Rokytka by měla být opravena v úseku dlouhém asi 560 metrů. V rámci oprav koryta bude revitalizována zeleň a budou vyměněny inženýrské sítě.

Výběrové řízení na opravu Rokytky vypíše město již podruhé, v tom prvním pochybilo, kdy ve věstníku veřejných zakázek nezveřejnilo posunutý termín k odevzdání nabídek. Zahájení prací magistrát předpokládá na červenec.

Opravu Svépravického potoka provede firma Nowastav. Opraveno bude nevhodné opevnění koryta a nátok do rybníku v Pískovně. Na projekt získala Praha peníze z evropských fondů.

Na Petříně se utkají středověcí válečníciUž za několik dní se do hlavního města sjedou bojovníci v autentických středověkých zbrojích, aby poměřili síly v šestém ročníku Bitvy národů (Battle of the Nations) ve středověkém kontaktním boji. Na Petříně už začala stavba obří arény na šampionát, který začíná 7. května a potrvá čtyři dny. Na něm se představí několik desítek týmů z celého světa včetně domácího národního týmu. Středověký boj je sportovní disciplína ve středověké zbroji, která snoubí prvky z mnoha bojových sportů. Bojuje se v hromadných bojích a masových polních bitvách, ale i v duelech jeden proti jednomu. Více čtěte ZDE.

Projekt pojedenácté ocení statečné dětiDobré skutky nejsou samozřejmosti, proto by se neměly opomíjet. Na statečné, obětavé a láskyplné skutky těch nejmenších upozorňuje a oceňuje je projekt Dětský čin roku, který už pojedenácté právě startuje. Záštitu nad ním převzal pražský magistrát a ministerstvo školství. Patrony letošního ročníku pak jsou Jan Révai, Jitka Čvančarová, Aleš Háma či paralympionik Jiří Ježek. Děti mohou zasílat příběhy o vykonaných dobrých skutcích poštou, nebo online na www.detskycinroku.cz a to až do konce září.

Literární akademie zřejmě skončíNa návrh vedení školy je Literární akademie v insolvenci. Jednatel akademie Miroslav Doležal navrhl situaci řešit konkurzem. Dluhy této soukromé vysoké školy, kterou v poslední době zmítaly spory majitelů s akademickou obcí, jsou vyšší než její majetek.

Spisovatel Nesbo přijel do PrahyNa tisíc podpisů rozdal v pondělí odpoledne českým čtenářům norský spisovatel Jo Nesbo. Do Prahy přijel představit překlad nové knihy s názvem Policie. Jde o desátý a zatím poslední případ Harryho Holea, nekonvenčního detektiva, jehož Nesbo stvořil. Lidé čekali ve frontě dlouhé desítky metrů vedoucí před knihkupectvím Luxor na Václavském náměstí. Více čtěte ZDE.

Vedl investice, teď odcházíZ pražského magistrátu odchází ředitel odboru strategických investic Filip Koucký i jeho zástupce Tomáš Eliáš. Pod odbor spadá třeba financování tunelu Blanka, který se v minulých letech prodražil o miliardy korun. Tunel za 37 miliard měl fungovat už před čtyřmi lety.

Škola může získat americkou akreditaciPražská Anglo-americká vysoká škola má šanci získat prestižní americkou akreditaci WASC (Western Association of School and Colleges). Jako první škola mimo území USA byla uznána jako kandidát na tuto akreditaci, což je druhá ze tří fází procesu. Akreditaci WASC mají například prestižní univerzity na západním pobřeží Spojených států amerických, například Berkley nebo Stanford. Anglo-americká vysoká škola, která je s pětadvacetiletou historií nejstarší soukromou vysokou školou v Česku, nabízí ekonomické, humanitní i právní obory. Vyučovány jsou podle amerického modelu v anglickém jazyce. Zároveň má ale většinu oborů akreditovanou českou Akreditační komisí.

Bělehradská se dočká kompletní opravyTechnická správa komunikací v pondělí zahájila první etapu rekonstrukce frekventované ulice Bělehradská v celkové délce od Jugoslávské až po Otakarovu ulici. Veškeré práce by měly být hotovy letos na konci listopadu. „Ulice Bělehradská je zařazena do projektu odstranění zvýšené hlukové zátěže v metropoli, dále je v této ulici špatný technický stav tramvajové trati a také mostu přes Botič. To jsou hlavní tři důvody pro kompletní rekonstrukci uličního prostoru," uvedl ředitel TSK Ladislav Pivec. Celá stavba je z důvodu koordinace s rekonstrukcí tramvajové tratě, vodovodu a kanalizace a plynovodu rozdělena na více etap.

V Praze 4 hledají provozovnu rokuLetos vyhlašuje čtvrtá městská část už šestý ročník soutěže Provozovna Prahy 4. O nejoblíbenějším podniku rozhodují sami zákazníci pomocí hlasování na webu městské části, a to od poloviny června do konce července. Aktuálně mohou nejlepší provozovnu navrhovat, a to ve třech kategoriích. Služby, obchodní činnost a hostinská činnost. „Naším cílem je ukázat, že mezi námi jsou úspěšní a poctiví podnikatelé," uvedl zástupce starosty Lukáš Zicha, pod jehož záštitou se soutěž pořádá.

Radnice připravuje seniorům workshopLibeňská radnice nabízí seniorům účast zdarma na workshopu. Ve spolupráci s Muzeem hlavního města Prahy budou mít možnost dne 19. května od 10 nebo 14 hodin navštívit kurz koláže. Jako bonus dostanou senioři i volný vstup do muzea. Cílem workshopu je, aby se návštěvníci dozvěděli o koláži jako takové a sami si posléze vyzkoušeli pod odborným vedením tuto techniku. Vzniklá díla budou vystavena v letních měsících v budově radnice Prahy 8 a následně vrácena jejich autorům.

Výstavba v Troji byla opět zamítnutaS výstavbou bytového domu Troja Horizons v místě nezastavěných ploch v Troji na nároží ulic K Pazderkám a Lodžská radní osmé městské části opět nesouhlasí. Stavbu v minulosti odmítlo i zastupitelstvo. Podle radnice se jedná se o území se souvislou ochranou zeleně a pokud by byl projekt schválen stavebním úřadem, došlo by také k úbytku parkovacích míst. I samotné staveniště a výjezd staveništní techniky by prý nebylo vhodné. Starosta Roman Petrus k tomu řekl: „Jedním z dlouhodobých cílů naší radnice je už dále nezahušťovat zástavbu." Místostarosta Petr Vilgus k tomu dodává, že by měl pozemek zůstat volný.

Jedenáctka nabízí první poradenstvíLidé si mohou zdarma přijít pro právní radu do budovy úřadu jedenácté městské části ve Vidimově ulici. Právní poradenství tam poskytuje společnost Iuridicum Remedium. Schůzku si občané mohou domluvit na telefonním čísle Občanské linky Prahy 11. Úřední hodiny jsou vždy ve středu od desíti do tří hodin. Zájemci získají rady v oblasti nájemních práv k bytu, pracovního práva a výkonu rozhodnutí neboli exekucí v oblasti jejich práv a povinností k orgánům veřejné správy.

Dobrá zpráva pro PražanyK výročí 700 let od narození císaře Karla IV. se příští rok v Praze a Norimberku uskuteční Česko-bavorská zemská výstava. Ta má být jedním z příkladů kulturní spolupráce mezi Českem a Bavorskem, o níž včera v Praze podepsali memorandum český ministr kultury Daniel Herman a bavorský státní ministr vzdělání a kultury Ludwig Spaenle. Mezinárodní projekt se připravuje již několik let.

Číslo dne: 2898Vojenský historický ústav Praha vydal nový rozšířený seznam lidí, kteří zemřeli před 70 lety na pražských barikádách mezi 5. až 9. květnem. První soupisy s téměř 1700 padlými vyšly krátce po válce, od roku 1948 je ale nikdo neaktualizoval. Celkový počet mrtvých měl být ale ještě vyšší.