Hřiště na Františku prošlo opravamiKluziště na Františku v Praze prošlo rekonstrukcí a na konci minulého týdne přivítalo první bruslaře. Ledová plocha sportovního areálu na Františku se nyní může pyšnit 30 novými mantinely a vylepšeným systémem chlazení, díky kterému se zamezí tání ledu v teplejších dnech během zimního období. V areálu je nyní pro děti z Prahy 1 připraven zdarma kurz bruslení. Naplánován je na každý pátek vyjma vánočních dní až do konce února. Děti během tohoto období absolvují celkem 11 lekcí, které budou zakončeny závěrečnými zkouškami a předáním diplomů.

Policie poučí seniory a pustí jim ŠmejdyV bubenečské Pelléově vile se v úterý 8. prosince od 16 hodin uskuteční přednáška odborníků Policie ČR k problematice podvodů, kterou doprovodí projekce částí filmu Šmejdi. Půjde o závěrečný díl cyklu osmi přednášek v rámci projektu prevence kriminality „Bezpečná ulice", který připravila Praha 6 ve spolupráci s policií. Cílem je informovat seniory, jak se chovat za mimořádných situací, jak jim předcházet a zabezpečit si svůj majetek, a jak si přivolat pomoc, když se do takových situací dostanou či jsou svědky trestné činnosti.

V Letenských sadech pokácí devět stromůDo středy 9. prosince pokračuje závěrečná část bezpečnostního kácení nemocných stromů v Letenských sadech v Praze. Bude pokáceno devět stromů ve špatném zdravotním stavu a s narušenou stabilitou. U jedné lípy pak bude realizován zdravotní řez. Vytipované slabé a neperspektivní stromy se nacházejí v bezprostřední blízkosti frekventovaných parkových cest a oblíbených dětských hřišť. Při pádu by mohly ohrozit návštěvníky parku. Mezi vytipovanými stromy převládají lípy a jírovce.

Osmička vstoupí mezi zdravá městaOchranu životního prostředí a lepší životní podmínky pro své občany propaguje osmá městská část. Na počátku prosince proto vedení rozhodlo, že se osmička zařadí mezi česká zdravá města. „V Paříži byla v pondělí 30. listopadu 2015 zahájena zásadní konference o ochraně klimatu. I Praha 8 se snaží hledat cesty, jak fungovat udržitelně. Symbolem této změny v řízení naší městské části je vstup do Národní sítě zdravých měst ČR, který schválila naše rada," vysvětlil motivy místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus. „NSZM je prestižní uskupení obcí, měst a městských částí, které se zaměřuje na využívání principů udržitelného rozvoje v samosprávách, podporuje zdravý životní styl jejich obyvatel a zapojení veřejnosti do rozhodovacích procesů obdobně jako projekt místní Agenda 21," dodal. Díky členství v NSZM bude městská část moci čerpat peníze na rozvoj veřejné dopravy, získá informace ke strategickému plánování a také statut Zdravého města.

Atmosféru navodí vánoční divadloMalí i velcí obyvatelé devítky se mohou těšit na vánoční představení v rodinném centru Knoflík. V úterý 15. prosince tam se svým představením vystoupí Divadlo Rolnička. Tradiční hra, která neodmyslitelně patří k proseckému Knoflíku, návštěvníkům v několika příbězích představí, co se možná stalo v Betlémě. Akce začne ve čtyři hodiny. Vstupné činí 50 korun a nutná je předchozí rezervace. V případě velkého zájmu se uskuteční i druhé představení od 17.15 hodin.

Nedáš - dostaneš: Slavia podlehla KadaniŠedesátá čtvrtá minuta rozhodla o osudu duelu 31. kola WSM ligy mezi hokejisty Slavie a Kadaně. V ní nejprve našel domácí Hraško dobře najetého Hrušku, jenž mířil sám na svatyni Severočechů. Brejk ale zakončil střelou do horní tyčky Strmeňovy branky. Z následné akce hosté udeřili. Od mantinelu napřáhl Szathmáry a jeho dělovka znamenala konečný výsledek 2:3. Po prohře v prodloužení jsou červenobílí na čtvrtém místě tabulky.

Pomník se dočkal oploceníKolem pomníku obětí první světové války v Horních Měcholupech vznikne nové oplocení. Důvodem jeho opravy byla podle patnácté městské části v první řadě nedůstojnost pietního místa. Plot byl zarostlý mechem, posprejovaný a kaz na kráse udělal i vliv počasí a opakované nátěry v minulosti. Památku obětí světové války připomíná socha ženy s dítětem v náručí vyhlížející návrat muže z války. Na jejím podstavci je nápis „Hrobům v dáli". Pomník byl vytvořen z pískovcového kamene a slavnostně odhalen 3. června 1923 za účasti tisíce lidí.

Praha opraví rybníky a nádržeMěsto chystá v příštím roce revitalizaci vodních ploch ve Stromovce, Modřanech a Kunraticích. Magistrát chce také vykoupit pozemky pod rybníkem Milíčov. Celkové náklady na všechny akce by měly podle návrhu rozpočtu dosáhnout částky 21. milionů korun. Ve Stromovce by měl nový rybníček vzniknout na ploše bývalého Rudolfova rybníka na dlouhodobě zamokřené ploše. V Modřanech chce magistrát opravit rybník Lipiny a rekonstrukce se dočká také retenční nádrž Rezerva v Kunraticích. Soutěže na vybrané projekty bude možné vypsat až po schválení rozpočtu. Více se dočtete ZDE.

Dobrá zpráva pro PražanyNárodní knihovna zahájí koncem příštího roku závěrečnou etapu velké rekonstrukce svého sídla v pražském Klementinu. Třetí etapa bude nejnáročnější a měla by být hotova v roce 2018.

Číslo dne: 100 000Pokutu ve výši sto tisíc korun potvrdil předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj pro Prahu za zadání zakázky na právní služby související s výstavbou tunelového komplexu Blanka bez soutěže.