlatnictví a uměleckého řemesla.

Číslo dne: 202Dvě stě dva památných stromů se nachází na území hlavního města. O nich a o dalších 230 zajímavých pražských stromech se zájemci mohou dočíst v nové publikaci Pozoruhodné stromy Prahy Aleše Rubla, kterou s podporou magistrátu vydalo nakladatelství Libri.