Sdílení městských kol je velmi populární hlavně v zahraničí. Jeho oblíbenost roste poslední dobou i v Praze. Výpůjčky zdarma se uskuteční v rámci mezinárodního festivalu Architecture Week na téma Organické město.

Přestupní stanice nabídne pomoc lidem bez domovaNový sociální podnik Přestupní stanice, který vzniká v Praze 7, chce prodejem darovaného oblečení pomoci lidem bez domova. V prostorách, které budou během dne sloužit jako obchod a po zavírací době jako komunitní centrum, budou organizátoři zaměstnávat právě lidi bez domova. Ti tak dostanou šanci, jak se znovu zapojit do společnosti. Tým dobrovolníků, který za projektem stojí, je se svým nápadem ve finále letošní soutěže Social Impact Award. Finance na svůj projekt shání v crowdfundingové kampani na webu Hithit.

Radnice rozdělí školám přes dva miliony korunMěstská část investuje do vzdělání. Každá škola, kterou zřizuje, bude moct čerpat až 100 tisíc korun. Radnice tak chce podpořit mimoškolní aktivity, projekty nespecifické primární prevence nebo výchovně vzdělávací akce. Zažádat o finančí podporu bude možné na jeden až tři školní projekty. Kromě toho městská část rozdělí mezi základní i mateřské školy celkem 454 tisíc korun na hygienické potřeby. Mateřské školy také obdrží celkem 525 tisíc korun na čističky vzduchu v souvislosti s prevencí respiračních onemocnění a filtrací vzduchu.

Radnice zadala studiiStudii o možnostech zklidnění dopravy v Jinonicích zadala ke zpracování Praha 5. Zpracována by měla být v souvislosti s projektem Radlické radiály a úpravami prostoru křižovatky Řeporyjská. Výsledky studie by měly přispět k územnímu řízení radiály. Městská část už vybrala projektanta, ve studii půjde především o to zjistit, jaký dopad bude mít radiála na dopravní situaci v Jinonicích a zejména v Karlštejnské ulici.

Počernice zvou na sportovní odpoledneV sobotu 1. října se v Horních Počernicích uskuteční akce Počernice v pohybu. Sportovní odpoledne proběhne v rámci kampaně ke Dnům zdraví. Účastníky čekají jízdy zručnosti na kole, skok do dálky a spousta dalšího. Součástí programu bude i exhibiční zápas mladých florbalistů.

Korunovační oživí sport a promítáníSdružení Korunovační (NE)JEDE se rozhodlo využít situace s opravou zdejší komunikace a zve všechny zájemce na akce, které ulici mají oživit jinak, než jak jsou všichni zvyklí. Od včerejška až do neděle 2. října připravilo mnoho zábavy například hřiště na petan- que, ping pong či cvičení s obručemi se zkušenou lektorkou. Do Korunovační ulice přijdou tuto akci podpořit také děti z mateřské školy na Výšinách, které pomalují chodík s tématem, jak se dá oživit ulice. Kreslírna zde bude mít kurzy, workshop a mnoho dalšího. Návštěvníci se mimo jiné mohou každý den před osmou večer těšit na promítání filmu přímo na Korunovační ulici.

Kam za kulturou

Noirové ozvěny v PrazeČtvrtý ročník Noir Film Festivalu na Křivoklátě sice skončil už v srpnu, ale jeho organizátoři mají pro všechny, kteří jej nestihli, dobrou zprávu. Letos poprvé nabídnou fanouškům noiru (a nejen jim) malé festivalové ozvěny. Od 12. do 15. října mohou „ochutnat" alespoň čtyři vybrané filmy z křivoklátského programu v kině Dlabačov. Zájemci budou moci postupně zajít na snímky Posedlá, Lineup a Rozdvojená duše, kterou v roce 1945 natočil slavný Alfred Hitchcock

Ostravský ShakespeareOd 6. do 28. listopadu se v našem hlavním městě uskuteční další ročník divadelního festivalu Ostrava v Praze. Tradiční přehlídka divadel se letos zaměří na hry slavného alžbětinského dramatika. Návštěvníci se budou moci těšit na milostné přešlapy korpulentního rytíře Falstaffa, bezskrupulózního Richarda III., hříchy i humorem prošpikované Něco za Něco či netradičně pojatého Hamleta.

Čtěte také: Ve Stromovce začíná Finger Food